Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Producătorii se bazează pe tehnologiile suplimentare de economisire a energiei de la EREMA, incluzând compatibilitatea în contact cu produsele alimentare
În urmă cu un an, EREMA a anunțat relansarea MPR, (Multi-Purpose Reactor – reactor multifuncțional) cu ocazia evenimentului Discovery Day. De atunci, tendința către prelucrarea directă a produselor PET pentru contact cu alimentele a continuat să crească. Din ce în ce mai mulți clienți și-au îmbunătățit instalația de extrudare existentă prin adăugarea atributului de conformitate cu uzul alimentar.
Aproximativ 1,3 milioane tone de PET-uri sunt deja reciclate în fiecare an, în întreaga lume, cu ajutorul tehnologiei VACUREMA de la EREMA. Produsele finite includ preforme de uz alimentar pentru industria băuturilor, foaie de termoformare, fibre și benzi de legat.
Numărul comenzilor înregistrate de EREMA demonstrează că tendința în reciclarea PET-urilor este îndreptată clar spre prelucrarea directă. Aceasta se face fără producerea de granule ca etapă intermediară. Fulgii post consum sau deșeurile post producție din PET sunt prelucrați direct și într-un singur pas în scopul obținerii produselor finite.
Douăzeci și patru de astfel de sisteme VACUREMA în linie au fost expediate în ultimele 15 luni pentru această aplicație și, în plus, a fost prezentat un nou proces de producție a preformelor de uz alimentar direct din fulgi (recipient post-consum), preforme care pot intra în contact cu alimentele.
EREMA oferă de asemenea MPR, un cristalizator extrem de eficient, și clienților care își transformă instalațiile de extrudare PET existente pentru realizarea de produse finite care pot intra în contact cu alimentele. Decontaminarea, uscarea, desprăfuirea și cristalizarea diferitelor materii prime PET au loc într-o singură etapă în pregătirea extrudării.
„MPR devine din ce în ce mai popular în rândul clienților care au cristalizatoare și preuscă toare convenționale, și care se confruntă cu durate mari de prelucrare și cheltuieli de producție ridicate. Cu un consum de energie de numai 0,1 kWh/kg, MPR este atât un cristalizator, cât și un preuscător în același timp, fiind, astfel, o alternativă interesantă din punct de vedere economic”, afirmă Christoph WÖSS, Director de Dezvoltare de Afaceri pentru sectorul sticle al EREMA. Materiile prime, cum ar fi fulgii spălați din sticle PET, măcinătura din deșeu de folie PET și materiale virgine PET, precum și amestecuri ale acestora, sunt decontaminate și, prin urmare, deja conforme pentru a intra în contact cu produsele alimentare, înainte de extrudare. „Lista furnizorilor alternativi ai acestor extrudere pentru PET fără tratament prealabil, este lungă și tentantă.
Însă, investițiile ulterioare în uscătoare sau modulele de decontaminare cu întreținere ridicată reduc, în cele din urmă, profitul producătorilor de PET”, avertizează Christoph WÖSS.
Extensie ideală a extruderelor existente
Pe de o parte, relansarea MPR de anul trecut a stârnit interesul noilor clienți și, pe de altă parte, este o confirmare pentru mulți clienți actuali că se pot baza și în viitor pe tehnologia EREMA. „Noi, cei de la Sky-Light, ne încredem în echipamentul MPR de la EREMA în ceea ce privește conformitatea de contact cu alimentele a PET-ului – și este deja a doua oară când facem acest lucru. Cu ocazia noii extinderi a capacității noastre de producție, am adăugat din nou un MPR, extruderului cu șnec dublu,”, declară proprietarul Sky-Light, Søren LARSEN. „Creșterea capacității prin creșterea densității în vrac a fulgilor și foliilor de PET și valoarea stabilă a indicelului de viscozitate (IV) sunt mai mult decât convingătoare din punctul de vedere al unui antreprenor”, adaugă Larsen. Sky-Light este specializată în furnizarea soluțiilor de ambalare individuală. Compania daneză produce câteva sute de milioane de capace clipsabile, cupe, ambalaje generale, blistere și tăvi de transport pentru clienții din industria alimentară, electronică și farmaceutică.
Îmbunătățirile tehnice și economice oferite odată cu relansarea MPR includ posibilitatea de a reduce puterea instalată cu peste 30%, menținând, în același timp, randamentul. „Cheltuielile de producție previzionate împreună cu randamentul înalt asigură o perioadă de amortizare previzibilă și scurtă”, afirmă Președintele Alimpet, Roberto ALIBARDI. Compania italiană – parte a Aliplast Group – fabrică folii pentru termoformare din PET-uri post-consum, care sunt folosite apoi pentru a produce recipient termoformate, destinate spre exemplu industriei alimentare. Pe lângă două echipamente MPR, Aliplast Group deține și sisteme VACUREMA de la EREMA pentru producerea materialelor reciclate din PET, materiale care pot intra în contact cu alimentele.
În plus, odată cu relansarea s-a prevăzut un grad crescut de automatizare și îmbunătățirea ușurinței de întreținere a sistemului de vidare. În echipament, rezervorul de apă a fost înlocuit cu o pompă de vid care nu necesită utilități și care, implicit reduce cheltuielile de exploatare. Compactarea sistemului a fost reconcepută la nivel general, ceea ce se reflectă într-o economie de spațiu de 20%.
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.