Materiale plastice biodegradabile, necesare la creșterea eficienței la reciclare

Materiale plastice biodegradabile, necesare la creșterea eficienței la reciclare

În lumina dezbaterilor curente și a consultărilor pe tema viitoarei Strategii a UE pentru Mase Plastice și revizuirea legislației UE pentru deșeuri, European Bioplastics (EUBP), asociația pentru industria maselor bioplastice din Europa, face apel la investiții mai mari pentru implementarea fluxurilor separate de reciclare, făcute de asociația Operatorilor Europeni de Reciclare a Maselor Plastice (Plastics Recyclers Europe - PRE). Într-un comunicat de presă, PRE face apel la dezvoltarea fluxurilor separate de reciclare a materialelor plastice biodegradabile pentru a îmbunătăți eficiența managementului deșeurilor pe cuprinsul întregii Europe. EUBP sprijină aceste eforturi pentru a asigura o calitate înaltă a maselor plastice reciclate. Pentru a implementa o economie circulară în întreaga Europă și pentru a atinge cote mai mari de reciclare, sunt necesare investiții mai puternice în modernizarea infrastructurii de management al deșeurilor, inclusiv fluxurile separate de reciclare mecanică și organică.

Masele plastice biodegradabile ajută la reducerea contaminării fluxurilor de reciclare mecanică facilitând colectarea separată a deșeurilor bio, deviind astfel deșeurile organice de pe alte fluxuri de reciclare. Reciclarea organică este un proces industrial bine împământenit ce asigură utilizarea circulară pentru masele plastice biodegradabile, în timp ce creează o piață puternică de materii prime secundare și posibilitatea producerii de energie regenerabilă. Numeroase proiecte pilot din Europa demonstrează efectele pozitive ale sacilor compostabili (care pot fi tranformați în îngrășăminte) asupra eficienței și calității colectării separate a deșeurilor organice, inclusiv în orașe precum Milano, München și Paris.

În prezent, cota maselor plastice biodegradabile destinate reciclării organice vândute în UE este relativ mică. De aceea, potențialul colectării greșite de către consumatori pentru a ajunge la un volum critic ce ar putea avea impact asupra calității fluxurilor de reciclare mecanică este o presupunere irațională în acest moment. Și lucrul acesta a fost testat și confirmat într-un studiu recent al Universității din Wageningen, care a analizat masele plastice biodegradabile în fluxuri de reciclare mecanică și a detectat nivele nu mai mari de 0,3%. La testul din cadrul proiectului EU FP7 Open-Bio, Wageningen Food & Biobased Research a descoperit că nu existau efecte negative asupra proprietăților produselor cu folie reciclată cu conținut de folie de amidon și materiale reciclabile cu folie PLA. Dacă produsele din masă plastică biodegradabilă chiar vor intra în fluxurile de reciclare mecanică, acestea vor putea fi ușor triate.

Studiul efectuat de Knoten Weimar, un cluster bazat pe cunoștințe științifice și institutul din cadrul Universității Bauhaus, Weimar, care și-a canalizat atenția pe optimizarea utilităților și infrastructurilor pentru deșeuri, arată că tehnologii disponibile de triere precum NIR pot detecta cu ușurință materialele din masă plastică biodegradabilă, precum PLA (acidul polilactic), PBAT (polybutylene adipate terephthalate – tereftalat adipat polibutilen), și alte materiale pe bază de amidon sau celuloză.

 Pe de altă parte, contaminarea fluxurilor de deșeuri organice cu mase plastice non-biodegradabile colectate greșit este mare și constituie o reală problemă pentru unitățile de producere a îngrășămintelor și afectează negativ calitatea îngrășământului. Această problemă poate fi abordată doar prin stabilirea colectării separate obligatorii de deșeuri organice sprijinită și înlesnită de folosirea pungilor și ambalajelor din mase plastice biodegradabile, însoțite de educarea și informarea consumatorului cu privire la modalitățile corecte de reciclare organică și mecanică.

EUBP îndeamnă toate părțile interesate implicate să ia în considerare atât reciclarea mecanică cât și pe cea organică și să se gândească la masele plastice corespunzătoare în acest context. Mai mult, investițiile într-o astfel de infrastructură solidă de management pe cuprinsul Europei, precum și proiecte cuprinzătoare de sporire a cunoștințelor consumatorilor cu privire la eliminarea lor corectă trebuie luate în considerare. Doar atunci, reciclarea poate deveni mai eficientă, contaminarea poate fi limitată și poate înflori o piață puternică de materii prime secundare într-o economie circulară.

617 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.