Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
17.10.2011 - Comisia Europeană a prezentat comunicarea privind „Politica industrială: consolidarea competitivităţii ”, care se referă în mod special la performanţele statelor membre în ceea ce priveşte competitivitatea industrială. Redresarea economică a UE este relativ lentă şi rămâne fragilă. Aceasta se reflectă în înrăutăţirea atmosferei în întreaga economie europeană. În plus, există riscuri clare generate de pieţele financiare, creşterea preţurilor la energie şi materii prime şi necesitatea consolidării bugetare. Cu toate acestea, industria UE este în formă şi are potenţialul de a readuce economia europeană înapoi pe calea creşterii.
Există diferenţe considerabile între statele membre: productivitatea medie a muncii în industria prelucrătoare variază de la aproape 125 % din valoarea adăugată brută per persoană angajată în Irlanda la sub 20 % în Bulgaria. Cota întreprinderilor inovatoare variază de la 80 % în Germania la 25 % în Letonia. Cel mai mare punctaj în ceea ce priveşte reglementarea avantajoasă pentru întreprinderi este deţinut de Finlanda, iar Italia se situează pe ultima poziţie. Confruntată cu acest scenariu, comunicarea Comisiei Europene încurajează statele membre să implementeze rapid politici de convergenţă la niveluri competitive coerente cu participarea la moneda euro şi cu piaţa internă.
Aceasta necesită din partea statelor membre politici industriale şi pentru IMM-uri solide şi coordonate. În acest scop, Comisia este gata să promoveze şi să monitorizeze îmbunătăţirile structurale în condiţiile în care economia europeană are nevoie urgent să revină pe o traiectorie de creştere.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie şi antreprenoriat (foto), a declarat: „Industria europeană este în formă şi gata de concurenţă. Cu toate acestea, încetinirea redresării ar trebui să ne încurajeze să plasăm competitivitatea şi creşterea economică pe locul cel mai important în agenda politică. Avem nevoie de reforme structurale destinate să elibereze potenţialul întreprinzătorilor, principalii factori de redresare.”
Domeniile principale de acţiune:
Îmbunătăţirea competitivităţii generale a industriei europene este esenţială, ţinând cont că 75% dintre exporturile UE provin de la întreprinderi prelucrătoare, care realizează, de asemenea, 80 % din C&D din industrie. Comisia a identificat următoarele domenii principale în care competitivitatea economiei UE ar putea fi consolidată în continuare pentru a se putea realiza progrese semnificative în îndeplinirea obiectivelor Strategiei Europa 2020:
Rezultatele principale ale rapoartelor:
Productivitatea forţei de muncă (pe lucrător angajat în industria prelucrătoare): rata productivităţii este peste media UE în Irlanda, Ţările de Jos, Austria, Finlanda, Belgia, Luxemburg şi Suedia, în timp ce este mai mică decât media în Slovacia, Polonia, Slovenia, Cipru, Ungaria, Republica Cehă, Portugalia, Estonia, Lituania, România, Letonia şi Bulgaria.
Context: În cadrul Strategiei Europa 2020, Comisia a lansat în 2010 o nouă politică industrială care a evidenţiat acţiunile necesare pentru consolidarea atractivităţii Europei ca loc pentru investiţii şi producţie, inclusiv angajamentul de a monitoriza cu regularitate politicile statelor membre în materie de competitivitate.
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.