
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
În cadrul proiectului de elaborare a Strategiei de Reindustrializare a României, Ministerul Economiei a consultat reprezentanţii unor mari industrii manufacturiere, consultările continuând conform programului de mai jos:
1. Industria materialelor de construcţii şi industria sticlei - 23.04.2013, ora 10.00
2. Industria cauciucului şi mase plastice - 24.04.2013, ora 10.00
3. Industria anorganică şi industria îngrăşămintelor - 25.04.2013, ora 10.00
4. Industria hârtiei şi reciclarea - 26.04.2013, ora 10.00
5. Industria chimică şi petrochimică - 08.05.2013, ora 10.00
6. Industria maşini-utilaje - 09.05.2013, ora 10.00
7. Industria navală şi industria material rulant -10.05.2013, ora 10.00
8. Parcuri industriale - 14.05.2013, ora 10.00
9. Clustere inovative/poli de competitivitate - 15.05.2013, ora 10.00
Începând cu data de 9 aprilie a.c. au fost demarate consultările cu reprezentanţii industriei manufacturiere româneşti. La consultări au participat atât manageri de companii şi asociaţii patronale, cât şi institute de cercetare, cadre universitare şi alte categorii direct implicate în evoluţia anumitor sectoare.
Temele generale ale dezbaterillor s-au referit la cadrul instituţional, administrativ, legislativ şi economico-financiar, procesele de inovare la nivelul companiilor şi relaţia acestora cu universităţile şi institutele de cercetare, resursele umane care să asigure dezvoltarea industriei, comunicarea pe tema legislaţiei europene adoptate şi în curs de adoptare.
În funcţie de specificul fiecărei industrii au fost identificate şi analizate o multitudine de alte teme considerate ca fiind prioritare. Printre acestea se numără accesul la materii prime, evoluţia costului energiei, extinderea pe pieţele externe din UE şi extracomunitare, nevoia unor mecanisme de supraveghere a pieţei pentru eliminarea produselor contrafăcute şi/sau periculoase pentru mediu şi utilizatori, clarificarea legislaţiei privind brevetele de invenţii, evaziunea ca factor care distorsionează concurenţa în piaţă, precum şi multe altele asemenea. O atenţie deosebită a fost acordată analizei derulării proiectelor finanţate cu fonduri europene în exerciţiul bugetar aflat la final şi propunerilor privind perioada 2014-2020.
Obiectivul principal al acestor consultări îl reprezintă analiza tendinţelor industriei româneşti pe termen mediu şi lung, identificarea potenţialului nevalorificat şi optimizarea lanţului de valoare adăugată din fiecare industrie.
Întâlnirile au constituit, însă, şi un bun prilej de a inventaria o serie de probleme punctuale care pot fi soluţionate într-un orizont relativ scurt de timp, cu efecte benefice asupra unor industrii şi economiei, în ansamblu.
În unele cazuri va fi demarată procedura comunicării cu celelalte ministere implicate pentru adoptarea legislaţiei necesare, iar în altele Ministerul Economiei a elaborat propuneri concrete pe care urmează să le supună dezbaterii publice.
O altă concluzie a primelor două săptămâni de consultări este că mediul de afaceri a răspuns acestei invitaţii cu o disponibilitate remarcabilă de a construi diverse forme de parteneriat cu Ministerul Economiei şi cu Guvernul, în general, vizând supravegherea pieţei, optimizarea poziţiei României în cadrul negocierilor UE, relansarea unor ramuri de activitate dispărute sau în declin, îmbunătăţirea sistemului de educaţie profesională, universitară tehnică sau de formare continuă.
În cadrul consultărilor cu reprezentanţii industriei auto s-a convenit înfiinţarea unui grup de lucru care să se întrunească ori de câte ori este necesar pentru a analiza probleme specifice industriei. O propunere similară s-a conturat din partea reprezentanţilor industriei textile, având ca obiectiv revigorarea industriei de in, cânepă, mătase naturală şi lână.
Acestea sunt doar câteva exemple. Rezultatele finale ale consultărilor vor fi făcute publice, în urma agregării tuturor punctelor de vedere exprimate în cadrul consultărilor şi în chestionarele transmise.
Echipa de proiect, coordonată de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi de secretarul destat Adrian Ciocănea, îşi exprimă totala deschidere către un dialog constructiv şi transparent cu reprezentanţii business-ului românesc pentru elaborarea celor patru documente în scopul reindustrializării României: documentul de politică industrială, documentul strategiei de cercetare, cel al strategiei de export şi documentul de dezvoltare economică rurală. Aceste documente vor reprezenta elemente-pilon în completarea strategiei de competitivitate, cu aplicabilitate pe termen lung, până în anul 2020.
Reprezentanţii mediului de afaceri care doresc să participe la întâlnirile sectoriale pentru elaborarea Strategiei Reindustrializării României se pot înscrie la adresele de e-mail: politici_industriale@minind.ro şi strategie@minind.ro, telefon: 021.20.25.149.
De asemenea, pe pagina de web a ministerului, www.minind.ro, a fost creată secţiunea Reindustrializarea României, dedicată acestui amplu proiect, http://www.minind.ro/reindustrializare/index.html unde poate fi descărcat Chestionarul de colectare a informatiilor pentru fundamentarea Documentului de Politica Industriala, care îşi propune să colecteze informaţii ce vor constitui fundamentul strategiei privind industria românească.
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.