Dinamica recrutării în domeniul ingineriei şi producţiei, în anul 2012

Dinamica recrutării în domeniul ingineriei şi producţiei, în anul 2012

Încercăm să facem o retrospectivă a dinamicii pieţei recrutării în domeniul tehnic (ingineri, spe­cialişti tehnici) dar şi din domeniul producţiei (de la nivel de responsabilitate medie până la nivelul poziţiilor înalte).

Observăm o scădere în jurul anului 2010, când media personalului tehnic recrutat la nivelul României a fost în jurul cifrei de 490, în scădere faţă de anul de referinţă economică 2009, când în medie se recrutau 747 poziţii tehnice, pe lună.

 

Figura 1

 

O uşoară revenire se poate observa în anii 2011 şi respectiv 2012, ani în care media recrutărilor de personal tehnic a fost de 537, respectiv 608 specialişti în domeniul tehnic, pe lună (figura 1).

 

Figura 2

 

La nivelul anului 2012 clasificarea pe categorii industriale ar arăta astfel: automotive – 28,7%, electronică şi IT&C – 22,9%, oil & gas – 18,3%, energie – 11,9% (incluzând energia regenerabilă), automatizări – 8,2%, industria alimentară – 3,1% şi alte industrii – 7% (figura 2).

Rămâne astfel în top domeniul automotive şi îi înţelegem dinamicitatea prin dezvolatarea proiectelor existente şi a liniilor de producţie ale companiilor multinaţionale din domeniul automotivelor în România.

Tradiţia şi forţa de muncă bine calificată fac din România o ţară atractivă pentru majoritatea constructorilor de maşini şi mai ales a producătorilor de componente.

Pe locul doi în anul 2012 s-au clasat companiile din domeniul electronicii, electrotehnicii şi IT&C. O mare dezvoltare au cunoscut aceste companii în majoritatea oraşelor unde a fost prezentă această industrie şi în trecut. Asamblarea diverselor componente electronice / electrotehnice a mărcilor de electronice şi electrocasnice de renume a dus la creşterea procentului recrutării în această industrie.

 

IT&C este reprezentat aici mai ales prin companiile dezvoltatoare de soft-uri atât de căutate în majoritatea domeniilor economico-industriale.

Observăm o scădere în domeniul energetic (inclusiv al energiei regenerabile) unde am bugetat o creştere la nivelul anilor 2011 – 2012, dar cum multe din marile proiecte sunt în stand by, nici recrutările nu au fost active în acest domeniu.

Figura 3

 

Repartizarea geografică a recrutărilor din domeniul tehnic, la nivelul anului 2012, reprezintă un factor important în harta geo-economică a României (figura 3).

Astfel, cu un procent de peste 33% din numărul total al proiectelor de recrutare se detaşează zona Craiova, numită aici Zona Sud 1 care a cunoscut o puternică dezvoltare datorată investiţiilor din automotive şi apariţiei pe piaţa locală a unor companii cu nume sonore printre furnizorii de componente, cu sediul pe platforma industrială situată pe Str. Henry Ford, din Craiova.

 

În majoritatea profilurilor de recrutare pentru această zonă observăm un numitor comun, şi anume, atenţie detaliată la „continious improuvment” specifică companiilor din zona vest europeană, zonă în care majoritatea acestor companii îşi au sediile centrale.

 

În anii anteriori, bătălia pentru locul 1 s-a dat mereu între zonele cu puternică tradiţie în automotive: zona Piteşti şi zona Timişoara. În 2012 însă, în zona Piteşti (România Sud 2) s-au înregistrat 24,1% din totalul proiectelor de recrutare, pe când în zona Vest, s-a înregistrat un procent de 18,8% din totalul proiectelor de recrutare.

Dacă vorbim strict de profilul cel mai căutat, observăm o evoluţie în ceea ce privesc cerinţele. Pe lângă pregătirea tehnică şi experienţa, au apărut cunoştinţele minime de sisteme de eficacitate a producţiei şi de mărirea productivităţii: Poka Yoke, 5S, Kaizen, Six Sigma, Lean Manufacturing şi experienţa de lucru cu sisteme de management al calităţii: ISO, TS, TUV sunt cele mai des amintite.

 

Nu de mult, angajatorii au început să urmărească şi abilităţile soft în rândul candidaţilor: orientarea către rezultate şi spiritul de echipă sunt printre cele mai căutate abilităţi, dar nu este deloc de neglijat şi orientarea către client, cerinţa ce a început să devină din ce în ce mai prezentă în solicitările companiilor active din domeniul recrutării.

ERP-urile şi limbile străine sunt „must have”-ul sezonului şi suntem deja obşinuiţi cu aceste cerinţe. De remarcat însă este experienţa medie într-un domeniu industrial pentru poziţiile recrutate în 2012. Dacă anterior acestui an cerinţele erau pentru un nivel entry spre middle acum însă solicitările sunt de a avea o experienţă anterioară între 3 – 5 ani într-un mediu industrial, de cele mai multe ori lucrând în sisteme de management şi cu sistemele de producţie mai sus amintite.

România dispune de un sistem educaţional şi de o industrie, care împreună livrează nişte specialişti tehnici – ingineri la înalte standarde. Utilitatea lor este des recu­noscută de către superiorii ierarhici şi de către cei care au o privire de ansamblu asupra întregului business.

Piaţa muncii din România, inclusiv în domeniul ingi­neriei şi producţiei, cunoaşte urcări şi coborâri ce nu sunt asemănătoare şi nu pot fi clasificate niciunde în istoria economică, cel puţin a României. 


Leonard Rizoiu este Business Unit Manager Barnett McCall Recruitment


6570 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.