Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
În iulie 2014, Automobile Dacia, Inspectoratul Școlar al Județului Argeș și Primăria orașului Mioveni au semnat un parteneriat pentru înființarea și susținerea funcționării unor clase de învățământ profesional în domeniul mecanică, calificarea profesională sculer - matrițer, la Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni.
Acest parteneriat vizează colaborarea dintre Dacia și Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni în ceea ce privește activitatea școlară și pregătirea profesională practică a tinerilor liceeni. Dacia susține învățământul profesional prin crearea în cadrul liceului a două clase cu profil mecanic (calificare sculeri-matrițeri), respectiv: o clasă a IX-a cu 14 elevi, din anul școlar 2014/2015 (absolvire în 2017), și o clasă a X-a, cu 28 de elevi, începând cu anul școlar 2014/2015 (absolvire în 2016). Cei 42 de liceeni îmbină formarea teoretică și cu o parte practică, prin participarea în calitate de stagiari la Uzinele Dacia din Mioveni. În baza contractului de stagiu, Dacia oferă stagiarilor burse lunare în valoare de 200 lei, acordate pe criterii de performanță. În plus, aceștia beneficiază de transport și prânz gratuit, dar și de echipament de protecție pus la dispoziție de Dacia.
Absolvenții acestor clase vor avea prioritate la angajare în cadrul Dacia, în funcție de nevoile companiei.
“În trecut în România existau școli profesionale care au dat generașii de specialiști în diverse meserii. Aceste școli au disparut și, odata cu ele, specializari de care mediul economic are nevoie. Grupul Renault România are deja tradișie în organizarea de programe de stagii adresate tinerilor studenși sau masteranzi, iar acum face pasul urmator și susșine institușiile de învașamânt cu profil profesional. Suntem parteneri ai Liceului Tehnologic Construcșii Mioveni și, împreuna, adaptam programa școlara, cream clase cu profil mecanic si specializare sculeri matrișeri, și organizam stagii în cadrul uzinelor noastre. Este nevoie de o mai strânsa legatura între partea teoretica și cea practica atunci când este vorba de învașamânt profesional și suntem bucuroși sa realizam acest parteneriat la Mioveni, în proximitatea uzinelor Dacia.”
Nicolas Maure, președinte director general Dacia și director general Renault România
Sculer-matrițer este una dintre calificările profesionale de nișă la Dacia, întâlnită în cadrul Matrițe Dacia, la Uzina Vehicule (Departamentul Presaj) și la Uzina Mecanică și șasiuri (Turnătorie Aluminiu). Dacia are singura unitate specializată în conceperea și fabricarea de matrițe din Grupul Renault la nivel mondial, ceea ce face critică atragerea și dezvoltarea unor astfel de competențe în cadrul companiei. Pe lângă crearea claselor specializate, Dacia susține Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni și prin sponsorizarea cu mijloace tehnice (mașini, utilaje și echipamente) care contribuie la formarea elevilor. Mai mult, specialiști din cadrul Dacia și ai Grupului Renault România participă și la instruirea cadrelor didactice și intervin în cadrul cursurilor pentru a facilita dobândirea unor competențe specifice industriei auto.
În cursul lunilor ianuarie și februarie 2015, elevii au parcurs prima sesiune de practică la uzinele Dacia. Ei au fost implicați în procesele de fabricație, alături de tutorii lor, la Matrițe Dacia (Pitești) și pe platforma industrială de la Mioveni, în cele două uzine, Vehicule Dacia și Mecanica și șasiuri Dacia. „Nu toți au această șansă”, mărturisește Radu Ungureanu, clasa a X-a, aflat în practică la Matrițe Dacia. Încă din clasa a VI-a, Radu se gândea să lucreze în domeniul auto, păstrând tradiția din familie, și visează ca „într-o zi să ajungă sculer-matrițer la Dacia”.
Alin Boțoroagă, clasa a IX-a, se declară fascinat. Nu știa foarte mult despre partea practică, iar experiența de la Uzina Vehicule Dacia, din departamentul Presaj, alături de colegii săi, vine în completarea noțiunilor de teorie de la liceu: „am învățat într-un timp scurt să folosesc biaxul (instrument special folosit la prelucrarea matrițelor)".
Dintre cei 42 de elevi, înscriși la profilul de sculeri-matrițeri, 12 sunt fete. Ana Maria Călugărescu, clasa IX-a, a învățat la Uzina Mecanica și șasiuri Dacia, în departamentul șasiuri, despre „operațiile elementare de lăcătușerie pe care trebuie să le dobândească orice matrițer: pilire, tăiere cu fierăstrăul mecanic, polizare, biaxare (cu ajutorul biaxului), măsurători cu șublerul”, o parte dintre acestea fiind studiate și la liceu, în laboratoarele special amenajate.
Eugen Țirmeș, director Matrițe Dacia, precizează că „în procesul construcției unei mașini, activitatea de matrițe este mai puțin cunoscută publicului larg. Procesul de fabricație a unui autovehicul începe cu transformarea tablei în piese de caroserie. Pentru a transforma tabla în aripi, capote sau alte piese, sunt folosite matrițe instalate pe presele din departamentul Presaj al uzinelor de vehicule”. Realizarea unei matrițe este un proces complicat, care necesită oameni foarte bine pregătiți. Când a aflat, anul trecut, că acest parteneriat s-a concretizat, s-a bucurat tare mult, dar insistă că „este nevoie de o mai strânsă legătură între partea teoretică și cea practică atunci când este vorba de învățământ profesional. Sper ca cei mai buni dintre ei să contribuie într-o zi la succesul mărcii Dacia.” Elena Florea, profesor la Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni, asigură legătura dintre liceu și Dacia și urmărește îndeaproape activitatea elevilor, rezultatele acestora, în colaborare cu tutorii și specialiștii în domeniile de fabricație în care se desfășoară practica. Florea a constatat că, pe parcursul stagiului, elevii „au devenit mult mai receptivi, disciplinați și pasionați de informațiile primite. Cel mai mult i-a impresionat disciplina din uzine și măsurile de protecție și securitate a muncii”.
Primul an de parteneriat s-a dovedit un succes și reprezintă un prim pas către noi oportunități de colaborare între Grupul Renault România și învățământul preuniversitar, în special cel profesional.
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.