
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
EuroMold a constituit, încă de la primele întâlniri, un beneficiu major pentru toţi proiectanţii, producătorii şi utilizatorii de tehnică şi tehnologii specifice prelucrărilor mecanice şi injecţiei de mase plastice. Întâlnirile de lucru, schimbul de informaţii şi semnarea unor contracte între expozanţi au constituit principalul obiectiv al celor prezenţi.
Anul trecut, între 29 noiembrie şi 2 decembrie, la Centrul Expoziţional din Frankfurt am Main, în grupul pavilioanelor 8, 9 şi 11 s-a desfăşurat o nouă întâlnire a firmelor germane, care au dominat prin reprezentare, cu firme din mai multe ţări interesate în producţia de componente unicat, matriţe şi produse complexe de serie din mase plastice, pulberi metalice şi metal. Cuvântul de ordine a fost creativitate în proiectarea şi conducerea asistată de calculator în domeniile CAD/CAE/CAM, cu suport PDM sau PLM.
Evident, producţia în domeniul prelucrărilor metalice şi al maselor plastice este foarte diversificată, în general, în ţările cu orientare industrială preponderentă. Dar, a vizita EuroMold 2011, de exemplu, pentru oricine este implicat în aceste domenii industriale şi, mai ales, pentru cine vizitează prima dată expoziţia şi este implicat în cercetare şi proiectare de produse noi, în experimentări şi inovare, reprezintă o experienţă cu totul deosebită.
Cine vizitează cele trei pavilioane nu poate să nu observe, chiar de la început, existenţa mai multor firme care prezintă imprimante 3D cu fir de material plastic sau cu pulberi metalice şi largile posibilităţi de utilizare a acestora. Chiar dacă, în prezent, producerea unei piese prin imprimare 3D durează, în funcţie de dimensiuni, complexitate şi precizie, destul de mult timp, ceea ce înseamnă că imprimantele curente 3D sunt lente, totuşi, beneficiile pe care le aduc acestea nu sunt de neglijat. Desigur, prima limitare la care ne putem gândi este legată de dimensiunile piesei, deoarece nu se pot realiza piese oricât de mari (figura 2).
Figura 2 - imprimare 3D
Interesant în cel mai înalt grad este, însă, nu prototipul, ci ansamblul cinematic care poate fi realizat „dintr-o dată”, pentru niveluri de complexitate destul de ridicate, fără necesitatea asamblării piesă cu piesă (dacă proiectarea şi simularea mişcării pieselor este realizată cu succes). Mai mult, aşa cum s-a prezentat la EuroMold, o aplicaţie reengineering împreună cu un scanner 3D corespunzător pune în valoare acest concept prin posibilitatea realizării noii piese, refăcută pe baza imaginii celei uzate, cu costuri minime, cu ajutorul imprimantei 3D sau al centrului de prelucrare cu mai multe axe (figura 3).
Figura 3 - 3D Scanner
În prezent, centrele automate de prelucrare cu 5 sau mai multe axe sunt suficient de bine cunoscute şi utilizate în producţia industrială de piese şi subansambluri pentru cele mai diverse nevoi ale tuturor ramurilor de producţie industrială. Însă, la EuroMold s-au evidenţiat, deşi nu în multe locuri, roboţii industriali care pot produce piese complexe din aproape orice material. Dacă un astfel de robot are braţul de lucru format din mai multe segmente, iar fiecare articulaţie asigură controlul rotaţiilor segmentului ulterior, deplasarea în spaţiul 3D de lucru permite proiectantului să controleze mişcarea „mâinii” care este echipată cu scula de prelucrare într-un mod chiar mai complex decât al unui centru de prelucrare cu 5 axe. Practic, braţul robotic poate „săpa” în materialul de lucru din orice direcţie, urmărind vectorul rază a emisferei care subînscrie piesa brută situată deasupra mesei de prindere (figura 4).
Figura 4 - Prelucrare cu braţ robotic
La EuroMold 2011 au fost prezente, să nu exagerăm, aproape toate firmele importante, al căror obiect de activitate este proiectarea şi realizarea de software de folosinţă generală şi de aplicaţii software specializate în domeniile CAD/CAE/CAM. Deşi spaţiul editorial nu permite o prezentare mai largă, nu se poate să nu amintim, cel puţin, câteva nume consacrate: 3D Labs, Autodesk, BASF, Cimatron Group, Dassault Systemes, Euklid, Geiger, Mitsubishi Electric, Sescoi, Siemens, SolidWorks, Simpoe, Sigma Laser.
În concluzie, este imposibil să poţi cuprinde într-un singur articol multitudinea aspectelor prezentate la EuroMold 2011 de către zecile de firme prezente în fiecare pavilion, dar nu poţi să nu te gândeşti că firmele din România au fost (ca şi) inexistente.
Ionel Preda este dr. ing. Universitatea Politehnica Bucureşti
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.