
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Cu o dezvoltare consistentă în domeniul prelucrării prin depunere cu laser, prin intermediul tehnicilor duzei de pulbere și a patului de pulbere, DMG MORI a îmbinat cele mai importante procese de producție generative sub un singur acoperiș.
,,Exploatarea întregului potenţial al prelucrării prin depunere cu laser’’
Prelucrarea prin depunere cu laser și-a dovedit potențialul enorm în vremurile recente.
Rata anuală de creștere a pieței de astăzi, încă redusă, este de peste 30%, și chiar considerabil mai mare în domeniul componentelor metalice.
Conform studiilor recente, domeniul prelucrării prin depunere cu laser va crește cu 20 și până la 50% până în anul 2020. Cu alte cuvinte, piața va crește cu factorul 2 până la factorul 4. Prin urmare, este logic ca, în calitate de lider al tehnologiei, DMG MORI să fie în mod activ implicată în această dezvoltare.
DMG MORI a funcționat deja cu succes în domeniul prelucrării prin depunere cu laser cu tehnologia duzei de pulbere timp de 4 ani. Cu recenta achiziție de acțiuni majoritare la REALIZER GmbH din Borchen, DMG MORI și-a extins portofoliul pentru a include tehnologia patului de pulbere.
În cadrul unui interviu (realizat de Dl. Sascha Dietze, Editor Pressgate GmbH), Patrick DIEDERICH, responsabil DMG MORI pentru tehnologiile avansate vorbește despre modul în care DMG MORI se prezintă ca un furnizor de servicii complet în industria prelucrării prin depunere cu laser a componentelor metalice.
Interviu cu Patrick DIEDERICH, Managing Director la SAUER GmbH şi REALIZER GmbH
Domnule Diederich, prelucrarea prin depunere cu laser este o tehnologie nouă cu un mare potențial. Cum explicați aceasta?
Patrick Diederich: Ramurile orientate spre viitor și extrem de competitive sunt mereu în căutarea unor oportunități de producție inovatoare și rentabile. Acestea sunt văzute astfel ca motoare ale noilor tehnologii.
Acest lucru se aplică și în cazul prelucrării prin depunere cu laser, astfel că nu este surprinzător faptul că aceasta se adoptă gradual și în sectoarele tehnologiei aerospațiale și în cele ale tehnologiei medicale. În particular, SUA, Europa, Coreea și Japonia au devenit piețe de bază. Producătorii de aeronave văd un potențial mare în șansa de a reduce greutatea componentelor. Prelucrarea prin depunere cu laser este deja larg răspândită în producția de tehnologii medicale și în laboratoarele dentare, deoarece oferă soluții economice pentru diferite aplicații chiar și cu dimensiunea lotului 1.
DMG MORI este reprezentativă în aceste ramuri ale industriei în principal ca furnizor de soluții în industria de prelucrare prin așchiere...
P.D.: Este adevărat. Ca furnizor de lungă durată pentru industria de prelucrare a metalelor prin așchiere și pentru alte ramuri inovative, DMG MORI se orientează întotdeauna și către viitor. Din acest motiv DMG MORI este activă și în industria de prelucrare prin depunere cu laser.
... Pe de o parte, mașinile LASERTEC 3D pe care le-ați dezvoltat și, pe de altă parte, achiziția REALIZER GmbH. Care a fost motivul fuziunii?
P.D.: Timp de patru ani am combinat cu succes sudarea prin depunere cu laser cu o duză de pulbere și frezarea în 5 axe într-o singură configurație sub forma seriei 3D LASERTEC.
Tehnologia LASERTEC SLM reprezintă o topire selective cu laser-ul într-un strat de pulbere. Acum furnizăm ambele tehnologii sub aceeași deviză, ce se completează perfect în gama noastră de produse. Procesul patului de pulbere, în mod particular, are o cotă de piață de 80% în cazul prelucrării prin depunere cu laser a componentelor metalice.
Înseamnă că vă adresați unor grupuri țintă diferite cu cele două tehnologii?
P.D.:Aplicațiile sunt diferite. Hibridul LASERTEC 65 3D în 5 axe și hibridul LASERTEC 4300 3D pentru prelucrarea prin strunjire-frezare în 6 axe sunt proiectate pentru a produce componente de dimensiuni relativ mari, precum componentele complexe ale turbinelor. Zona de lucru de ø 500 x 400 mm în cazul hibridului LASERTEC 65 3D și de ø 660 x 1300 mm pentru LASERTEC 4300 3D vorbesc de la sine. La fel ca și greutatea pieselor de până la 600 kg sau mai degrabă 900 kg. Revoluția reală a conceptului seriei hibrid LASERTEC 3D se bazează pe numeroasele posibilități de aplicare. În primul rând, sudarea prin depunere cu laser și frezarea sau mai degrabă prelucrarea prin strunjire frezare într-o singură configurație, înseamnă că piesele pot fi fabricate aproape de calitatea finită. Prin urmare, duza de pulbere și capul de frezare pot fi înlocuite în orice moment.
În special, în cazul geometriilor complexe anumite zone pot fi prelucrate, zone ce nu mai pot fi accesibile la piesa finită.
Asemenea aplicații sunt solicitate în special în industria aerospațială, tehnologia energetică, și în ramurile de ștanțare și matrițare. Se adaugă opțiunea de fabricare a componentelor compuse din două sau mai multe materiale.
Care sunt punctele forte ale mașinilor LASERTEC SLM?
P.D.:Cu tehnologia patului de pulbere pot fi fabricate componente filigran, foarte mici, de înaltă complexitate, prin topirea selectivă cu laser-ul. Modelul LASERTEC 30 SLM permite utilizarea flexibilă a diferitelor materiale într-o singură mașină, în timp ce un concept inteligent de modul cu pulbere asigură schimbarea materialului în mai puțin de două ore.
Dar calitatea pieselor nu îndeplinește în mod normal cerințele înalte legate de precizie…
P.D.: Aici intră în joc punctele forte DMG MORI în producția de prelucrare a metalelor prin așchiere. DMG MORI se bazează pe propriile mașini de frezare pentru post-procesarea pieselor de prelucrat din patul de pulbere. În acest caz elementul cheie este reprezentat de o legătură eficientă a tehnologiilor diferite - atât în cazul hardware-ului, cât și în cazul software-ului. Cooperarea noastră pentru dezvoltare cu Siemens NX pentru o soluție CAD/CAM completă va fi bineînțeles extinsă, pentru a cuprinde procesul patului de pulbere. Procesele integrale reprezintă scopul principal.
Acestea sunt, de asemenea, întâlnite frecvent în conceptul Industry 4.0. Cât de important este acest topic pentru dvs.?
P.D.: Are o importanță foarte mare pentru DMG MORI. Calea către digitalizare DMG MORI cu soluții software inteligente, incluzând interfața de utilizator intuitivă CELOS, este un adevărat motor în acest concept. Interfața CELOS este deja utilizată pentru mașinile hibrid LASERTEC 3D și soluția industrială RDesigner, creată de REALIZER în special pentru procesul patului de pulbere, va fi de asemenea integrată într-o interfață CELOS® în viitor. Capturarea și management-ul datelor și utilizarea prietenoasă a aplicațiilor oferă o mare oportunitate în suportul pregătirii proceselor de lucru și a proceselor de producție în ansamblul lor. În concluzie, digitalizarea are un impact enorm în utilizarea optimă a capacităților și în flexibilitatea producției. Aceasta permite o tranziție de la producția individuală în masă la producția industrială de serie. Piesele de schimb, de exemplu, nu mai trebuie păstrate în stocurile disponibile la nivel mondial. Acestea pot fi imprimate virtual ,,la cerere’’. Digitalizarea și prelucrarea prin depunere cu laser sunt strâns legate și vor atinge un mare potențial.
Cum estimați șansele dvs. în prelucrarea prin depunere cu laser?
P.D.: În calitate de deschizător de drumuri în industria mașinilor-unelte de prelucrare a metalelor prin așchiere, în combinație cu anii de experiență în aplicațiile cu laser, împreună cu expertiza REALIZER suntem și poziționați ideal pentru a prelua rolul de lider în industria de prelucrare prin depunere cu laser a componentelor metalice.
În plus, în domeniul serviciilor, al aplicațiilor și al vânzărilor, DMG MORI este prezentă pentru clienții din întreaga lume. În viitor, DMG MORI va concentra această expertiză în centrele de excelență DMG MORI de prelucrare prin depunere cu laser din Bielefeld, Pfronten, Tokio, Shanghai și Chicago.
Experții din cadrul acestor centre se implică în dezvoltarea produselor clienților într-un stagiu incipient de dezvoltare. Astfel pot învăța împreună despre construcția viitoarelor mașini și componente. Înainte de finele anului vom lansa modelul LASERTEC 65 3D pentru sudură pură prin depunere cu laser. Hibridul LASERTEC 125 3D este planificat pentru anul 2018. Tendința în procesele patului de pulbere este orientată către o productivitate ridicată, pe care o vom realiza atât printr-un volum de construcție mai mare, cât și prin legătura viitoare și automatizarea proceselor - cu alte cuvinte printr-o reducere a timpilor morți.
Prelucrarea prin depunere cu laser va schimba de asemenea dezvoltarea componentelor. Au fost integrați deja în acest proces inginerii de proiectare?
P.D.: Din păcate încă nu peste tot, însă inginerii de proiectare vor recunoaște din ce în ce mai mult potențialul prelucrării prin depunere cu laser și vor integra această tehnologie în munca lor. În cele din urmă aceștia vor fi capabili să prelucreze piese în acest mod, pe care nu ar avea posibilitatea să le producă prin procesele convenționale de fabricație. Din acest motiv considerăm prelucrarea prin depunere cu laser o completare revoluționară și eficientă a metodelor tradiționale de producție. Academia DMG MORI deține de asemenea câteva modele LASERTEC 30 SLM în Bielefeld și modelul hibrid LASERTEC 65 3D în Pfronten pentru a asigura clienților cursuri de școlarizare de înaltă calificare în prelucrarea prin depunere cu laser.
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.