Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Adunarea Generală a CECIMO, care a avut loc la Fuschlsee-Austria pe 21 iunie 2016, a confirmat că producția europeană de mașini-unelte a crescut cu 5%, la 24,3 miliarde de euro în 2015, în vreme ce exporturile de mașini-unelte se preconizează că vor atinge un nou record de 19,0 miliarde de euro în 2016.
Pentru a beneficia de oportunitățile oferite de digitalizare, Europa trebuie să dezvolte și să abordeze o serie de politici noi și de perspectivă care să se adreseze întregului lanț valoric de producție. Constructorii europeni de mașini-unelte se tem că, încet-încet, secțiile de producție din Europa devin învechite.
Situaţia şi perspectiva economică
În ciuda declinului creșterii economiei globale și a instabilității în creștere, industria europeană de mașini-unelte a încheiat anul 2015 într-o notă pozitivă. Producția de mașini-unelte a crescut cu 5%, la 24,3 miliarde de euro. Activitatea economică din Europa prezintă stabilitate și creșterea este predominant determinată de cheltuielile de consum mari. Politica monetară foarte permisivă și încrederea în redresarea activităților comerciale au dus, de asemenea, la pregătirea cadrului pentru o relansare a investițiilor în Europa.
Combinând aceasta cu perspectiva mai calmă a piețelor emergente, CECIMO preconizează că producția de mașini-unelte se va stabiliza în acest an, păstrându-și nivelul anului anterior.
Piețele dezvoltate au fost sursa principală a creșterii exporturilor în 2015. Din datele publicate de CECIMO, exporturile au fost de 18,9 miliarde euro, doar cu puțin sub valoarea anului record - 2012. Luând în considerare faptul că guvernul chinez și-a demonstrat până acum capacitatea de a transforma, relativ lent, economia spre o creștere bazată mai mult pe consum, perspectiva exporturilor europene de mașiniunelte rămâne, încă, strălucitoare și anul acesta.
Exporturile de mașini-unelte se preconizează să aibă o creștere până la 19,0 miliarde de euro în 2016. Aproape două treimi din importurile CECIMO au ca origine alte țări europene. De aceea, importurile de mașini-unelte în regiune au fost favorizate de condițiile economice stabile din Europa. În 2015, s-au importat mașini-unelte în valoare de 9,8 miliarde de euro. În pofida devalorizării monedei euro, ce a făcut ca importurile de mașini-unelte din afara zonei euro să fie mai scumpe, se așteaptă ca această creștere să ajungă la 3% în 2016.
Consumul european de mașini-unelte a crescut cu 12%, la 14.9 miliarde de euro, în 2015. Se preconizează că va urma o estompare a creșteriiconsumului la 1%, iar în 2016 se vor instala mașini-unelte în valoare estimată de 15,4 miliardede euro. Înregistrările comenzilor domestic vin în spijinul acestor previziuni. Valoarea comenzilor rezervate de clienții naționali a crescut cu2% în trimestrul patru din 2015, în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior. Pentru următorii trei ani, se preconizează creșterea consumului cu aproximativ 3,7% pe an.
,,Ne bucurăm să vedem că în Europa se observă un ritm bun al consumului de mașini-unelte. Actualizarea și modernizarea bazei de producție este o condiție esențiala pentru a menține competitivitatea sectorului producatorilor europeni la cote înalte.” Dr. Frank Brinken, Președintele Comitetului Economic al CECIMO și Vice-Președinte al Starrag Holding AG
Priorităţi politice
Digitalizarea producţiei
Digitalizarea redefinește regulile competitivităț ii globale în sectorul producției avansate.
Utilizarea tehnologiilor digitale duce la câștiguri semnificative în productivitate, eficiență energetică și personalizarea producției de serie, împreună cu generarea unor modalități de reindustrializare a Europei. În acest context, Europa trebuie să se miște rapid și să genereze condiții cadru necesare pentru ca producătorii avansați să poată explora noi oportunități.
,,Avem nevoie de inițiative la scară largă, lansate de autoritățile publice care să aducă laolaltă diferiți actori ai producției digitalizate la nivel transnațional. Digitalizarea este un aspect cheie pentru constructorii de mașini-unelte și societățile noastre sunt inima lanțului valoric. Ca Europa să atingă ținta reindustrializării, gestionării politicilor trebuie să dezvolte o abordare unitară care să se adreseze întregului lanț valoric al producției globale. Pentru a ne asigura că digitalizarea sprijină poziția de lider a Europei în fabricația globală, trebuie să dezvoltăm politici de viitor, în locul regulilor premature, ce sprijină caracterul inovator al constructorilor europeni de mașini-unelte.” Luigi Galdabini, Președinte al CECIMO
Pentru a face din Europa un centru de excelență a producției digitalizate, este nevoie să se dezvolte instrumente care să genereze noi căi de colaborare între producătorii avansați șI actorii ICT. În mod deosebit, IMMurile producătoare din întreaga Europă trebuie să fie bine integrate în lanțul de valori de prelucrare digitală transnațional.
Diferite inițiative ce țin de digitalizare au fost deja lansate de autoritățile regionale, naționale și europene pentru a sprijini producătorii să genereze soluții inovatoare, dar pentru a aface față presiunilor în creștere din partea competitorilor din întreaga lume, UE trebuie să-și unifice resursele șI să acționeze coordonat.
Îmbunătăţirea parcului de utilaje
Constructorii europeni de mașini-unelte sunt îngrijorați de faptul că secțiile de producție din Europa se demodează. Conform cifrelor disponibile strânse de unele dintre Asociațiile Naționale CECIMO, vârsta parcului de utilaje, în unele dintre statele membre cu o puternică bază de producție, a ajuns la 19,1 ani, în timp ce durata de viață a unei mașini-unelte (în funcție de tipul acesteia) este în jur de 15 ani. În pofida existenței unei dorințe politice de a avansa producția în Europa, interesul pentru investițiile în noi mașini și echipamente al utilizatorilor industriali a fost, până acum, nesemnificativ. În plus, întârzierile în amortizarea investițiilor în mașini și echipamente slăbesc întregul caracter competitiv al industriei producătoare europene.
,,Încetinerea ritmului cererii de echipamente noi limitează capacitatea de a dezvolta tehnologii inovatoare de producție, căci inovația este, în principal, determinată de cererile clienților și de cooperarea dintre furnizorii și utilizatorii din sectorul mașinilor-unelte. Avem nevoie urgentă de un plan de acțiune care să mobilizeze instrumentele majore de politică ale UE pentru a pune capat lipsei de investiții în echipamente moderne de producție ale utilizatorilor finali. Dacă Europa dorește să ramână în cursa globală a producției avansate, este nevoie să mențină o bază puternică de furnizori în Europa.” Filip Geerts, Director General al CECIMO
Despre CECIMO
CECIMO este Asociația Europeană a Industriilor de Mașini-Unelte. Reprezintă 15 asociații naționale ale constructorilor de mașiniunelte, adică aproximativ 1500 de întreprinderi industriale din Europa (UE + EFTA + Turcia), peste 80% fiind întreprinderi mici și mijlocii. CECIMO acoperă 98% din producția totală de mașini-unelte din Europa și aproximativ 36% din întreaga lume. Înregistrează mai mult de 150.000 de angajați și o cifră de afaceri de aproximativ 24 miliarde euro în 2015. Mai mult de trei sferturi din producția CECIMO este livrată în străinătate, jumătate fiind exportată în afara Europei. Pentru mai multe informații vizitați www.cecimo.eu
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.