Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Modificările demografice din Europa, cuplate cu lipsa de interes a tinerilor pentru inginerie, expun industria prelucrătoare unei crize de forţă de muncă specializată. În plus, globalizarea şi schimbările tehnice au o mare influenţă asupra calificărilor solicitate pentru realizarea sarcinilor zilnice, atât la nivelul secţiei de producţie, cât şi la cel al conducerii.Mâna de lucru calificată este cheia susţinerii creşterii în sector şi a asigurării abilităţii producătorilor europeni de a concura pe pieţele globale.
Companiile pot juca un rol important privind specializările din industria constructoare de maşini-unelte. În primul rând, ele trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a face sectorul mai atractiv pentru tineret. În al doilea rând, companiile de toate mărimile pot dezvolta strategii şi programe riguroase pentru a atrage, a şcolariza şi a reţine mâna de lucru calificată, pentru a avea siguranţa că nivelele lor de producţie pot fi menţinute şi mărite în viitor. Industria trebuie, de asemenea, să folosească orice ocazie favorabilă pentru dezvoltarea cooperării cu agenţiile guvernamentale şi cu universităţile, deoarece acestea sunt parteneri esenţiali cărora să le fie adresate foarte serios acest set complex de probleme.
Principalii constructori de maşini-unelte europeni recomandă ca sectorul să se concentreze pe următoarele domenii de acţiune, pentru a sprijini eliminarea deficitului de mână de lucru calificată, care afectează industria constructoare de maşini-unelte:
Sprijin în construirea unei imagini mai bune a construcţiei de maşini
Există o părere comună generală printre industria şi că imaginea construcţiei de maşini, în mare, nu este bună în rândul tinerilor europeni.
Fabricaţia este considerată ca o industrie în declin, având ca rezultat concedieri şi este asociată cu lucrări murdare şi repetitive. De aceea, sectorul trebuie să acţioneze pentru a-şi îmbunătăţi imaginea. Există multe exemple în întreaga Europă de companii, în general în parteneriat cu asociaţii profesionale şi cu universităţi, care au desfăşurat campanii de comunicare în şcoli, pentru a atrage atenţia copiilor asupra educaţiei tehnice. Aceste campanii includ vizite în companii constructoare de maşini-unelte pentru profesori şi elevi. S-a confirmat faptul că, după ce tinerii au vizitat secţiile de producţie, ei au manifestat curiozitate şi interes în ceea ce priveşte fabricaţia.
Industria constructoare de maşini-unelte trebuie să analizeze factorii care influenţează tineretul atunci când optează pentru studii şi cariera profesională.
Tineretul este tot mai sensibil la problemele privind mediul înconjurător şi este interesat să-şi desfăşoare activitatea în industrii creative, generatoare de beneficii pentru societate. Astfel, prezentând tinerilor industria constructoare de maşini-unelte ca un sector cheie, stimulat tehnologic, care oferă potenţe şi soluţii marilor provocări ale societăţii, precum schimbările climatice şi eficienţa resurselor, putem atrage atenţia tinerilor asupra domeniului.
Oportunităţile oferite de cariera şi avantajele desfăşurării activităţii în fabricaţie trebuiesă le fie clar comunicate. Producţia poate face apel la tânăra generaţie sub diverse aspecte, datorită interfaţării sale cu noile tehnologii, posibilităţii dezvoltării unor specialităţi care durează întreaga viaţă, călătoriilor în străinătate, desfăşurării activităţii în cadrul unor proiecte cu parteneri din diferite ţări şi regiuni ale lumii, printre altele. Industria trebuie să folosească social media şi alte canale moderne de comunicare pentru a informa populaţia tânără cu privire la tipul de activităţi pe care ei le vor efectua în fabricaţie, ca şi beneficiile economice ale ocupaţiilor din fabricaţie.
Dezvoltarea cooperării cu universităţile
Cooperarea dintre companii, asociaţii profesionale şi universităţi produce rezultate pozitive, deoarece academia oferă o abordare ştiinţifică eforturilor pentru dezvoltarea specializărilor.În plus, comunicarea strânsă cu profesorii universitari şi profesorii din licee este benefică, în sensul că este foarte posibil ca ei să transfere informaţiile primite din industrie studenţilor lor, contribuind, astfel, la promovarea tehnologiei. Atunci când se comunică cu universităţile şi cu şcolile, este important să se scoată în evidenţă faptul că şi industria constructoare de maşini-unelte desfăşoară o activitate semnificativă de cercetare-dezvoltare, ca în cazul altor domenii, mai populare printre tineri (de exemplu: industria electronică şi farmaceutică).
Creşterea nivelului de calificare a forţei de muncă prin şcolarizare pe întreaga durată de viaţă
Majoritatea tinerilor licenţiaţi în inginerie consideră că au învăţat în universitate tot ce le este necesar să ştie. Cu toate acestea, există unde cuplaj serios între educaţia universitară şi locurile de muncă din fabricaţie, iar companiile trebuie să aibă o strategie clară privind transmiterea abilităţilor şi a cunoştinţelor noilor veniţi. Programele de şcolarizare internă sunt organizate de către unele firme, pentru a pregăti recruţi pentru noile lor responsabilităţi. O strategie esenţială pentru motivarea tinerilor angajaţi constă în oferirea unor obiective clare acestora, pentru dobândirea abilităţilor definite în prealabil.
De exemplu, unele companii dezvoltă „report cards” (rapoarte de evaluare), care includ o serie de specializări pe care trebuie să la asimileze angajatul. Ghiduri standard şi nivele de calitate permit managerilor să monitorizeze progresele pe care angajaţii le fac pe parcursul întregului proces de şcolarizare din cadrul companiei. Pentru a aprecia realizările individuale se utilizează autoevaluarea şi evaluarea de către mentori. Companiile producătoare de maşini-unelte evidenţiază importanţa dezvoltării programelor de şcolarizare şi traseele pentru mâna de lucru existentă, pentru a le oferi ţinte şi direcţii în dezvoltarea propriilor cariere.
Industriaşii din domeniul maşinilor-unelte confirmă faptul că prima regulă de aur pentru atragerea de talente este să se acorde o grijă deosebită capitalului uman existent. Managementul trebuie să aloce suficiente resurse pentru şcolarizarea forţei de muncă. Prin cultivarea abilităţilor existente în companie şi prin investiţii în actualizarea calificărilor, companiile pot dobândi foarte mult din partea forţei de muncă existente, cu investiţii relativ limitate.
Yves Valentin,Director General, FOREST-LINE ALBERT
,,Trebuie să lucrăm cu universităţile pentru a forma o imagine mai atractivă a sectorului pentru tineret. În acelaşi timp, trebuie să acordăm o atenţie deosebită capitalului uman existent în companiile noastre. Companiile trebuie să dezvolte strategii concrete pentru transmiterea cunoştinţelor tehnologice (know-how) noilor angajaţi şi pentru pregătire continuă (pe întreaga durată a vieţii) pentru mâna de lucru existentă.’’ Yves Valentin,Director General, FOREST-LINE ALBERT
Adoptarea unei strategii de recrutare cu obiectiveclar definite
Procesul de angajare este, de asemenea, foarte important, deoarece un bun departament de resurse umane poate sprijini companiile să angajeze oameni cu calificări corespunzătoare. Pentru a asigura acest lucru, constructorii de maşini-unelte trebuie să se concentreze pe necesităţile reale ale companiei şi să identifice cu precizie capabilităţile necesare. Pentru atragerea de candidaţi tineri şi calificaţi, este important să se înţeleagă aşteptările acestora referitoare la locul de muncă şi la companie. De aceea, în timp ce face publice posturile libere, companiile trebuie să folosească acele cunoştinţe şi să acorde atenţie modului în care se prezintă pe ele însele: cât de profitabilă este compania, cât de sustenabilă, cât de motivată este pentru desfăşurarea activităţilor de cercetare-dezvoltare etc. Cooperarea anterioară cu universităţile şi cu institutele educaţionale este, de asemenea, importantă, deoarece acestea pot juca un rol major în asigurarea companiilor cu calificările de care acestea au nevoie în viitor.
Elemente esenţiale
CECIMO este Asociaţia Europeană care reprezintă interesele comune ale industriei de maşini-unelte, la nivel global şi la nivelul UE. Asociaţia reuneşte 15 Asociaţii Naţionale ale producătorilor de maşini-unelte, care reprezintă aproximativ 1500 companii industriale din Europa*, peste 80% fiind IMM-uri. CECIMO acoperă mai mult de 97% din totalul producţiei de maşini-unelte în Europa şi mai mult de o treime din întreaga lume. CECIMO îşi asumă un rol cheie în determinarea orientării strategice a industriei europene de maşini-unelte şi promovează dezvoltarea sectorului în domeniile: economie, tehnologie şi ştiinţă.
*Europa: EU + EFTA + Turcia.
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.