
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Din cauza modificărilor demografice, există o mare cerere de personal calificat în industria de maşini-unelte şi în companiile în care se folosesc maşini-unelte. În acelaşi timp, cerinţele referitoare la nivelul de pregătire sunt în creştere, datorită globalizării şi modificărilor tehnologice, a impactului tot mai accentuat al informaţiilor şi cunoştinţelor asupra activităţii de zi cu zi.
Cu toate acestea, chiar dacă cererea este mare, profesiunile tehnice nu sunt, încă, foarte atractive în rândul absolvenţilor (de diferite niveluri), ridicându-se astfel problema ofertei de mână de lucru calificată pentru companiile producătoare.
,,Din cauza modificărilor demografice, există o mare cerere de personal calificat în industria de maşini-unelte şi în companiile în care se folosesc maşini-unelte.''
Pentru a contrabalansa aceste tendinţe, Asociaţia Constructorilor Germani de Maşini-Unelte (VDW) a fondat VDW-Nachwuchsstiftung (Fundaţia pentru Educaţia şi Dezvoltarea Tineretului). Această fundaţie are ambiţia de a creşte entuziasmul tineretului pentru începerea unei şcolarizări profesionale în industria de maşini-unelte şi de a îmbunătăţi calitatea pregătirii în şcolile profesionale şi în companii.
Credincioasă motto-ului „Maschinenbauer – Job mit Power”, ceea ce înseamnă că a fi constructor de maşini este important şi provocator pentru oamenii activi, VDW-Nachwuchsstiftung duce o campanie pentru profesiile legate de maşini-unelte, prin intermediul unei expoziţii speciale pentru tineret: SONDERSCHAU JUGEND (Expoziţie Specială pentru Tineret), pentru a atrage persoane tinere şi calificate către industria de maşini-unelte. VDW-Nachwunchsstiftung prezintă această expoziţie la toate târgurile comerciale, din Germania, ce au legătură cu industria de prelucrare a metalului. Pe parcursul ultimilor zece ani, 90000 de studenţi şi profesori au vizitat standurile expoziţiei SONDERSCHAU JUGEND. La aceste evenimente absolvenţii pot găsi informaţii referitoare la oportunităţi privind cariera în industria de maşini-unelte şi pot primi sfaturi practice şi competente.
Un pilon important al pregătirii profesionale în industria de maşini-unelte este calificarea şi pregătirea continuă a instructorilor şi a profesorilor. Până în prezent, VDW-Nachwunchsstiftung a oferit calificări tehnice în domeniul CAM (fabricaţie asistată de calculator) pentru mai mult de 1850 de instructori şi profesori, prin intermediul a 185 de cursuri de calificare. Dezvoltările specializărilor oferite sunt un mijloc de actualizare a pregătirii profesionale în industria de maşini-unelte cu ultimele tehnologii şi o oportunitate pentru instructori şi profesori de a efectua schimburi de cunoştinţe şi idei.
Simultan, 23 de seturi de materiale de instruire, de înaltă calitate în domeniile CNC/CAD/CAM au fost dezvoltate pentru şcolarizări ale instructorilor şi profesorilor, în colaborare cu generatorii de programe de orientare profesională şi cu şcolile profesionale. Prin utilizarea acestor seturi s-au îmbunătăţit semnificativ aspectele practice şi modul de abordare a şcolarizării profesionale.
Un alt proiect al VDW-Nachwuchsstiftung este implementat în mod curent cu sprijinul Ministerului Federal German pentru Educaţie şi Cercetare. Pe durata de desfăşurare a proiectului, de doi ani şi jumătate, se dezvoltă şi apoi se verifică o platformă privind cunoştin-
ţele şi comunicarea privind şcolarizarea profesională în industria de maşini-unelte (WIKOM), în şcolile profesionale din întreaga Germanie. Prin utilizarea web 2.0, această platformă permite utilizatorilor schimbul de idei şi accesul la informaţii de ultimă oră, la dezvoltări tehnologice în domeniul CAM.
O altă activitate a VDW-Nachwuchsstiftung este certificarea şcolilor profesionale. În colaborare cu toate ministerele regionale ale educaţiei, VDW-Nachwuchsstiftung evaluează conceptul de predare a CAM în şcolile germane, pe baza unui catalog de criterii. Punctele centrale ale acestor audituri sunt următoarele: conceptul pedagogic al şcolilor privind CAM, politica şcolilor privind educaţia continuă a profesorilor, echipamente tehnologice şi de altă natură şi colaborarea cu parteneri externi. După obţinerea unor concluzii de succes în urma unui astfel de audit, fiecare şcoală primeşte un certificat de funcţionare.
Proiectul în desfăşurare KiBa-Kompetenzinitiative Berufsausbildung (Iniţiativa de pregătire profesională) este o altă iniţiativă a VDW-Nachwuchsstiftung, destinată, în acest caz, să ridice nivelurile de calificare printre instructorii din companii. Proiectul se desfăşoară în landul federal german Nord Rin-Westfalia. În acest scop, 2000 de instructori - majoritatea desfăşurându-şi activitatea în întreprinderi medii, care oferă pregătire profesională în profesiuni legate de maşini-unelte - primesc un certificat de consultanţă şi de pregătire. Scopul „KiBa” este de a declanşa inovaţia în domeniul şcolarizării profesionale „la locul de muncă” şi să-i facă pe instructori să muncească serios din punct de vedere tehnic şi metodologic. Proiectul este sprijinit de către Ministerul Muncii, Integrării şi Problemelor Sociale al landului Nord Rin-Westfalia (MAIS) şi de către Fondul Social European.
,,Fundaţia VDW-Nachwuchsstiftung are ambiţia de a creşte entuziasmul tineretului pentru şcolarizarea în industria de maşini-unelte şi de a îmbunătăţi calitatea învăţământului profesional.''
Pentru anul viitor este planificată o iniţiativă regională pentru promovarea şcolarizării profesionale în meseriile legate de maşini-unelte. Obiectivul principal al acestei scheme pilot este de a armoniza elevii, care au rezultate şcolare slabe sau prezintă nevoi educaţionale speciale, cu companiile care oferă posturi de şcolarizare pentru ucenicie, în particular, în domeniul aşchierii ortogonale. În acest proiect, adolescenţilor li se oferă oportunitatea de a-şi îmbunătăţi metoda de lucru şi abilităţile sociale la un nivel care este apropiat de o ucenicie. Tinerilor în cauză li se va oferi şansa de a începe o ucenicie la care, în alte condiţii, nu ar fi avut acces.
Luând în considerare gradul de colaborare tot mai ridicat din cadrul industriei europene de prelucrare a metalului, VDW-Nachwuchsstiftung are ca scop, de asemenea, angajarea sa în reproducerea şi lărgirea acestor activităţi la scară europeană. Primul pas în această direcţie va fi, probabil, traducerea materialelor de predare şi de învăţare în limba engleză şi în alte limbi europene.
Următorul pas ar putea fi oferta de şcolarizare a instructorilor şi profesorilor în domeniile CNC/CAD/CAM. În afară de aceasta, credem că întâlnirea la nivel înalt privind educaţia la nivel european va oferi o platformă importantă pentru definirea mijloacelor de cooperare şi va sprijini construirea unui angajament reciproc la nivel european pentru dezvoltarea calificărilor.
CECIMO este Asociaţia Europeană care reprezintă interesele comune ale industriei de maşini-unelte, la nivel global şi la nivelul UE. Asociaţia reuneşte 15 Asociaţii Naţionale ale producătorilor de maşini-unelte, care reprezintă aproximativ 1500 companii industriale din Europa*, peste 80% fiind IMM-uri. CECIMO acoperă mai mult de 97% din totalul producţiei de maşini-unelte în Europa şi mai mult de o treime din întreaga lume. CECIMO îşi asumă un rol cheie în determinarea orientării strategice a industriei europene de maşini-unelte şi promovează dezvoltarea sectorului în domeniile: economie, tehnologie şi ştiinţă. *Europa: EU + EFTA + Turcia.
Thorsten Schmidt este dr., șeful departamentului de consultanță al VDW-Nachwuchsstiftung, Membru în consiliul de conducere al firmei Gildemeister AG
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.