Procedura de programare şi reglare a maşinilor-unelte comandate numeric

Activitatea desfăşurată în ultimii ani în cadrul secţiilor de prelucrare cu maşini-unelte cu comandă numerică dintr-un număr considerabil de companii, dar mai ales diversitatea tehnologică abordată, ne-au condus, în mod firesc, spre elaborarea unor reguli comune fluxurilor
informaţionale de programare tehnologică – reglare maşină, derulate în timpul acestui tip de proces de fabricaţie, confirmând conceptul că orice regulă stabilită, aplicată şi îmbunătăţită continuu va genera plus valoare în raport cu un mod de lucru fără regulă.
 
Procedura pe care ne propunem să o elaborăm urmăreşte să optimizeze procesul de reglare al maşinilor-unelte comandate numeric, necesitatea acesteia fiind cerută şi de faptul că întrebarea adresată, adeseori, tehnologilor şi reglorilor tinde să devină deja una retorică: ,,De ce timpii auxiliari aferenţi procesului de reglaj nu sunt îmbunătăţiţi în timp, deşi există experienţa operaţiunilor precedente similare?”
Vom începe prezentarea noastră cu structura programelor de lucru, pe care o considerăm cea mai importantă resursă a procesului.
 
 
Partea I - Structura programelor de lucru 
Programul de lucru este entitatea cu care interacţionează în mod direct, atât programatorul tehnolog cât şi reglorul/operatorul maşinii-unelte comandate numeric şi, de aceea, considerăm că toate informaţiile necesare pentru reglarea iniţială şi pentru toate reglajele ulterioare ale maşinii-unelte, trebuie să fie înregistrate la nivelul acestei resurse.
Pe de altă parte, fluxul informaţional trebuie să se desfăşoare în mod bidirecţional, în scopul îmbunătăţirii continue a procesului.
Din punct de vedere structural, este necesar ca un program de lucru pentru maşini-unelte cu comandă numerică să cuprindă următoarele trei secţiuni:
 
1. Banda de iniţializare a programului
2. Banda de execuţie a reperului
3. Banda de sfârşit a programului
 
 
1. Banda de iniţializare a programului
Această secţiune a programului de lucru are un dublu rol şi anume:
  • rolul de a stabili condiţiile de execuţie a piesei realizate prin intermediul comenzilor modale active;
  • rolul de ,,a-i aminti” reglorului datele minime de reglaj.
 
 
Recomandăm ca banda de iniţializare a programului să conţină un cumul minim de informaţii. Redăm mai jos câteva exemple, cu menţiunea că unele dintre acestea conţin detalieri doar pentru o mai bună susţinere a celor prezentate:
 
  • un bloc care va conţine numărul programului (litera O urmată de un grup de patru cifre) şi un comentariu, ce va fi scris între paranteze rotunde, care indică codul reperului şi codul maşinii-unelte, urmat de numărul reviziei programului curent. Exemplu: O1615 (cod reper + cod maşină REV0)
  • un bloc cu un comentariu ce va conţine codul desenului semifabricatului sau dimensiunile şi forma acestuia, precum şi modalitatea de centrare – bazare - fixare. Exemplu: (rotund 60x150 fixare universal consolă 80mm)
  • un cumul de blocuri, care să conţină comentarii referitoare la tipurile de dispozitive utilizate, codul precum şi/sau poziţia de montaj al acestora (bacuri dure cod *** 11mm peste corp universal); tipurile şi poziţia de lucru a dispozitivelor complementare (vârf rotativ forma B distanţa faţă de bacuri 250mm). Recomandăm elaborarea unei instrucţiuni proprii privind montarea/demontarea dispozitivelor de lucru, precum şi a unei proceduri/instrucţiuni de codificare a dispozitivelor de lucru.
  • un cumul de blocuri care să conţină comentarii referitoare la alte elemente de reglaj cum ar fi: presiunea de strângere a bacurilor, presiunea de lucru a păpuşii mobile ş.a.;
  • unul sau mai multe blocuri care să conţină cel puţin comenzile modale active din cadrul următoarelor grupuri de comenzi modale 
 

Comanda/

Grup de comenzi

Descriere

G18

Stabilirea planului de lucru XZ

G80

Comanda pentru dezactivarea modului de lucru cu cicluri de prelucrare a găurilor

G96/G97

Activarea modului de lucru cu viteză de aşchiere constantă/turaţie constantă

G20/G21

Stabilirea sistemului de măsură al deplasărilor în inch/în mm

G99/G98

Stabilirea modului de lucru cu avansuri în mm/rot, respectiv în mm/min

G40

Dezactivarea compensării de rază a tăișului sculei

 
 
 
2. Corpul programului
Corpul programului conţine totalitatea comenzilor modale şi auxiliare necesare executării procesului de prelucrare, respectiv tehnologia de fabricaţie a piesei.
Corpul programului va începe, întotdeauna, cu originea de lucru pentru prima operaţie, de exemplu comanda G54, urmată de comentarii care să explice modalitatea de reactivare a acestei poziţii de lucru în aceleaşi condiţii, realizată programat şi prin intermediul comenzilor de setare a datelor privind originea/originile de lucru ale piesei.
Exemplu: Comanda G10 – introducerea datelor cu următoarea sintaxă 
G10 L2 Pp Ip
În care Pp – poziţia originii de lucru
P=0 – deplasarea de origine externă, poziţia 00 din ecranul WORK, respectiv valorile WK. SHIFT
P=1 – originea de lucru G54
P=2 – originea de lucru G55
P=3 – originea de lucru G56
P=4 – originea de lucru G57
P=5 – originea de lucru G58
P=6 – originea de lucru G59
Exemplu: pentru reperul
G10 L2 P00 X374.520 Z340.813 – va scrie valorile X374.813 şi Z340.813 în WK. SHIFT
G10 L2 P1X0.0 Z440. – va scrie valorile X0.0 şi z440. în G54
G10 L2 P3 X0.0Z300.0 – va scrie valorile X0.0 şi z300. în G56
 
Descrierea în program a sculelor aşchietoare se va realiza la nivel de detaliu, prin specificarea codului suportului şi a plăcuţei aşchietoare.
 
Exemplu: T0101 (MVJNL16-VNMG160408)
Recomandăm ca în cazul utilizării mai multor tipuri de plăcuţe aşchietoare să se înscrie şi regimurile de prelucrare aferente acestora, astfel încât, prin alternanţa de la un tăiş la altul, să menţinem durabilitatea sculei, calitatea dimensională şi de suprafaţă a piesei, dar şi productivitatea procesului.
 
Exemplu: (PRODUS1 S225 F0.05); (PRODUS2 S210 F0.06) ş.a.m.d.
 
3. Banda de sfârşit a programului
Conţine comenzile modale care permit revenirea maşinii-unelte în starea ei implicită, dar şi comenzile de sfârşit de program M30 sau M02, respectiv subprogram M99.
Comenzile modale înscrise în această secţiune au rolul de a reiniţializa echipamentul de comandă numerică la stările implicite cunoscute de operator.
 
Exemplu: dacă s-a utilizat G96 în timpul derulării, în Banda de sfârşit a programului se va programa obligatoriu G97; activarea modului de lucru în inch în Banda de start prin intermediul comenzii G20 va trebui anulat prin înscrierea comenzii G21 în Banda de sfârşit.
Ca o concluzie a celor de mai sus, structura desfăşurată a unui program de lucru ar trebui să arate ca în tabelul alăturat.
 

O1615 (cod reper + cod maşină  REV0)

(rotund 60x150 fixare universal consolă 80mm)

(bacuri dure cod *** 11mm peste corp universal)

(vârf rotativ forma B distanța față de bacuri 250mm)

(presiune bacuri 20 barr)

(presiune varf 15 barr)

G18 G21 G96 G99 G80

G54 (X0. Z210.80)

….

T0101 (DWJNL08-WNMG080408)

(PRODUS1 S225 F0.25)

(PRODUS2 S210 F0.3)

…..

T0202 (MVJNL16-VNMG160408)

(PRODUS1 S250 F0.05)

(PRODUS2 S300 F0.06)

…..

G18 G21 G97 G99 G80

M30

 
 
Bineînţeles că nu dorim să vă limitaţi la informaţiile prezentate mai sus, ci doar vă oferim o modalitate prin care să creaţi premisele unei îmbunătăţiri continue a timpilor de reglaj a maşinilor pe care le exploataţi, timpi auxiliari cu cea mai mare pondere în timpul total de fabricaţie. Vă dorim succes! 
Lucian Bercovici este dipl. eng., General Manager Start Computers
 
9983 vizualizari

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.