
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Anul acesta, ELECTROPRECIZIA aniversează 80 de ani de la înființarea societății în jurul căreia s-a constituit holdingul. L-am rugat pe domnul Adrian Secelean, Președintele Consiliului de Administrație al acestui holding, să ne vorbească despre trecutul, prezentul și viziunea ELECTROPRECIZIEI.
,,Activitatea a început la Brașov, într-o zonă cu o puternică tradiție industrială, în 30 iunie 1936, când a luat naștere PREROM, societate pe acțiuni cu capital german-cehesc-român, specializată în fabricarea de instrumente de bord pentru avioane. Cinci ani mai târziu, PREROM a achiziționat com-pania germană TARTLER, specializată în fabricarea de motoare electrice. Numele de azi s-a schimbat în 1948, când compania a fost naționalizată și denumită ELECTROPRECIZIA, brand ce reprezintă ,,precizie în electrotehnica românească”. După încă un an, datorită expansiunii producției, sediul a fost mutat în Săcele, orașul în care activăm și astăzi.
Dezvoltarea industriei auto din România face ca în 1953, ELECTROPRECIZIA să înceapă și fabricarea echipamentelor electrice pentru tractoare și camioane. În 1968 a fost achiziționată licența Serri Ducellier Jager și prin investițiile masive efectuate, se dezvoltă producția de demaroare, alternatoare, tablouri de bord, distribuitoare de aprindere și relee, societatea integrându-se în industria orizontală auto.
Concomitent a fost dezvoltată și activitatea de fabricare a motoarelor electrice asincrone. În 1955 s-au introdus primele standarde de calitate în fabricația motoarelor, obținând apoi și standardizarea DIN (1965). Datorită dezvoltării de cercetare în acest domeniu, motoarele noastre au fost exportate în SUA, realizându-se totodată noi serii de motoare electrice - în carcase de aluminiu (1987). S-a completat gama de tipuri dimensiuni cu construcția de motoare speciale, monofazate, motoare deschise și a celor cu eficiența ridicată.
ELECTROPRECIZIA a finalizat procesul de privatizare în 2008, când a devenit companie privată cu capital 100% românesc.
Un moment important în strategia de eficientizare și dezvoltare a activităților s-a concretizat în anul 2009, când au fost înființate subsidiarele independente:
a. Monofazate cu gabarit 56-100 și putere 0,12-3 kW, la 1500 și 3000 RPM
b. Trifazate cu gabarit 56-160, cu putere 0,055-18,5kW, la 750, 1000, 1500, 3000 RPM
c. Motoare speciale în conformitate cu cerințele clienților
a. Producție echipament electric și electrotehnic auto pentru piața românească
b. Remanufacturare de alternatoare și demaroare pentru piața europeană
a. Producție matrițe de turnare sub presiune, matrițe de injectat mase plastice, ștanțe de precizie, precum și mentenanța tuturor tipurilor de scule
a. Producție subansamble electrice și electronice
a. Servicii de proiectare și execuție instalații electrice în spectrul 0,4 kV ÷ 400 kV
b. Mentenanță utilaje de producție industrială
a. Turnare metale neferoase ușoare (aluminiu)
b. Injecție mase plastice
a. Servicii de pază și protecție
a. Servicii de logistică destinate transportului terestru, intern și internațional de mărfuri
a. Producție de energie electrică
b. Furnizare utilități
Succesul de astăzi al ELECTROPRECIZIEI se datorează acestei măsuri de reorganizare a societății într-o structură de tip holding. Fiecare dintre subsidiare a devenit independentă din punct de vedere juridic, managerial, economic și organizatoric. Astfel s-au generat specializarea și eficientizarea, dezvoltarea activității proprii, creșterea vânzărilor către noi clienți externi ai grupului, controlul costurilor și managementul performant.
Investiţiile s-au derulat în două direcții - una de întreținere și conservare a patrimoniului și cealaltă vizând reînnoirea tehnologică. Ca să vă dau câteva exemple, avem o nouă unitate de turnare aluminiu sub presiune, ce înglobează 6 celule de turnare automatizate (alimentare cuptor și mașină, dotate cu roboți de îndepărtare a piesei), cu forța de presare cuprinsă între 300 și 1.000 tof., cabinet de defectoscopie cu raze X și 2 instalații de sablare cu bandă și cu sarcină suspendată. Recent am pus în func- țiune o unitate de injecție mase plastice complet modernizată cu un număr de 5 mașini de injecție Krauss Maffei – forță de închidere 50-250 tof., robotizate.
A crescut capacitatea de prelucrare cu mașini CNC – 5 strunguri OKUMA, mașini de frezat HAAS, de electroeroziune cu fir AGIE.
Efortul investițional s-a concentrat în direcția minimizării gradului de poluare generată în procesul de producție.
Acesta este motivul pentru care am investit într-o instalatie de vopsit în câmp electrostatic, instalație capsulată de impregnare prin imersie și sisteme de ventilație ce permit filtrarea și evacuarea emisiilor. Toate activitățile ce pot afecta mediul sunt controlate pe deplin, toți factorii de mediu (emisii de praf, eliminarea apei uzate, a deșeurilor rezultate din procesul de fabricație) sunt monitorizați, iar respectarea legislației de mediu este garantată de existența unor proceduri interne.
Modernizarea și retehnologizarea reprezintă o preocupare continuă, orientată către îmbunătățirea calitativă a producției. Astfel, în prezent am demarat producția de masă a unei noi game de motoare electrice de înaltă eficiență (IE3). S-a întărit echipa de cercetare-dezvoltare în vederea dezvoltării de proiecte proprii, începând cercetările pentru produsele din gama premium IE4, ce vin în întâmpinarea dorințelor clienților noștri și a respectării reglementărilor internaționale privind consumurile energetice.
Pentru o gestionare și alocare corectă a resurselor s-au implementat soluții integrate de ERP (SAP) și de Business Intelligence.
În perioada următoare urmărim utilizarea eficientă a activelor societății, prin obținerea titlului de parc industrial Electroprecizia.
Însă nu putem vorbi despre ambițiile noastre, despre ceea ce ne propunem ca business, fără să menționez cea mai importantă resursă pentru ELECTROPRECIZIA: oamenii. Managementul performant, nivelul de pregătire, know how-ul, competența, loialitatea angajaților față de companie și omogenitatea echipei de lucru sunt factori esențiali, ce aduc în mod cert rezultate. Fără profesioniști dedicați, pasionați în tot ceea ce fac, bine instruiți, nu se poate vorbi despre succes. Utilajele se achizițio-nează, tehnologia se cumpără, însă pasiunea și respectul angajaților se câștigă!
Atât eu cât și întreaga echipă de management, suntem mândri de fiecare coleg al nostru, suntem o familie ce numără în prezent peste o mie de membri. Anul acesta, la 80 de ani de la înființarea companiei din care a evoluat ELECTROPRECIZIA HOLDING, am pregătit o surpriză pentru toți membrii echipei noastre, o adevărată sărbătoare în care avem ocazia să îi mulțu-mim fiecăruia pentru eforturile depuse, pentru profesionalismul de care a dat dovadă și pentru ceea ce va realiza în continuare împreună cu noi toți, colegii și prietenii săi.
Îmi place să spun că ELECTROPRECIZIA este un brand cu suflet. În ultimii ani, grupul nostru a sprijinit mai multe cauze sociale, participând activ la viața socială din orașul nostru.
Cam așa arată sufletul brandului ELECTROPRECIZIA. Acum cred că înțelegeți de ce ne considerăm membri ai unei mari familii și de ce e important ca fiecare angajat să vină la serviciu cu zâmbetul pe buze și cu încredere în ceea ce poate realiza și în felul în care îi vor fi recompensate performanțele.
Suntem mândri de ceea ce am realizat și le mulțumim tuturor colegilor și partenerilor datorită cărora acum, la aniversarea de 80 de ani, am obținut asemenea performanțe. Dar nu vreau să închei fără să vă spun ceva: prezentul ne satisface, însă viitorul are pretenții și mai mari de la noi!
Am dovedit că putem, avem încredere în noi, suntem în sincron continuu cu tehnologia și suntem pasionați de ceea ce facem. știți ce înseamnă toate acestea? Viitorul nostru este asigurat prin integrarea noastră în piața europeană, prin creșterea an de an a performanțelor, ceea ce reprezintă promisiunea mea către fiecare dintre dumneavoastră: colegi, colaboratori, parteneri și clienți.”
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.