CimatronE 10.0 în procesele de fabricaţie (I)

CimatronE 10.0 în procesele de fabricaţie (I)
Sistemul integrat CAD/CAM CimatronE aduce cu fiecare nouă versiune, în sprijinul inginerului-proiectant, noi elemente în ansamblul de comenzi şi în parametrii controlaţi. În prezent, versiunea curentă este 9.0, anul acesta urmând să apară CimatronE 10.0. În noua versiune sunt introduse funcţionalităţi noi şi mai multe posibilităţi de utilizare a software-ului în procesul de proiectare a componentelor şi ansamblurilor, dar şi pe timpul simulării proceselor de prelucrare mecanică a pieselor.
 
CimatronE 10.0, noua versiune, se integrează atât cu sistemele de operare pe 32 de biţi, dar şi cu sistemele de operare pe 64 de biţi, ceea ce extinde semnificativ posibilitatile de lucru ale sistemului în concordanţă cu noile capacităţi extinse ale sistemelor hardware.
 
Filtrele utilizate pentru recunoaşterea tipurilor de fişiere asigură integrarea cu un număr extins de programe de proiectare asistată de calculator, în afară de tipurile standard IGES şi STEP. Sistemul asigură indicarea activă a obiectului atunci când se adaugă o operaţie pe solid şi permite lucrul cu fişiere mari. De asemenea, noul sistem permite deja exportul fişierelor corespunzătoare 2D în formate standardizate PDF, DWG şi vectorial.
 
Noile efecte de afişare şi prezentare se referă la posibilitatea de lucru cu operaţii 2D reunite într-una singură, feţe cu colţuri ascuţite, plane şi conuri prelungite, operaţii de teşire îmbunătăţite, trasee dezdoite, noi axe prin puncte, extrudare controlată (trapezoidală), curbe intermediare şi figuri plane deformabile. Pentru acestea, schimbarea dimensiunilor devine mai uşoară, pot fi eliminate constrângerile şi se poate aplica un filtru Delta.
 
În cazul ansamblurilor de piese, CimatronE 10.0 permite adăugarea şi controlul unui sistem îmbunătăţit de reguli care se aplică ansamblului. Pot fi înlocuite feţele de referinţă cu feţele componentelor adăugate, astfel încât să se poată genera noi reguli de lucru. Sistemul determină apariţia conflictelor pe timpul proiectării pieselor şi ansamblurilor şi permite „iluminarea” (marcarea automată) şi corectarea erorilor detectate.
 
În cazul în care se folosesc opţiuni de relocare şi ataşare de noi feţe la atributul unei părţi, devine importantă actualizarea lucrului cu partea respectivă. Mai mult, sistemul CimatronE 10.0 permite verificarea mai uşoară şi validarea direcţiilor de divizare (desfăşurare) şi detectează suprafeţele cu probleme. Prin urmare, devine cu atât mai necesară operaţiunea de analiză a separării feţelor prin determinarea nivelului de pregătire pentru operaţiune şi de ataşare la componentă.
 
CimatronE 10.0 permite, de asemenea, proiectarea electrozilor pentru sistemele mecanice de prelucrare prin electroeroziune. Forma şi dimensiunile electrozilor se proiectează la fel ca şi în versiunile anterioare. În noul sistem, însă, este permisă redenumirea electrozilor şi sunt adăugate facilităţi de proiectare. Baza de date privind maşinile de prelucrare prin electroeroziune este extinsă cu noul sistem Sodick.
 
Versiunea CimatronE 10.0 permite, ca şi versiunile mai vechi, proiectarea şi simularea matriţelor de injecţie şi de ambutisare. Prin aceasta, se simplifică mult procesul de proiectare şi testare a funcţionării ansamblurilor specifice fiecărui proces. De asemenea, la fel ca mai sus, se pot folosi posibilitatile de detecţie a separărilor între feţe, coliziune, limitelor de funcţionare etc.
 
Matriţele pentru injecţie sunt realizate cu ajutorul modelelor standard în ceea ce priveşte componenta acestora, la care se adaugă părţile variabile specifice obţinerii unui anumit produs final. Evident, se ţine seama de îmbunătăţirea răcirii unor componente, iar pentru aceasta se introduc în proiect tubulaturile de răcire, racordurile necesare, mufele de cuplare, elementele dinamice etc. care pot fi obţinute din bibliotecile de componente specifice. De asemenea, sunt aduse îmbunătăţiri procesului de extragere după contur, inserare şi ridicare a pieselor, astfel încât acestea să poată fi studiate şi corectate independent de ansamblul din care fac parte.
 
În concluzie, CimatronE 10.0 aduce îmbunătăţiri semnificative în domeniul CAD/CAM al proiectării pieselor şi ansamblurilor, al matriţelor destinate proceselor de injecţie sau de ambutisare şi al simulării proceselor mecanice, în scopul scurtării ciclului proiectare-producţie şi reducerii cheltuielilor destinate fazelor intermediare şi materialelor utilizate în procesul de testare a pieselor şi componentelor care urmează să intre în procesul de producţie industrială.(va urma)

Figura 1 şi 6: Formate

Figura 2: Reguli

Figura 3: Electrozi

Figura 4: Sodick

Figura 5: Ambutisare


Ionel Preda este dr. ing.

Florea-Dorel Anania este dr. ing.


16923 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.