Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
În urmă cu trei ani, achiziţionând portofoliul software al firmei Gemcom – considerată furnizorul numărul unu de soluţii pentru industria minieră (şi recunoscută astfel pentru softwareurile GEMS, Surpac, Minex, Whittle şi InSite) – compania Dassault Systèmes intra cu hotărâre în domeniul modelării geo-fizice, şi astfel îşi ,,augmenta’’ surprinzător propriul portofoliu, 3DEXPERIENCE, deja consacrat în domeniul MCAD prin componentele CATIA, ENOVIA, DELMIA şi SolidWorks.
Modelare geo-fizică
Cu aproape un deceniu în urmă scriam în T&T despre un pachet software pentru geologie, respectiv despre soluțiile EVS (Environmental Visualization System), MVS (Mining Visualization System), MAS (Modeling Animation System) de la C-Tech Development corp., acelea constituind o primă referință în multe direcții importante, precum geo-fizică, minerit, petro-chimie, hidrologie, protecția mediului, energetică, construcții, arheologie, oceanologie, meteorologie. Întâmplarea face ca acum să ne apropiem din nou de acea nișă a fascinantului domeniu CAD/CAE.
,,Model and Simulate our Planet.’’ Aceasta era declarația (de marketing dar și de principiu) prin care Dassault Systèmes pornea la drum prin achiziția Gemcom, promițând astfel să promoveze și să consolideze acel portofoliu de soluții informatice dedicate îmbunătățirii predictibilității, eficienței, siguranței și sustenabilității – pentru acele activități umane care presupun gestionarea și/sau exploatarea resurselor geologice. Baza de clienți existentă, precum și prospecțiunile de piață, promiteau o evoluție pozitivă a lucrurilor.
Se estimează că în lume există peste 5500 de mine operaționale și aproximativ 15000 de proiecte de viitoare exploatări miniere. Continua dezvoltare a industriilor care necesită substanțe existente în scoarța terestră, precum și ,,refularea de după reculul cărbunelui’’ (din sectorul energetic) constituie premise pentru susținerea și chiar dezvoltarea mi neritului la nivel mondial. La acest context favorabil se adaugă și potențialul sectoarelor non-industriale: geologie, cercetare tectonică, seismologie, arheologie, paleontologie, etc.
Planificare geologică şi modelare de resurse
Industria minieră – principalul beneficiar al soluțiilor GEOVIA/Gemcom – se bazează, atât în fazele de prospectare (explorare) cât și mai apoi în exploatare, pe o mulțime de informații. Se pornește de la datele privind resursele minerale ale subsolului și respectiv de la compoziția și proprietățile straturilor sedimentare. Pe baza acestora, specialiștii caută și propun abordările, tehnologiile și procedeele de minerit aplicabile. Apoi definesc fazele proiectului de exploatare și detaliază resursele necesare. Asistența informatică vizează în primul rând aspectele de modelare 3D – atât pentru reprezentarea entităților subterane virtuale corespunzând resurselor minerale vizate, dar și a infrastructurii subsolului, cât și pentru modelarea elementelor antropice (puțuri de forare, galerii de mină, drumuri de acces, schele, contraforturi, utilaje de minerit, mijloace de transport, utilități etc). Însă ea integrează și facilități de management al proiectelor/ș antierelor: definirea proceselor componente, administrarea resurselor, planificarea și monitorizarea fazelor, controlul dependențelor/condiționărilor temporale proprii resurselor și proceselor. Așa încât am putea face o analogie cu aplicațiile de PD&M de la proiectarea și managementul uzinelor – un alt subdomeniu interesant al CAD-ului.
O parte importantă dintre soluțiile familei software GEOVIA vizează explicit (și cât mai integrativ) funcționalitățile enumerate sumar mai sus. Reprezentarea subsolului cuprinde filoanele exploatabile, cavitățile de abataj, galeriile și fronturile de lucru, planificările pe termen lung și pe termen scurt de operațiuni/faze/procese, analize geostatistice, studii geodezice ș.a.m.d.
Modelarea cât mai integrată – acoperind cât mai multe aspecte ale activității și revelând cât mai multe relații între acestea, și fiind ea catalizată substanțial de validarea vizuală – devine premisă și garanție pentru calitatea muncii: promite un spor de exploatare eficientă a resurselor (minerale, materiale/tehnologice, energetice, umane); asigură o coerență a derulării proceselor; minimizează/elimină redundanțe, erori și pierderi. Ceea ce se poate traduce prin productivitate. La care se adaugă și abilitățile de comunicare pe care mediul software le pune în slujba colaborării profesioniștilor implicați.
Plus o mai facilă integrare și monitorizare a măsurilor corespunzând normelor ce guvernează domeniul (protecția mediului, securitatea muncii).
Familia GEOVIA
În mod obișnuit, exploatările miniere presupun/includ o serie de operațiuni concrete, pe care software-ul de asistență trebuie să le abordeze încă din faza de proiect: definirea câmpului/orizontului de minerit; definirea frontului de abataj, de la săparea galeriei de intrare la excavările galeriilor secundare; stabilirea circuitelor de aeraj; stabilirea etapelor/etajelor din cazul exploatărilor de suprafață; planificarea proceselor tehnologice; organizarea evacuării/transportului de minereu; refolosirea rocii sterile; logistica utilităților; facilitățile de transportare a resurselor umane; monitorizarea riscurilor (de asfixiere, intoxicare, explozie); asistență medicală; ș.a.m.d.. Portofoliul de produse GEOVIA de la Dassault Systèmes încearcă să acopere mai toate aspectele, însă până la urmă este decizia beneficiarului ce soluții alege. Ceea ce nu este foate simplu: chestiunile adresate de asistența informatică sunt complexe, iar gama de softwareuri pare la prima vedere negestionabil de largă. Însă cu o minimă stăruință o putem scoate la capăt.
Iată, pe scurt, soluţiile familiei GEOVIA:
pentru exploatarea cărbunelui și a altor depozite minerale stratificate, asigurând evaluarea precisă a resurselor și extragerea lor eficientă.
Căutând detalii despre acestea vom afla că majoritatea sunt, de fapt, categorii, fiecare putând reprezenta, la rândul ei, o suită de produse software.
(Tabelul 1)
English summary
It presents IT solutions for improved management and exploitation of geologic resources. The software modules define the exploitation stages and set out the required resources, integrate site management, ensure the representation of the underground. They model as many aspects of activity as possible and set out their interrelations. Another software suite approaches the issue of mining sites, from the design stage up to e.g. medical assistance, etc.
MIRCEA BĂDUŢ este inginer, consultant CAD/IT
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.