Noutăţi aduse de „SolidWorks 2015”

Noutăţi aduse de „SolidWorks 2015”

Pe 8 octombrie a fost ,,lansată" şi în România familia de produse software „SolidWorks 2015”. Prezentarea, transmisă în direct prin internet de la Timişoara, a revelat o mulţime impresionantă de facilităţi adăugate soluţiilor SolidWorks (atât nucleului MCAD, cât şi modulelor/aplicaţiilor adiţionale de diverse specializări, de la CAE/FEA la CAM, ori de la CFD la PDM), însă aici vom trece în revistă doar câteva, suficiente (sperăm) să anime curiozitatea cititorului spre ulterioară aprofundare.

Proiectarea MCAD generică

Prima noutate semnificativă constă în afişarea dinamică, în cadrul feature-manager-ului, a conexiunilor ce semnalează utilizatorului dependenţele dintre entităţile/operaţiile de modelare. Respectivele arce apar la preselectarea entităţilor în panoul din stânga, furnizându-ne o informaţie valoroasă privind potenţialul de modificare a proiectului (şi aplanând astfel una dintre chestiunile reproşabile de către adepţii paradigmei „direct modeling”).

La schiţarea 2D avem câteva noutăţi punctuale: prinderea mid-point la iniţierea de linii; crearea dreptunghiului folosind linii ajutătoare ortogonale; conversii de curbe spline; haşurare mai versatilă; racordări asimetrice; schiţare în plan perpendicular pe o vedere etc. Ar mai fi ele câteva mici optimizări la prima vedere, precum gestiona rea vederii 3D (inclusiv interesantul ,,View Plane Preview”), ori contextualitatea şi mai inteligentă de la schiţarea profilelor generatoare de forme 3D, dar sărim direct în sectorul asamblării, unde apar mai multe aspecte.

SolidWorks 2015 aduce o nouă relaţie de asamblare: împerecherea cu centrarea pe (supra)faţa de contact (adică un „mate” cu mai multă valoare practică). La studierea şi gestionarea ansamblurilor beneficiem de posibilitatea de a bloca anumite componente prin gruparea lor interactivă, pentru a separa mişcările la simularea cinematicii (astfel încât, ,,trăgând” de o parte a ansamblului să se mişte doar componentele vizate la un moment dat). Notăm şi explodarea radial a pieselor din ansamblu, foarte aplicabilă la proiectele cu simetrii polare, și explodarea axială (ambele cu controlarea spaţierii prin simpla manevră de dragging).

Beneficiem şi de asistenţă sporită la proiectarea ansamblurilor cu lanţuri, respectiv la definirea angrenajelor cu zale şi a căilor de rulare (căi deschise sau bucle închise). La capitolul ansambluri menţionăm şi cooperarea în direcţia BIM, prin posibilitatea de simplificare a proiectului până la aspectele gabaritice şi de interacţiune exterioară, operaţie asumată pentru exportarea modelelor în vederea

includerii în proiectele de clădiri. Tot aici remarcăm şi soluţia ,,SolidWorks Treehouse’’, destinată planificării, conceperii şi vizualizării structurii ansamblului.

Vedem optimizări şi la desfăşurarea tablei din proiectele de ,,sheet metal’’. De asemenea, la desfăşurarea materialelor flexibile (precum pielea ori textilele), unde software-ul – acţionând pe baza proprietăţilor parametrice de elasticitate şi deformabilitate ale materialelor – ne prezintă imediat ,,harta’’ zonelor cu deformaţie/tensiune (deci în reprezentare CAE), dar îngăduie şi exportarea conturului 2D în format compatibil cu maşinile de tăiere/decupare din producţie.

Mediului MCAD i s-a aplicat şi o optimizare internă: fişierele de proiect ajung să fie cu până la 50% mai mici.

Se vorbeşte şi despre o accentuare a suportului pentru microprocesoarele multi-core (de exemplu, ,,SolidWorks Simulation’’ foloseşte tehnologia ,,Intel Solver’’ la detectarea coliziunilor dintre componentele ansamblului proiectat).

Închidem secţiunea de CAD nativ remarcând noua paradigmă MBD (Model Based Definition), care – aşa cum subliniam şi într-un articol anterior despre CATIA – pune accentul pe detalierea proiectului în 3D (fie că-i accesat prin eDrawings, ori ca PDF 3D) în detrimentul desenelor 2D.

Iterări specializate

Atunci când trebuie să aflăm despre comportamentul produsului proiectat, recurgem la analize bazate pe simulări discrete sau macro-dinamice angajând sarcini/forţe, reacţiuni/reazeme, uneori lucrând în condiţii dina mice (neliniare). Pentru analizele cu element finit (FEM), noul SolidWorks Simulation ne îngăduie adaptări şi rafinări interactive ale reţelelor de mesh-are. Rezultatele calculate şi afişate ne ajută să identificăm slăbiciuni şi să remediem pe loc aspectele constructive. La nevoie putem obţine şi evaluări ale turnabilităţii în matriţe, cu asistenţă la identificarea problemelor potenţiale.

SolidCAM – angajând parametrii sculei aşchietoare (turaţie, diametru, număr de muchii, unghiul elicei etc) – ne poate ajuta la optimizarea eficienţei în fabricaţie (prin urmărirea diverselor scenarii de abordare şi prin alegerea variantei convenabile din perspective tehnico-economice).

În modulul de routing aflăm despre noi şi utile opţiuni pentru definirea traseelor (precum a tubajelor HVAC din clădiri, beneficiind de facilităţile de rutare în secţiuni rectangulare – deci o altă extensie BIM/AEC) şi pentru inserarea/intercalarea modulelor/componentelor predefinite.

SolidWorks Electric prezintă noi abilităţi pentru inserarea componentelor electrice şi pentru integrarea lor în proiecte (Dynamic Connector). Tot aici putem beneficia de facilităţile de diagnosticare/rezolvare a problemelor de rutare a cablurilor electrice prin modelul 3D, sau de managerul de formule matematice angrenabile în calcule de modelare.

SolidWorks 2015 aduce îmbunătăţiri şi în asistenţa oferită preparării îmbinărilor prin sudură (de exemplu, traseele pot fi de-acum definite chiar dacă piesele adiacente nu se ating). De asemenea, SolidWorks Costing permite şi calcularea costurilor pentru operaţiunile tehnologice de sudură, pe lângă aplicabilitatea lui la estimarea cheltuielilor de producţie pentru turnarea şi aşchierea pieselor. Cum costurile se pot calcula şi pentru piesele obţinute prin fabricaţie aditivă, este acum momentul să amintim şi suportul adus de SolidWorks 2015 pentru imprimarea 3D (inclusiv prin producerea directă a formatelor AMF şi 3MF).

Nu se putea altfel: această primă întâlnire cu noutăţile lui SolidWorks 2015 m-a impresionat – prin mulţimea lor, dar mai ales prin caracterul practic, de imediată aplicare, al acestora.


Mircea Băduț este inginer, consultant CAD/IT


6031 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.