
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Standardele de securitate ale centralelor nucleare din Europa sunt în general ridicate, însă se recomandă îmbunătățirea elementelor de securitate la marea majoritate a centralelor nucleare europene. Cu toate acestea, autoritățile naționale în domeniul securității nucleare au concluzionat că nu se justifică nicio închidere a vreunei centrale nuclearoelectrice. Acesta este principalul mesaj al comunicării Comisiei Europene privind rezultatele testelor de stres în domeniul nuclear. Aceste teste au stabilit că nu toate statele membre aplică standardele de securitate promovate de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și nici cele mai bune practici internaționale. Comisia va urmări îndeaproape implementarea recomandărilor și va propune, în același timp, măsuri legislative pentru a spori securitatea nucleară în Europa.
Comisarul Günther Oettinger (foto) a afirmat: „Testele de stres au arătat atât punctele noastre forte, cât și cele care trebuie îmbunătățite. Testele au fost cât se poate de serioase și întregul exercițiu a fost o reușită. În general, situația este satisfăcătoare, dar nu trebuie să ne mulțumim cu aceste rezultate. Toate autoritățile implicate trebuie să acționeze pentru a asigura că în fiecare centrală nucleară din Europa se aplică cele mai înalte standarde de securitate în vigoare. Pentru siguranța cetățenilor noștri ”.
În afară de a recomanda numeroase îmbunătățiri tehnice la nivelul fiecărei instalații, testele de stres au arătat că standardele și practicile internaționale nu au fost aplicate peste tot. În plus, avem de învățat lecția Fukushima. Printre elementele subliniate se remarcă:
Acțiuni subsecvente:
După accidentul de la Fukushima din martie 2011, Consiliul European a lansat un apel pentru efectuarea unor evaluări exhaustive și transparente ale riscului și securității la toate centralele nucleare din UE.
Obiectivul principal al testelor de stres a fost acela de a evalua securitatea și soliditatea centralelor nuclearoelectrice în caz de evenimente naturale extreme, în special în caz de inundație sau cutremure. Ambele scenarii au fost evaluate concomitent. Prăbușirile de aeronave au fost tratate ca și cum ar avea același efect ca tsunami și cutremurele, adică ar opri funcțiile normale de securitate și răcire.
Aceste teste de stres au constat în trei etape. În prima etapă, operatorii centralelor nucleare au realizat o autoevaluare, iar în etapa a doua autoritățile naționale de reglementare au analizat aceste autoevaluări și au întocmit rapoartele naționale. În etapa a treia, rapoartele au fost analizate de echipe multinaționale într-un proces de evaluare inter pares, organizat de ENSREG. În plus, echipele de evaluare au vizitat aceste instalații nuclearoelectrice. La testele de stres au participat integral 17 țări (toate cele 14 țări UE care dețin centrale nuclearoelectrice funcționale, Lituania cu o instalație în curs de dezafectare, Ucraina și Elveția).
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.