Situaţia cercetării şi inovării în Europa

20.05.2012 | T&T PLUS | T&T
Situaţia cercetării şi inovării în Europa

Potrivit ultimului raport privind cercetarea şi inovarea publicat anual de UE, Europa înregistrează progrese în domeniul cercetării şi inovării, însă într-un ritm mai scăzut. Pentru a rămâne competitivi pe plan internaţional este nevoie de mai multe eforturi.

Majoritatea statelor membre au luat mai multe măsuri de stimulare a inovării, însă ritmul progresului a încetinit, iar decalajul dintre UE şi liderii internaţionali în domeniu (SUA, Japonia şi Coreea de Sud) nu s-a micșorat. În plus, în ultimii 5 ani, economiile emergente (printre care China, Brazilia şi India) au avansat foarte mult.

Este aşadar limpede că țările europene trebuie să depună mai multe eforturi de stimulare şi accelerare a inovării. În caz contrar, nu se va putea menţine - cu atât mai puţin spori - gradul de competitivitate.

Ţinând cont de aceste aspecte, UE a pus inovarea, precum şi eliminarea obstacolelor din calea transformării ideilor în produse şi servicii, în centrul Strategiei Europa 2020 pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă.

Raportul compară statele membre luând în calcul 24 de factori, printre care nivelul investiţiilor în cercetare şi inovare. Acesta reprezintă un indicator cheie de performanţă.

Reţeta succesului în inovare

Liderii europeni în domeniul inovării sunt Suedia, Danemarca, Germania şi Finlanda. Cele patru ţări par să aibă în comun următoarele caracteristici:

  • un nivel peste medie al investiţiilor în cercetare şi dezvoltare, mai ales în rândul întreprinderilor
  • un nivel mai ridicat de investiţii în dezvoltarea competenţelor şi facilitarea accesului la finanţare
  • sisteme naţionale solide de cercetare şi inovare, care joacă un rol esenţial în stabilirea de parteneriate public-privat
  • un randament sporit în domeniul transformării cunoştinţelor tehnologice în produse şi servicii.

Raportul evaluează performanţele naţionale în domenii considerate importante pentru stimularea inovării, inclusiv cele enumerate mai sus.

Rezultatele arată, de exemplu, că nivelul de inovare se situează peste medie în Regatul Unit. Acest fapt se datorează, în principal, competenţelor de care dispune forţa de muncă şi sistemelor de cercetare de cea mai bună calitate.

O Uniune a inovării

Raportul face parte din strategia UE de creare a unei „Uniuni a inovării”,  care îşi propune să le ofere antreprenorilor sprijinul necesar pentru a transforma ideile inovatoare în produse şi servicii.

Astfel, UE şi statele membre sunt încurajate să promoveze parteneriatele public-privat, să faciliteze accesul la finanţare şi la o forţă de muncă bine pregătită, să reducă povara administrativă şi să micşoreze costurile patentării ideilor inovatoare.

Un prim parteneriat, lansat anul acesta, îşi propune să încurajeze dezvoltarea unor produse şi servicii care să favorizeze îmbătrânirea activă şi în condiţii bune de sănătate. (http://ec.europa.eu


Taguri: cercetare, inovare
6595 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.