Principalii factori care îi determină pe angajaţi să îşi schimbe locul de muncă

31.08.2016 | T&T PLUS | Leonard Rizoiu
Principalii factori care îi determină pe angajaţi să îşi schimbe locul de muncă

Oare angajații noștri primesc destulă recunoaștere? Este important? Cum corelăm acest aspect cu randamentul operațional, cu productivitatea și cu succesul companiei? Cum legăm acest rezultat de calitatea produselor fabricate? Care credeți că sunt principalii factori care îi determină să își schimbe locul de muncă? Salariul? Mediul organizațional? Șeful?

Voi face o scurtă trecere în revistă a diferiților indicatori, la nivel de organizații, care ne prezintă o radiografie clară asupra stării de ,,sănătate” a companiilor. Studiul este realizat prin stay interview (stayIN) și are peste 3500 de răspunsuri valide.

În anul 2015 - 2016, 67% dintre salariații chestionați au spus că nu primesc destulă recunoaștere de la șefii lor și mai mult de 72% au declarat că motivarea non financiară este cea care este importantă pentru ei. Vorbim aici despre recunoașterea meritelor, realizările profesionale, un simplu ,,Bravo Popescu, ai făcut o treabă bună”, ,,Felicitări Ionescu, ai realizat cu brio acest task”, ,,Mulțumesc Georgescu, am simțit aportul tău atât eu cât și întreaga echipă, și fără tine nu am fi terminat în timp util acest proiect”.

Oare nu în prima lecție de management era ,,lauda se face în public, feedback-ul constructiv în particular” (era menționată critica, dar hai să schimbăm înspre pozitivism). Oare noi, când am primit lauda și recunoașterea meritelor nu ne-am simțit bine, de ce nu am construi echipe bazate pe aceleași valori și principii...

La nivel de factori care îi determină pe oameni să părăsească locul de muncă, vom demitiza faptul că oamenii părăsesc companii. Din toate rezultatele obținute rezultă că oamenii părăsesc oameni, iar decizia este luată pe baza mediului organizațional. În 54% din cazuri este vorba despre superiorul ierarhic care de cele mai multe ori nu are abilitățile necesare pentru a menține o echipă motivată, iar sarcinile în cadrul echipei nu sunt distribuite echitabil. De asemenea observăm un factor care crește de la an la an, factor care oglindește găsirea unui echilibru între sarcinile de serviciu și viața personală și aportul șefului la acest obiectiv.

De asemenea stabilitatea financiară a unei companii este importantă pentru salariații ei, mai mult de 45% au spus că ar părăsi compania/organizația dacă nu s-ar respecta valorile și principiile etice și 56% au menționat ca principal factor nerespectarea legislației în vigoare (ore suplimentare plătite, zile libere, zile de salariu fixe, bonusuri și beneficii ce țin de performanța individuală).

Ce îi determină pe oameni să fie fideli unui loc de muncă: dezvoltarea profesională, încrederea investită, dezvoltarea personală, am vorbit cu șefi de echipe, persoane fără studii superioare, care au menționat că li s-a îmbunătățit viața personală în urma câtorva traininguri de comunicare, puse la dispoziție de angajator). Echipa, colegii, rolul și activitatea lor, de asemenea apartenența la un mediu social, toate acestea, îi fac pe oameni să fie stabili, să fie eficienți și să aibă un randament operațional bun, asta înseamnă o productivitate crescută pentru companie, un raport al calității foarte bun și un client fericit.

Ce au apreciat salariații companiilor în 2015 – 2016? Au remarcat încercările angajatorilor de a îmbunătăți procesele prin traininguri și diferite cursuri (atât soft skills, cât și cursuri tehnice de specialitate), au apreciat îmbunătățirea continuă a proceselor și aplicarea unui stil deschis de comunicare. Am întâlnit manageri cu mare potențial de lidership care vor să își dezvolte oamenii din echipe și am văzut aprecierea echipelor pentru aceștia.

De asemenea un punctaj bun l-au obținut beneficiile extrasalariale (fie că este vorba de decontarea unei părți a transportului salariațiilor, bonusuri în funcție de realizări atât individuale, cât și de echipă, îndreptarea spre valorile salariațiilor (family day – o zi în care salariatul poate prezenta familiei locul de muncă) și alte evenimente ce au ca principal scop crearea unei comunități.

Cum sunt oamenii din echipele voastre?

Știți climatul real de muncă? Știți care sunt factorii care îi determină să plece, astfel încât să construiți o strategie de retenție bazată pe factorii reali și pe dorințele pe care salariații voștri le au?

Statistica de mai sus este realizată în cadrul serviciilor de stay interview – stayIN, realizat în perioada 2015 – 2016 de către consultanții leoHR, în peste 25 de companii la nivel național. În cadrul studiului au participat peste 3500 de salariați (toate vârstele, toate nivelurile profesionale, diferite industrii).


LEONARD RIZOIU este Managing Director leoHR


47630 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.