
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
La nivel mondial, tehnologiile fotonice s-au dezvoltat în mod constant datorită unui dispozitiv versatil, care acoperă o gamă extrem de largă de aplicaţii: LASERUL. De la inventarea primului dispozitiv cu laser în anii '60, laserul a devenit un instrument universal folosit în aproape toate domeniile de activitate, de la aplicaţii civile până la industria aerospaţială si militară. În cercetarea ştiinţifică laserul a fost implicat în majoritatea descoperirilor cu impact atât în cercetarea fundamentală cât şi în cea aplicată.
Astăzi, dispozitivele emiţătoare de radiaţie laser sunt din ce în ce mai răspândite, de la aplicaţii curente, de zi cu zi (cititoare de coduri de bare, DVD playere, internet de mare viteză pe fibră optică, afişoare cu laser şi spectacole de lumini), până la aplicaţii industriale: în industria de automobile, industria aerospaţială, industria textilă etc. în care echipamentele cu laser sunt folosite în fluxul tehnologic ca instrumente de procesare ce înlocuiesc utilajele tradiţionale. Dispozitivele cu laser sunt folosite şi în aplicaţii ce necesită un grad ridicat de precizie şi reproductibilitate, analize nedistructive sau de mare acurateţe, cum ar fi în metode spectroscopice pentru analize de laborator, metode interferometrice pentru controlul calităţii unor produse, telemetrie în construcţii civile sau chiar în aplicaţii militare.
Încă din anii ‘60, în România a fost dezvoltată o şcoală în domeniul fizicii şi ingineriei laserilor. Înainte de 1989, laserii fabricaţi la Măgurele echipau numeroase instalaţii din uzinele şi spitalele din ţară. În ciuda situaţiei economice de după anul 1990, această „şcoală a laserilor” iniţiată de Prof. I. I. Agârbiceanu, a creat noi generaţii de specialişti în domeniu şi a făcut posibil ca în anii 2005-2008, prin programele de cercetare CEEX şi cu contribuţia ştiinţifică a cercetătorilor din Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (INFLPR), să se reducă din decalajul tehnologic în domeniul laserilor dintre România şi restul ţărilor tehnologizate. În acea perioadă a fost conceput un plan strategic de dezvoltare a laserilor de mare putere şi a aplicaţiilor acestora. Această strategie a fost iniţiată în anul 2006, odată cu instalarea la INFLPR a unui laser cu pulsuri ultrascurte şi putere de vârf de 3 GW, apoi continuată cu instalarea unui laser cu puterea de peste 10 TW, urmat de instalarea unui laser cu puterea de vârf 1 PW şi culminând cu laserul de 2x10 PW de la ELI-NP, a cărui instalare este planificată pentru anul 2018. În paralel, au fost dezvoltate aplicaţii ale laserilor în domenii diverse: nanotehnologii, nanomateriale, bio-fotonică, telecomunicaţii, sănătate, industria automobilelor şi altele.
La aproximativ 50 de ani de la inventarea laserului, experienţa ştiinţifică a cercetătorilor din INFLPR a condus la înfiinţarea Centrului de Tehnologii Avansate cu Laseri - CETAL, care rivalizează cu cele mai mari instalaţii de acest gen la nivel european şi mondial. Activităţile ştiinţifice sunt realizate în următoarele laboratoare:
Înfiinţarea acestui centru, care include o gamă vastă de tehnologii fotonice, reprezintă un pas strategic în utilizarea şi concretizarea oportunităţilor pe care România le are pentru a se afirma pe plan european în domeniul laserilor de mare putere, dar şi de a impulsiona relansarea industriei româneşti prin dezvoltarea şi implementarea în companiile locale a celor mai moderne şi mai eficiente tehnologii, cele bazate pe laseri.
Atragerea în România a unui proiect de infrastructură Europeană de talia ELI-NP a fost posibilă tocmai datorită îndeplinirii unor etape intermediare din planul de dezvoltare a laserilor ultra-intenși, infrastructura Laserului CETAL-PW reprezentând un avantaj esențial în dezvoltarea resursei umane de care viitorul centru European ELI-NP are nevoie.
Celelalte două laboratoare din CETAL: LaMP și PhIL, sunt în principal dedicate cercetării aplicative, au fost concepute tocmai pentru a promova tehnologiile fotonice și pentru a le implementa în mediul industrial. Companiile și IMM-urile din România au acces aici la cele mai performante echipamente cu laser, pot testa și dezvolta tehnologii noi, mai eficiente și mai ecologice.
În România, tehnologiile cu laser sunt în plină relansare. După o lungă perioadă de timp, în care acest domeniu a suferit o stagnare din cauza dificultăților economice prin care au trecut companiile românești, interesul pentru tehnologiile fotonice este în plină creștere. Din ce în ce mai multe IMM-uri din România achiziționează echipamente industriale cu laser, lucru evident benefic pentru dezvoltarea acelor firme, însă o dezvoltare durabilă trebuie să țină seama și de exploatarea în siguranță a echipamentelor cu laser. Se constată o lipsă a instruirii corecte a lucrătorilor supuși la riscuri laser, o informare insuficientă a organelor de control asupra măsurilor de siguranță și securitatea muncii în domeniul laserilor, dar și deficiențe la nivel legislativ care să reglementeze utilizarea în siguranță a echipamentelor cu laser. Astfel, prin specificul activității, prin experiența și calificarea certificată a personalului, Centrul pentru Tehnologii Avansate cu Laser - CETAL nu este doar un centru de dezvoltare și diseminare a tehnologiilor fotonice în România, ci este și instituția de cercetare cea mai în măsură să se implice activ în completarea vidului legislativ și promovarea regulilor de utilizare în siguranță a laserilor, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a sectoarelor din economia națională ce folosesc tehnologiile cu laser. (http://cetal.inflpr.ro)
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.