Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Anul 2015 nu mi s-a părut spectaculos în ceea ce priveşte domeniul fabricaţiei aditive (în sensul că nu au fost mişcări ample pe piaţă, brevetele expirate nu şi-au făcut simţită influenţa aşa cum speram, numărul de firme nou intrate pe piaţa industrială nu a fost semnificativ etc.), dar pentru unii actori ai domeniului, cum ar fi 3D Hubs, lucrurile au stat bine.
Platformă de interconectare a producătorilor şi a utilizatorilor de obiecte printate
25.872 de furnizori de servicii în domeniul fabricației aditive (FA), prezenți în 161 de țări, inclusiv România. Aceasta este noua cifră de la data de 15 ianuarie 2016 (fac această mențiune pentru că până la publicarea articolului sigur se vor adăuga și alți furnizori), care m-a convins să îmi reîntorc aten-ția asupra platformei 3D Hubs, dezvoltată începând cu anul 2013 – după cum aminteam într-un articol anterior, de olandezii Bram de Zwart și Brian Garret.
Prin urmare, am luat legătura cu 3D Hubs și am primit acceptul lor de a vă furniza informații mai detaliate despre platformă, mașinile aflate în topul utilizatorilor și al furnizorilor de servicii, tehnologii preferate etc. În opinia mea aceste date pot alcătui o imagine destul de fidelă a trendurilor, a interesului și a evoluției în domeniului FA, dar și o sursă importantă de informații pentru cei care vor să facă parte din această comunitate și să își dezvolte astfel o mică afacere.
Platforma 3D Hubs pune în legătură deținătorii de mașini de FA cu cei care au nevoie de serviciile acestora. Organizarea comunității este făcută pe orașe, Amsterdam și New York fiind cei doi poli din care este condusă, practic, cea mai mare întreprindere de producție din domeniul FA.
Modul de funcționare a platformei este simplu, atât pentru furnizorul de servicii, cât și pentru clienți. Ai o mașină de FA, o listezi pe site-ul www.3dhubs.com (îți pot crea profilul de furnizor prin contul de Facebook, de exemplu), menționând: orașul în care îți desfășori activitatea, tipul de mașină de FA, dacă oferi și servicii conexe FA (adică scanare 3D sau modelare 3D), mai multe informații despre facturare și câteva alte detalii financiare, iar hub-ul tău este adăugat ca furnizor și ți se cere să trimiți o piesă test.
Dacă ești utilizator, încarci pe site stl-ul (StereoLithography – format de fișier 3D) modelului tău de printat, alegi zona unde te afli și filtrezi hub-urile listate de platformă în funcție de distanță sau de opiniile clienților. Plata se face prin platformă (care își păstrează 12,5% din valoarea comenzii, fără însă a afecta comisionul furnizorului de servicii).
Furnizorul are la dispoziție 24 de ore pentru a accepta sau nu cererea/ comanda unui client. La patru zile după ce furnizorul confirmă că obiectul poate fi ridicat, banii îi sunt trimiși acestuia.
Oraşe active în lume şi în România
Conform statisticilor din ianuarie 2016 ale 3D Hubs, cele mai active orașe înregistrate actualmente pe platformă sunt: New York (410 imprimante, 2955 furnizori), Milano (307 imprimante, 2489 furnizori), Londra (307 imprimante, 2489 furnizori), Los Angeles (337 imprimante, 2055 furnizori) și Paris (239 imprimante, 1657 furnizori).
Situația furnizorilor din România este ilustrată în foto 1:
Primul hub din România este înregistrat din mai 2014, în București
FOTO 1. Oraşe în care sunt înregistraţi furnizori de servicii de imprimare prin 3D Hubs (ianuarie 2016)
3D Hubs elaborează lunar un raport bazat pe diverse date colectate din comunitatea 3D Hubs. Astfel, în raportul publicat în ianuarie 2016, la categoria de imprimante desktop, PowerSpec 3DPro și Prusa Steel (ambele bazate pe procedeul FDM – Fused Deposition Modeling) au obținut un scor de 4.79/5, urmate îndeaproape de Afinia H480 (FDM), CEL Robox (FDM), Form 1 (procedeul de stereolitografie – SL) și Zortrax M200 (FDM).
· FOTO 2. Modelul Zotrax M200
· FOTO 3. CEL Robox
La categoria de imprimante profesionale, ObjetEden260 (tehnologia PolyJet) a fost cotată cu 4.95/5, urmată de ProJet460Plus, Projet3500HDMax, Project660 și EOSINT P760.
Preferinţe şi preţuri medii
Distribuția celor mai populare imprimante înregistrate pe 3D Hubs este prezentată în tabelul 4.
În raportul din decembrie 2015 este publicată și o statistică a imprimantelor dorite de membri comunității (figura 5).
Prețul mediu al obiectelor printate prin 3D Hubs, pe categorii de aplicații/utilizări, este ilustrat în figura 6 (decembrie 2015).
De asemenea, 3D Hubs publică anual și un ghid destinat celor ce vor să cumpere o mașină de FA, bazat pe părerile furnizorilor listați pe platformă (peste 5300 de opinii exprimate și peste 700 de mii de piese printate pe mașinile prezentate în ghid), luând în considerare, printre altele, următoarele criterii: calitatea obiectelor printate, ușurința în exploatare, prețul consumabilelor, software-ul sau prețul de achiziție. De exemplu, la categoria Plug’n’play, top 3 arată astfel: Zotrax M200, CEL Robox, Beethefirst.
De curând 3D Hubs a mai făcut o mișcare inteligentă – cred eu, începând să dezvolte și o comunitate destinată imprimării 3D folosind mașini profesionale. Această zonă de piață, denumită 3D Hubs HD (High Definition), este destinată aplica-țiilor și utilizatorilor care necesită obiecte de precizie ridicată, fabricate și din alte materiale decât cele uzuale (adică PLA – material termoplastic biodegradabil și ABS -polimer termoplastic) pentru imprimantele 3D desktop sau de tip hobby. Rețeaua cuprinde actualmente 37 de orașe. Voi urmări cu atenție evoluția acestei direcții, așteptând și primele listări de mașini de FA produse în România.
FIGURA 5. Topul celor mai dorite imprimante 3D în decembrie 2015 de membrii comunităţii 3D Hubs
FIGURA 6. Valoare medie obiecte printate prin 3D Hubs (preţ în USD)
English summary
The manufacturers and users of objects printed via the additive manufacturing technology can link globally through the 3D Hubs platform.
It sets out methods to maintain manufacturer – user relationships through the platform, and how to join the platform.
3D Hubs prepares monthly reports and provides various information building on the community data (manufacturer distribution, average prices), including guidance for anyone interested in this technology.
DIANA POPESCU este dr.ing., UPB, Facultatea IMST, Departamentul MSP.
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.