Minex România, 20 de ani de experienţă în industrie

Minex România, 20 de ani de experienţă în industrie

Grupul de firme Minex, unul dintre principalii furnizori locali de soluţii integrate pentru tratarea suprafeţelor, a realizat o cifră de afaceri de aproape 10 milioane de euro în 2014. Perspectivele pentru 2015 sunt pozitive, datorită, în special, contractării unor lucrări importante în domeniul naval și off-shore. În 2014, Minex a reuşit, împreună cu partenerii olandezi, să genereze mai multe proiecte în afara ţării. Acestea au vizat mai ales domeniul vopsitoriilor, al sistemelor de ventilaţie şi dezumidificare. În acest sens, compania derulează contracte în Norvegia, Portugalia, Turcia, Sri Lanka, Olanda, Polonia, Azerbaijan şi colaborează permanent cu parteneri străini, cărora le oferă servicii de proiectare şi management de proiect.

În continuare vă prezentăm un scurt interviu cu domnul Mircea Minea, CEO Minex România, în care sunt atinse subiecte le­gate de industria românescă și de strategia companiei pe termen mediu și lung.

 

Interviu cu domnul Mircea Minea, CEO Minex România

Care consideraţi că este noul rol al României, în contextul în care procesele de producţie se mută tot mai mult din zo­na Europei de Vest către ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China)?

Mircea Minea: Deşi situaţia actuală nu este tocmai una de invidiat, cred că România ar trebui să se integreze în curentul industrial dominant în Europa de Est şi să îşi dezvolte pro­priile capacităţi de producţie. Migrarea unor procese industriale către ţările BRIC este un fenomen tot mai frecvent, însă nu cred că va afecta şi produsele cu o complexitate ridicată, sau pe cele al căror cost de transport ridicat le-ar transforma în ,,nevandabile” la final.

 

Care credeţi că sunt şansele industriei româneşti în următorii ani?

Mircea Minea: Potenţialul sectorului industrial depinde mult de cererea externă şi de politica guvernamentală. Este absolut necesară demararea proiectelor din infrastructură, care sunt generatoare de locuri de muncă şi susţinătoare de noi investiţii în România, pe termen mediu şi lung. Totodată, statul trebuie să eficientizeze şi să asigure creşterea rapidă a absorbţiei de fonduri europene, eliminarea muncii la negru şi reducerea evaziunii – măsuri imperative necesare pentru asigurarea stabilităţii şi a dezvoltării întregii economii.

 

Cum se adaptează Minex la contextul mondial şi care e strategia companiei pe termen mediu şi lung?

Mircea Minea:Investim, ca să răspund pe scurt, în oameni şi în echipamente. Pentru a ne menţine în poziţia de lider al pieţei de profil la nivel naţional şi pentru a putea aborda pieţele internaţionale, trebuie să inovăm continuu.

Exportăm, deja, know-how prin intermediul serviciilor de proiectare oferite firmelor partenere şi, totodată, dezvoltăm propria capacitate de producţie, pentru echipamentele pe care le creăm. Beneficiem, în acest sens, şi de suportul partenerilor din Olanda, cu care colaborăm la realizarea proiectelor externe, crescând, astfel, ponderea exportului de maşini şi de utilaje proprii.

Inovaţia în designul şi în asamblarea produselor Minex este absolut necesară, întrucât piaţa mondială este foarte competitivă. Suplimentar, dezvoltăm intens şi programul de distribuţie, încercând să formulăm aplicaţii noi sau să aducem produse special destinate altor segmente de piaţă, faţă de cele pe care le-am deservit uzual până acum.

Dezvoltarea rapidă a sectorului auto din anii precedenţi ne oferă nişe noi de piaţă, în special pentru sistemele complexe de vopsire (vopsele multi-componente), sistemele de depunere a adezivilor sau a sigilanţilor, echipamentele pentru aplicarea de poliuree sau de diverse spume speciale pentru hidroizolaţii, tehnologii mai sofisticate în domeniul sablării.

 

Care este avantajul tehnologic al produselor pe care intenţionaţi să le realizaţi şi să le comercializaţi în următorii ani?

Mircea Minea: Avantajele produselor proprii dezvoltate de Minex constau în cei 20 de ani de experienţă şi în colaborarea cu lideri mondiali în domeniul în care activăm.

Know-how-ul acumulat ne permite conceperea şi execuţia unor produse care satisfac o serie de cerinţe particulare, specifice clienţilor noştri din sectorul naval sau mai larg, al celor din domeniul confecţiilor metalice.

Principalele avantaje pentru utilizatori survin din fiabilitatea produselor, eficienţa energetică a acestora şi, nu în ultimul rând, din faptul că răspund cerinţelor particulare ale fiecărui client. În toate domenile există nişe, nevoi sau aplicaţii noi, generate de situaţia actuală şi Minex îşi propune să vină cu soluţii clare şi practice pentru acestea.

Am livrat deja produse proprii, servicii de proiectare, montaj şi service către piaţa europeană (Olanda, Norvegia, Portugalia, Estonia, Polonia, Islanda, Bulgaria), dar şi către orizonturi mai îndepărtate (Sri Lanka, Azerbaijan, Turcia).

Dezvoltăm acum şi proiecte specifice pentru echipamente de ventilație și dezumidificare, necesare sectorului naval, destinate pieţei asiatice.

Avem aşteptări pozitive şi de la firma soră din Bulgaria, unde, în urma restructurării activităţii, au început să apară rezultate promiţătoare încă din 2014. Aceasta ne face să ne gândim la o extindere directă şi către celelalte pieţe învecinate.


English summary

This interview covers global issues – migration of certain industrial processes from developed countries to BRIC(S) countries, but also issues that should be approached and solved by Romania at governmental level.

Minex’s position on international markets, and also policies for maintenance and extension of company’s presence therein are shown. This document highlights achievements and concerns related to strengthening of company’s position, based on historically acquired experience and on development policies.


12674 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.