Mentenanţă cu camere de imagini termice

17.07.2014 | TEHNOLOGII | Mircea Badut
Mentenanţă cu camere de imagini termice

Domeniul camerelor foto-video pentru captarea de imagini termice cunoaşte o dezvoltare tot mai intensă: pe de o parte produsele acestea se maturizează (furnizorii scoţând pe piaţă fie modele tot mai performante – în materie de rezoluţie a imaginii şi de sensibilitate termică/IR - fie modele bine profilate practic, ori cu accesibilitate crescândă), pe de altă parte cererea şi aplicarea cunosc nivele nemaiatinse. Asistăm (pasiv sau nu) la intrarea acestor camere atât în „folclorul” profesional, cât şi în normele ori în cerinţele oficiale.

Un exemplu de accesibilitate

De la un furnizor cu prestigiu în domeniul came­relor de imagini infra-roşu – şi-l numim, FLIR – spicuim un exemplu de profil practic: seria ,,Ex”. Sunt dispozitive entry-level foarte pretabile aplicaţiilor de mentenanţă uzinală (precum monitorizarea instalaţiilor electrotehnice). Utilizând procedee avansate de imagistică termică în timp real (dotate cu senzori oarecum similari celor mai performante camere de la FLIR), şi beneficiind de implicarea tehnologiei patentate MSX, camerele Ex furnizează o calitate înaltă a imaginilor din spectrul IR.

Volumul redus al acestor camere le îngăduie să fie folosite cu uşurinţă la inspectarea instalaţiilor şi echipamentelor şi, deci, la revelarea eventualelor probleme sau situaţii de risc. În dotarea standard intră şi instrumentele de analiză, precum meterizarea punctuală, definirea domeniilor de sensibilitate, ori alarmările cromatice. Este prezentă şi funcţionalitatea ,,picture-in-picture’’ (includerea în afişaj a unei imagini diferite de cea vizată curent).

Accesibilitatea produselor din seria ,,Ex’’ se referă (pe lângă cost) şi la uşurinţa în exploatare: nu necesită instruire de specialitate şi pot fi folosite imediat prin operaţia banală de point-and-shoot, prin care imaginea curentă (salvabilă JPEG) evidenţiază pe loc temperaturile din domeniul de lucru (ce se întinde până la +250°C). Obiectivul camerei nu necesită focalizare. În funcţie de modelul din gamă (şi respectiv de senzorul IR), imaginea generată are de la 80x60 pixeli până la 320x240 pixeli. Rezoluţia termică a camerelor (adică cea mai mică diferenţă de temperatură sesizabilă) este de 0.06 °C, ceea ce le face aplicabile pentru detectarea oricăror probleme de natură electrică sau mecanică cu manifestări termice. Se pot utiliza şi la detectarea pierderilor de izolaţie a clădirilor sau a problemelor din sistemele de încălzire din podele.

La nevoie, software-ul FLIR Tools poate fi descărcat (de pe web-site-ul furnizorului) pentru a aduce imaginile termice (şi datele asociate) pe staţii de lucru PC pentru analize, documentări şi raportări mai laborioase.

 

Şi două exemple mai deosebite

Fără a intra în zona modelelor extreme, FLIR Systems ne aduce, prin seria de camere ,,Exx’’, un profil foarte practic, dar dotat cu o serie de facilităţi speciale. Astfel, sensibilitatea termică este reglabilă (putând fi adaptată mai îndeaproape diverselor aplicări), iar obiectivul permite focalizare manuală şi chiar zoom (ceea ce facilitează diagnosticarea mai punctuală în spaţiile aglomerate din instalaţiile inspectate), deşi probabil că argumentul forte constă, totuşi, în senzorul de imagine foarte performant. La acestea se adaugă posibilităţile de fuzionare a imaginilor termice, de adnotare textuală sau vocală a înregistrărilor pe teren, precum şi conexiunile WiFi şi Meterlink.

Cele trei modelele recente, E40/50/60, furnizează imagini termice cu rezoluţia de 320x240 pixeli şi pot folosi tehnologia MSX prin care suprapun precis imaginile termice peste imagini fotografice în spectrul vizibil (şi de rezoluţie mare), ceea ce facilitează substanţial inspectarea instalaţiilor (inclusiv prin identificarea marcajelor de pe componente).

Seria de came­re Exx permite şi schimbarea obiec­tivelor (de la unele mai largi până la telefoto). De asemenea, avem la dispozi­ţie software-ul FLIR Tools (sau Tools+), de unde se poate chiar angaja facilitatea „Panorama”pentru alăturarea de imagini adiacente.

Cu o jumătate de an în urmă, FLIR Systems lansa o altă soluţie deosebită: „Microscopy Stand”, un produs de imagerie termică destinată obiectelor foarte mici. Compusă din camera FLIR SC5000, un obiectiv microscopic (x3 sau x5) şi un stativ controlabil tridimensional, soluţia aceasta îngăduie măsurarea cu fineţe a temperaturilor unor obiecte de ordinul micrometrilor. Aici avem un senzor de imagi­ne IR mai special (un detector indiu-stibiu cu răcire, lucrând în planul focal al lentilelor), bine adaptat conlucrării cu optica microscopului. Deşi rezoluţia imaginii – de 320x256 sau de 640x512 pixeli – nu ne pare uimitoare, dacă punem în calcul faptul că frecvenţa (de regenerare a) imaginii este de 380Hz şi respectiv de 100Hz, înţelegem că avem un produs de execepţie. Tehnologiile adiacente (patentate FLIR) asigură furnizarea de imagini precise şi fără zgomot. Camerele FLIR SC5000 pot folosi interfeţele GigaEthernet şi CAMLINK pentru (recepţionarea de comenzi şi pentru) transmiterea fluxului video de imagini termice din procesul monitorizat.

Perfomanţele deosebite recomandă acest ansamblu pentru aplicaţii industriale de mare fineţe, precum producerea de circuite integrate, MEMS-uri, celule fotovoltaice etc.


Mircea Băduț este inginer, consultant CAD/IT


21800 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.