Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
În prezentul articol voi continua subiectul început în numărul trecut, punând accent pe modul de ascuţire al electrozilor din wolfram şi pe alegerea echipamentului de sudare TIG, adecvat necesităţilor fiecărui utilizator.
Ascuțirea electrozilor are rolul de a ușura transferul arcului și de a crea un arc bine focalizat, care să permită obținerea unor performanțe de sudare excelente.
Ascuțirea electrozilor va ține cont de tipul echipamentului utilizat, de tipul curentului utilizat (curent continuu sau alternativ), de caracteristicile de sudare folosite la sudarea în curent alternativ și de rezultatul dorit.
Astfel, va fi necesară alegerea unui vârf rotunjit, atunci când se folosesc electrozi din wolfram nealiat și se sudează în curent alternativ, utilizând caracteristici de sudare sinusoidale sau dreptunghiulare.
Cea mai simplă modalitate de a realiza acest vârf rotunjit este de a monta electrodul ascuțit pe pistoletul de sudare TIG și de a utiliza curent alternativ cu intensitatea recomandată pentru respectivul diametru de electrod. Vârful electrodului se va rotunji imediat, obținând forma optimă pentru operațiile ulterioare. Diametrul zonei rotunjite nu trebuie să depășească, sub niciun aspect, diametrul electrodului multiplicat cu 1,5, deoarece un vârf care se termină cu o sferă de diametru mai mare poate reduce substanțial stabilitatea arcului și, de asemenea, se poate desprinde și poate contamina baia de material topit.
FOTO 1. Modul corect de ascuțire al electrozilor de wolfram:1. Arc stabil; 2. Vârf plat; 3. Disc diamantat;4. Ascuțire pe direcția longitudinala
Se poate utiliza un vârf ascuțit și/sau trunchiat (plat), atât la sudarea TIG/WIG în curent continuu, cât și la cea în curent alternativ, dacă se utilizează pentru sudare surse de tip invertor (pregătirea este adecvată și pentru electrozii din wolfram pur și pentru cei din wolfram aliat cu ceriu, lantan sau toriu).
Pentru ascuțirea corectă a electrozilor din wolfram se va utiliza un disc diamantat (pentru a face față durității wolframului și pentru a permite ascuțirea perfectă a electrozilor), care va fi folosit doar pentru ascuțirea electrozilor (pentru a evita contaminarea acestora).
Pentru a fi ascuțiți, electrozii vor fi ținuți în contact direct cu discul diamantat la un unghi de 90º, asigurându-ne că direcția de ascuțire este tot timpul exact în lungul electrodului. Procedând în acest mod se va putea obține un arc foarte stabil și se va reduce riscul de desprindere a unor bucăți din vârful electrodului și, implicit, cel de contaminare a pieselor.
În general, vârful electrodului nu trebuie să fie mai lung de 2,5 x diametrul electrodului (de exemplu, vârful unui electrod de 2,4 mm va putea fi între 4,8 și 6 mm lungime).
În cazul în care se sudează table subțiri (de exemplu în plaja de 0,3 – 1,0 mm grosime), utilizând curenți de intensitate mică, este recomandat să se utilizeze un vârf ascuțit. Acest lucru va permite obținerea unui arc foarte bine focalizat și va ajuta la reducerea deformațiilor termice în cazul tablelor subțiri din oțel inoxidabil și din aluminiu. Pentru curenți de intensitate mare nu se recomandă utilizarea de electrozi cu vârful ascuțit, deoarece există riscul ca vârful să se desprindă, datorită intensității mari a curentului și să ducă la contaminarea băii de material topit. Din acest motiv, în cazul utilizării de curenți mai mari, este recomandată tăierea vârfului ascuțit al electrodului, pe o lungime de 0,1 – 0,3 mm, obținându-se un vârf trunchiat (plat). Acest vârf plat permite evitarea desprinderii vârfului ascuțit datorită curenților mari de sudare și transferul acestuia în baia de material topit și, de asemenea, reduce riscul de rotunjire a vârfului electrodului.
Etapele obținerii unui astfel de vârf sunt următoarele:
La ascuțirea și la pregătirea electrozilor din wolfram se va ține cont de faptul că electrozii din wolfram aliat cu toriu sunt radioactivi și, din acest motiv, se recomandă ca la ascuțirea lor să se controleze și să se colecteze cantitatea de pulbere care se degajă, echipamentul de ascuțire să fie instalat într-o zonă bine ventilată și să se respecte instrucțiunile din fișele tehnice de securitate.
Ținând cont de faptul că ascuțirea electrozilor este foarte importantă și, de asemenea, de faptul că generează destui timpi morți, există pe piață o gamă largă de echipamente destinate acestei operații. Astfel, există echipamente simple și ușoare destinate doar ascuțirii electrozilor la un unghi precis și tăierii vârfului, precum și echipamente mai mari și mai performante, care au rezervor cu lichid pentru mărirea duratei de viață a discului diamantat și pentru colectarea pulberilor care se degajă în urma polizării, permiț#nd de asemenea, tăierea precisă a electrozilor la diverse lungimi, începând cu lungimea de 10 mm (lucru foarte important în aplicațiile de sudare orbitală sau în aplicațiile manuale, în care se utilizează pistolete de mici dimensiuni).
Echipamentele performante destinate realizării acestei operații țin cont de toate aspectele necesare unei ascuțiri optime, și anume:
Alegerea echipamentului de sudare TIG adecvat joacă un rol foarte important, având implicaţii deosebite asupra:
FOTO 2. Prezintă echipamentul TIP TRIMMER COMBI destinat ascuțirii și taierii electrozilor
În acest moment, pe piață există un număr foarte mare de tipuri de echipamente TIG diferite, de la echipamente clasice, la invertoare ce sudează în curent pulsat cu frecvențe de până la 20000 Hz și, din acest motiv, utilizatorilor finali le vine foarte greu să facă diferența între ele.
Totuși, este recomandat ca înainte de a se lua o decizie în ceea ce privește achiziționarea unui echipament de sudare TIG, să se țină cont de următoarele:
FOTO 3. Sudură realizată cu un echipament TIG DC cu sârmă caldă
Avantajele acestor echipamente constau în:
FOTO 4. Echipament de sudare TIG DC cu sârma calda
English summary
The shape of the wolfram electrode tip considerably determines the quality of the welding and this shape should be adapted to the welding conditions (the type and sizes of the welding material, the type of current used, etc). The correct shape of the tip can also avoid technological accidents, such as the coming off of the tip and the contamination of the welding. There are recommendations for shapes of the tip as well as its characteristics and process procedures. There are also presented equipment meant for tip “formatting” and protection methods for the operator and for the environment against pollution with radio-active powders (in the case of the wolfram electrodes allied with radio-active substances).
SORIN UDREA este General Manager Laser Technology Soluţii Globale Srl
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.