Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Modul de alegere a echipamentelor și a pistoletelor pentru sudarea TIG (Tungsten Inert Gaz) și operațiile de mentenanță necesare acestora sunt două aspecte neglijate de cele mai multe ori în activitatea de zi cu zi. Tendința generală, ca și în alte cazuri, este să se considere că toate echipamentele TIG și, respectiv, toate pistoletele și consumabilele destinate acestora fac același lucru și se pierd din vedere analiza caracteristicilor tehnice și particularitățile specifice fiecărei aplicații.
Prezinta o gama variata de lentile de gaz pentru diverse pistolete și aplicații
FOTO 2. Prezinta o gama larga de module de comanda pentru pistoletele manuale de sudare TIG
Un aspect deosebit de important este şi cel referitor la capitolul mentenanţă şi reparaţii, iar aici trebuie ţinut cont ca pistoletul achiziţionat să îndeplinească următoarele cerinţe:
Alegerea și pregătirea electrozilor din wolfram (tungsten), indispensabili în cazul aplicațiilor de sudare TIG sunt, de asemenea, două aspecte trecute cu vederea în majoritatea cazurilor. Astfel, majoritatea sudorilor nu știu cum să aleagă și să ascută electrozii din wolfram în funcție de aplicația pe care o realizează și aplică niște soluții preluate, de-a lungul timpului, de la alți colegi de-ai lor, și anume:
Din aceste motive, în cele ce urmează voi face o scurtă prezentare a tipurilor de electrozi de wolfram şi a modului corect de ascuţire a acestora:
Acești electrozi conțin minim 99,5% wolfram, se consumă cel mai repede dintre toți electrozii utilizați pentru sudarea TIG și sunt, în mod normal, și cei mai ieftini. Oferă o bună stabilitate a arcului atunci când sunt utilizați la sudarea în curent alternativ a aluminiului. Sunt preferați pentru sudarea în curent alternativ, cu caracteristică sinusoidală, a aluminiului și a magneziului, deoarece oferă o foarte bună stabilitate a arcului, atât în mediu protector de argon, cât și în mediu de heliu. Formează foarte ușor un vârf rotunjit și curat, însă au tendința să se despice atunci când se utilizează curenți mari. Nu sunt recomandați pentru sudarea în curent continuu, deoarece nu oferă aceeași putere de amorsare precum electrozii de wolfram aliați cu oxid de toriu și, respectiv, precum cei aliați cu oxid de ceriu.
Acești electrozi conțin minim 99,10% wolfram și între 0,15% și 0,40% oxid de zirconiu și sunt electrozii preferați atunci când se dorește sudarea în curent alternativ, cu un vârf rotunjit, cu o calitate foarte ridicată și atunci când nu este tolerată contaminarea băii de material topit. Produc un arc extrem de stabil și au o bună rezistență la fisurare. Capacitatea de transfer a curentului este egală sau mai mare decât aceea a electrozilor din wolfram aliat cu oxid de toriu. Nu sunt recomandați pentru sudarea în curent continuu.
Acești electrozi sunt aliați cu oxid de lantan, care nu este radioactiv, au capabilități excelente de amorsare a arcului (acesta poate fi amorsat și menținut la amperaje mici), au o rată de eroziune redusă, oferă o excelentă stabilitate a arcului și caracteristici de reamorsare a arcului foarte bune.
Alierea cu 1-2% oxid de lantan crește capacitatea maximă de transfer a curentului cu circa 50% față de electrozii din wolfram pur de același diametru, atunci când se sudează în curent alternativ. De asemenea, acești electrozi își mențin vârful ascuțit o perioadă lungă de timp, fapt important în cazul sudării oțelului și a oțelului inoxidabil în curent continuu sau la sudarea în curent alternativ, utilizând surse de sudare cu caracteristică dreptunghiulară.
Electrozii aliați cu 1,5% lantan (conțin minim 97,80% wolfram și între 1,30% și 1,70% lantan) oferă majoritatea avantajelor electrozilor aliați cu oxid de ceriu, având, în plus, o conductivitate similară cu a electrozilor aliați cu 2% oxid de toriu, iar din acest motiv îi pot înlocui pe aceștia, fără a fi necesare modificări semnificative ale parametrilor de sudare. Datorită acestor caracteristici, acești electrozi sunt ideali, dacă doriți să vă optimizați calitatea sudurii.
Deci, acești electrozi pot fi utilizați atât în curent alternativ (cu vârf rotunjit pentru caracteristicile sinusoidale, sau cu vârf ascuțit pentru cele dreptunghiulare), cât și în curent continuu (cu electrodul legat la borna – și având vârful ascuțit).
Acești electrozi conțin minim 97,30% wolfram și între 1,80% și 2,20% ceriu și se comportă cel mai bine la sudarea în curent continuu, utilizând intensități mici, însă pot fi utilizați cu succes, atât la sudarea în curent continuu, cât și în curent alternativ. Amorsarea excelentă a arcului la amperaje scăzute a făcut ca acești electrozi să fie utilizați pe scară largă în aplicații de automatizare, la sudarea tablelor subțiri etc. Sunt un foarte bun înlocuitor pentru electrozii toriați (cu 2% toriu) și, deși au caracteristici electrice diferite față de electrozii toriați, majoritatea sudorilor nu vor fi capabili să facă vreo diferență între ei. Utilizarea electrozilor ceriați la amperaje mari nu este recomandată, deoarece oxizii vor migra rapid către vârful încins al electrodului, eliminându-se și anulând, astfel, beneficiile aduse de oxidul de ceriu.
Electrozii din wolfram aliat cu 2% toriu sunt cei mai utilizati electrozi la noi în țară, fiind preferați pentru ușurința în utilizare și durata lungă de viață (net superioară electrozilor din wolfram pur). Oferă performanțe mai bune de sudare în curent continuu față de electrozii din wolfram nealiat, deoarece adaosul de toriu crește emisia de electroni, îmbunătățind amorsarea și crescând capacitatea de transfer a curentului. Deoarece lucrează la temperaturi net inferioare punctului lor de topire, acești electrozi au o rată de uzură redusă, oferind, astfel, o excelentă stabilitate a arcului. De asemenea, oferă un risc mai mic de contaminare a băii de material topit decât alți electrozi.
Spre deosebire de electrozii din wolfram pur, acești electrozi sunt excepționali pentru sudarea în curent continuu (cu electrodul conectat la borna -), însă, la sudarea în curent alternativ, se folosesc doar în cazuri speciale (la sudarea tablelor din aluminiu mai subțiri de 1,5 mm).
Totuși, toriul este un material cu un nivel scăzut de radioactivitate și, din acest motiv, se recomandă ca, atunci când se sudează în zone înguste, să existe o bună ventilație. O grijă deosebită trebuie avută pentru a nu se inspira praful rezultat în urma ascuțirii acestor electrozi, iar în acest scop se vor respecta informațiile prezentate în fișele tehnice de securitate ale producătorului de electrozi (în cazul în care acestea există) sau cele care vor fi prezentate în următorul număr al revistei.
SORIN UDREA este General Manager Laser Technology Soluţi
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.