Aplicaţie de placare a unei piese din oţel carbon cu inconel 625 şi control infinit al pătrunderii

05.07.2015 | SUDURA | Sorin Udrea
Aplicaţie de placare a unei piese din oţel carbon cu inconel 625 şi control infinit al pătrunderii

În cadrul expoziţiei celui de-al ,,3-lea Congres IIW Sud-Est European de sudare”, desfăşurat la Timişoara, între 3 – 5 iunie 2015, firma LASER TECHNOLOGY SOLUŢII GLOBALE SRL Buzău, împreună cu renumita firmă DINSE GmbH Germania, au realizat pentru prima oară în România, o aplicaţie live de placare, la care să se poată controla, în mod infinit, pătrunderea în materialul de bază.

Pentru realizarea acestei aplicații s-a utilizat un sistem de sudare special produs de firma Dinse și care a fost format din:

  • Sursa sudare DIX PI 400, prevăzută cu modulul HC-MAG (Heat Controlled MAG) – care permite controlul infinit al căldurii introduse în material, prin inversarea polarității curentului de sudare.
  • Sistemul de alimentare cu sârmă Push- Push, denumit ADF (Advanced Front Drive), care a fost dezvoltat și utilizat o lungă perioadă de timp de către DINSE GmbH pentru sudarea cu LASER, datorită preciziei deosebite pe care o oferă. Acest sistem constă din două unități de antrenare complet independente (o unitate controlată prin cuplul motorului și cealaltă controlată prin viteză), care asigură o alimentare foarte precisă cu sârmă pe distanțe mari, indiferent de lungimea cablurilor torței, de torsiunea acestora sau de frecările care apar în liner. Un alt beneficiu adus de către acest sistem este faptul că permite instalarea derulatorului de sârmă în exteriorul robotului, reducându-se, în acest fel, încărcarea acestuia și, în mod implicit, uzurile care pot să apară în angrenajele robotului.

 

Pentru realizarea demonstrației, sistemul de sudare a fost montat pe un robot Motoman, pus la dispoziție de către firma Sam Robotics SRL.

Sârma utilizată la realizarea testelor a fost din Inconel 625, cu un diametru de 1,2 mm, iar gazul a fost un amestec realizat din Argon 98% și CO2 2%.

Au fost realizate următoarele teste, în scopul arătării diferențelor dintre o aplicație de placare utilizând tehnologia HC-MAG și aplicațiile de placare standard:

  • Placare standard cu Inconel 625, utilizând curent pulsat;
  • Placare cu Inconel 625, utilizând tehnologia HC-MAG.

 

Rezultatele se pot vedea în fotografiile de mai jos:

 

Se poate vedea faptul că piesa din foto 3 este mult mai rece, în acest fel controlându-se atât pătrunderea, cât și deformațiile termice. În foto 4 se poate vedea cum, în cazul tehnologiei HC-MAG, controlul căldurii duce la o pătrundere foarte mică în materialul de bază, suficientă, însă, pentru a avea o bună aderență cu materialul de bază. În acest fel se reduc deformațiile termice și costurile de placare (deoarece se va consuma mai puțin material Inconel 625).


SORIN UDREA este General Manager Laser Technology Soluţii Globale Srl


10416 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.