Renumitul târg internaţional SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2013, dedicat sudării şi debitării materialelor şi care se organizează la fiecare patru ani în oraşul german ESSEN, a însemnat, în acest an, nu doar un succes pentru organizatori şi expozanţi, ci a consemnat şi câteva aspecte foarte interesante în ceea ce priveşte evoluţia tehnicii şi a pieţelor de desfacere în acest vast domeniu.
În primul rând, merită menţionat faptul că la această ediţie a târgului de la ESSEN o plăcută surpriză a fost participarea unui număr mare de vizitatori din afara Germaniei. Astfel, după primele 4 zile, procentul de vizitatori străini era puţin mai mare de 60%, în ultimele două zile scăzând la 50%. Acest lucru, în premieră pentru acest târg organizat în Germania, arată faptul că începe să crească tendinţa de dezvoltare a celorlalte pieţe, iar vizitatorii străini încep să fie interesaţi, din ce în ce mai mult, de tehnologii avansate, care să le permită îmbunătăţirea proceselor de producţie.
În ceea ce priveşte evoluţia tehnică, târgul a fost o piatră de încercare pentru multe firme expozante. Majoritatea firmelor de renume au alocat pentru pregătirea acestui târg bugete deosebit de mari pentru a dezvolta noi produse, în scopul de a-şi consolida imaginea şi locul în piaţă. Numeroase firme, în special din Germania, au avut alocate, pentru dezvoltarea de noi produse şi îmbunătăţirea celor existente şi pentru organizarea standurilor, bugete de peste 500.000,00 de euro.
Şi rezultatele unor asemenea investiţii nu au întârziat să apară:
-
Firme de renume în domeniul sudării, precum Fronius, EWM, DINSE etc, au lansat noi produse menite să uşureze munca sudorilor şi să simplifice integrarea produselor lor în sisteme robotizate/automatizate complexe;
-
Au fost firme care şi-au regândit complet vechile echipamente de sudare, bazate pe tehnologii clasice, şi au trecut la noile tehnologii, bazate pe invertoare de ultimă generaţie;
-
Altele s-au axat pe dezvoltarea sau perfecţionarea unor noi procese, care să permită creşterea productivităţii şi îmbunătăţirea calităţii pieselor sudate;
-
Un alt aspect important a fost tendinţa tot mai accentuată de a mecaniza/automatiza procesele de sudare şi de debitare, în scopul creşterii productivităţii şi diminuării costurilor de producţie;
-
O parte din producătorii de roboţi industriali au prezentat soluţii cu interfeţe mult mai prietenoase, care permit reducerea timpilor de programare şi simplifică activitatea operatorilor;
-
Furnizorii de echipamente automate de debitare au prezentat utilaje complexe, foarte robuste şi echipate cu din ce în ce mai multe opţiuni precum: dispozitive pentru debitarea ţevilor, dispozitive de găurire, dispozitive pentru şanfrenarea automată cu plasmă şi multe alte soluţii pentru creşterea gradului de flexibilitate al echipamentelor de debitare.
-
De asemenea, un număr foarte mare de furnizori de accesorii şi produse auxiliare sudării şi debitării au prezentat produse şi soluţii pentru optimizarea lucrului, reducerea costurilor de producţie şi reducerea gradului de poluare asupra mediului înconjurător. Acest fapt a arătat preocuparea din ce în ce mai mare a firmelor, în special din vestul Europei, pentru reducerea consumurilor, în special de energie electrică, gaze şi apă şi, implicit, pentru conservarea resurselor naturale ale Terrei.
Această a 18-a ediţie a târgului de la ESSEN a marcat şi tendinţa, atât a producătorilor, cât şi a utilizatorilor, de a pune din ce în ce mai mult accent şi pe design-ul produselor. Astfel, au putut fi văzute la târg o sumedenie de echipamente şi accesorii, din domeniul sudării şi debitării, deja ajunse la maturitate, care însă aveau un design complet nou şi revoluţionar, iar faptul că s-au investit bugete considerabile pentru a le schimba înfăţişarea, confirmă cererea pieţei, nu numai pentru echipamente de calitate, ci şi pentru un design din ce în ce mai modern şi, în acelaşi timp, mai funcţional.
Printre noutăţile demne de remarcat, care au fost lansate în cadrul acestei ediţii a târgului SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2013, s-au numărat:
-
Cel mai compact şi mai uşor pistolet pentru aplicaţii Push-Push şi, respectiv, Push-Pull robotizate. Acest pistolet a fost prezentat de către firma germană DINSE GmbH şi, în ciuda greutăţii reduse, este singurul produs de acest gen de pe piaţă, care este prevăzut cu 4 role pentru avansul sârmei.
-
Firma FRONIUS INTERNATIONAL GmbH a lansat un nou echipament de sudare MIG/MAG mult mai rapid şi mai performant faţă de echipamentele precedente. Acest echipament interacţionează în mod inteligent cu utilizatorul, simplificând setările şi permiţând, întotdeauna, selectarea parametrilor optimi. Drept rezultat, sistemul este mai rapid, mai uşor şi mai sigur de utilizat faţă de echipamentele premergătoare lui.
-
Firma IGM ROBOTERSYSTEME AG a prezentat noua sa gamă de roboţi de sudare cu 6, 7, 8 şi 9 axe. De asemenea, la standul IGM au putut fi văzute şi noul controller, care oferă drept principal avantaj pentru utilizatori un consum de energie electrică cu circa 30% mai mic faţă de precedentele versiuni şi noul teach pendant (panoul de comandă al robotului), care dispune de un ecran tactil de 8,4” şi port USB. În premieră mondială, IGM a prezentat o cameră LASER stereoscopică ultra-compactă, iCAM-S, pentru urmărirea în timp real a rostului în timpul operaţiei de sudare. Această cameră, special concepută pentru aplicaţiile de sudare robotizată, foloseşte principiul triangulaţiei stereo 2D şi este instalată pe o axă cu rotaţie infinită. Această axă permite rotaţia infinită a camerei în jurul calotei de gaz în timpul operaţiei de sudare, îmbunătăţind substanţial accesibilitatea asupra pieselor. Soluţia prezentată face posibilă identificarea unor traiectorii cu raze de 40 mm, iar software-ul pentru controlul acestei camere este complet integrat pe panoul de comandă al robotului.
-
Firma italiană WECO SRL a prezentat, în premieră, o nouă gamă de echipamente manuale de sudare şi anume primele echipamente de sudare multiproces complete. Gama include echipamente de 400 A şi 500 A, care permit sudorului să aleagă procedeul dorit, în funcţie de cerinţele aplicaţiei. Astfel, sudorul are la dispoziţie următoarele procedee de sudare: MIG/MAG short arc, spray arc, pulsat şi dublu pulsat (dispunând de caracteristici speciale, care permit creşterea productivităţii şi a pătrunderii), TIG DC şi, respectiv, AC cu amorsare în înaltă frecvenţă (cu funcţii speciale pentru îmbunătăţirea calităţii producţiei), MMA (pentru toate tipurile de electrozi: bazici, rutilici, celulozici) şi crăiţuire arc-aer. Flexibilitatea deosebită oferită de aceste echipamente a determinat vizitatorii să primească cu entuziasm o astfel de soluţie.
Acestea sunt doar o parte din noutăţile care au atras zeci de mii de vizitatori din toată lumea, dornici să rămână în pas cu ultimele noutăţi tehnologice şi tendinţe ale pieţei, iar noi vom încerca, de fiecare dată, să vă ţinem la curent cu cele mai noi produse şi tehnologii şi importante evenimente.
Sorin Udrea este General Manager Laser Technology Soluţii Globale Srl
7955 vizualizari
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.