
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
În acest nou articol voi intra puţin în detaliu cu privire la soluţiile destinate curăţării oţelului inoxidabil, după operaţiile de sudare şi, de asemenea, marcării acestuia. Revin asupra acestui aspect, deoarece prelucrarea oţelului inoxidabil este destul de răspândită în România, însă, de cele mai multe ori, din ignoranţă sau din neştiinţă, pentru curăţarea şi pasivizarea acestuia nu se acordă atenţia cuvenită, ceea ce duce, în timp, la probleme destul de grave.
Soluţii pentru curăţarea oţelului inoxidabil după operaţiile de sudare
După cum spuneam şi în ediţia trecută, una din operaţiile care influenţează destul de mult starea oţelului inoxidabil este operaţia de sudare. Fluctuaţiile de temperatură din timpul operaţiilor de sudare a oţelului inoxidabil duc la formarea unor straturi de oxid de culoare închisă pe suprafaţa cordoanelor de sudură şi în imediata lor apropiere. Aceste straturi de oxid modifică atât caracteristicile estetice, cât şi pe cele funcţionale ale componentelor sudate şi, din această cauză, este necesară eliminarea lor cât mai eficient posibil.
De-a lungul timpului au apărut şi au fost utilizate diverse moduri de curăţare a oţelului inoxidabil. Dintre aceste moduri s-au impus, în special, două şi anume:
Foto 1: Piesa din oțel inoxidabil înainte de începerea operațiilor de curățare electrochimică
Foto 2: Rezultatul operației de curățare și de pasivizare obținut în urma curățării piesei cu ajutorul unui echipament din gama CLINOX și a soluției Bomar neutru
Din păcate, majoritatea procedeelor clasice de curăţare ridică destul de multe probleme pentru care nu există remediu! Printre aceste probleme putem enumera:
Începând de la mijlocul anilor ’90, din ce în ce mai multe firme au început să fie interesate în a dezvolta soluţii pentru curăţarea oţelului inoxidabil, în scopul îmbunătăţirii calităţii pieselor şi diminuării gradului de poluare asupra mediului înconjurător. În momentul de faţă, aproape toţi furnizorii renumiţi de echipamente de sudare au în gama lor diverse soluţii pentru curăţarea oţelului inoxidabil, dat fiind faptul că operaţiile de curăţare sunt conexe operaţiilor de sudare. Dintre soluţiile existente pe piaţă şi care pot ajuta foarte mult la îmbunătăţirea calităţii şi creşterea productivităţii pot enumera următoarele:
I. Echipamente manuale de curăţare
La nivel internaţional există câţiva producători renumiţi pentru astfel de echipamente, însă doar câteva dintre echipamentele existente oferă şi posibilităţi de polişare, pasivizare şi marcare a pieselor. Şi mai puţine astfel de echipamente au devenit atât de flexibile, încât oferă posibilitatea utilizării uşoare în locuri greu accesibile, având la bază invertoare uşoare şi portabile şi în care toxicitatea era, până la apariţia lor, un impediment major.
Majoritatea echipamentelor manuale de curăţare a oţelului inoxidabil utilizează curentul electric şi o soluţie electrolitică specială pentru a îndepărta eficient stratul oxidat (cu mai puţin de 12% crom), rezultat în urma operaţiei de sudare a oţelului inoxidabil cu echipamente de sudare TIG şi, respectiv, MIG/MAG şi pentru a pasiviza instantaneu componentele sudate.
Principalele avantaje aduse de aceste noi tehnologii sunt:
După cum spuneam, din multitudinea de astfel de echipamente existente, doar o mică parte oferă şi posibilitatea de marcare permanentă a suprafeţelor din oţel inoxidabil şi chiar aluminiu, titan sau alamă. Datorită acestor posibilităţi şi a faptului că aceste echipamente se pot automatiza cu un cost relativ redus, această tehnologie a devenit o alternativă foarte atractivă la echipamentele foarte costisitoare utilizate pe scară largă pentru marcare, în special în industria publicitară şi în producţia de mobilier din oţel inoxidabil şi echipamente de gătit din oţel inoxidabil.
Cu cele mai performante invertoare destinate curăţării oţelului inoxidabil marcarea se poate realiza în două moduri şi anume:
Foto 3: Rezultatul marcării pe o plăcuță din oțel inoxidabil
Operaţiile de marcare au la bază un proces electrochimic în cadrul căruia se folosesc substanţe electrolitice neutre, care nu sunt nici corozive şi nici iritante. Marcarea se va face cu ajutorul unei site serigrafice sau a unei hârtii speciale, pe care este imprimat textul sau logo-ul dorit.
Foto 4: Modul de ambalare a șervețelelor PICK&CLEAN
II. Noi soluţii destinate curăţării pieselor din oţel inoxidabil
În ultima perioadă au apărut pe plan mondial şi câteva produse noi şi moderne, care pot fi utilizate pentru curăţarea pieselor din oţel inoxidabil sudate şi, respectiv, a pieselor din oţel inoxidabil murdare sau oxidate.
Un astfel de produs de decapare este reprezentat de şerveţelele umede din gama PICK&CLEAN, dezvoltate şi patentate de firma Nitty-Gritty SRL, în scopul oferirii unei mai bune alternative calitative, economice şi de impact asupra mediului înconjurător, faţă de clasicele geluri decapante.
Principalele avantaje aduse de şerveţelele PICK&CLEAN, comparativ cu pastele şi gelurile decapante:
Foto 6: Cordon de sudură MIG/MAG înainte de operația de curățare
Foto 7: Rezultatul curățării în urma aplicării timp de 7 minute a șervețelului PICK&CLEAN
Sper că informaţiile prezentate să fie de ajutor celor ce activează în companiile din industria românească, vă mulţumesc pentru atenţia acordată şi vă asigur că în ediţiile viitoare voi încerca să vă prezint şi alte aspecte importante cu privire la aplicaţiile de sudare şi la operaţiile conexe lor.
SORIN UDREA este General Manager Laser Technology Soluţii Globale Srl
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.