Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
În perioada 22-26 octombrie, s-a desfăşurat Săptămâna europeană pentru sănătate şi securitate în muncă 2012, care a subliniat rolul aptitudinilor de conducere şi gestionare fermă în combinaţie cu participarea activă a muncitorilor în garantarea securităţii, sănătăţii şi productivităţii locurilor de muncă din Europa. În săptămâna europeană, organizată de Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în muncă (EU-OSHA) şi partenerii acesteia, s-au organizat evenimente în întreaga Europă, în sprijinul campaniei Locuri de muncă sigure şi sănătoase – „Împreună pentru prevenirea riscurilor”.
„Sănătatea şi securitatea în muncă reprezintă preocuparea noastră, a tuturor, iar succesul se obţine lucrând împreună”, spune dr. Christa Sedlatschek (foto), directorul EU-OSHA. „Un bun exemplu recent, care arată cât de bine pot merge lucrurile atunci când angajatorii şi angajaţii cooperează, a fost construcţia Parcului Olimpic pentru Olimpiada de la Londra din 2012, cel mai mare şantier de construcţii de infrastructură din Europa, la care au lucrat aproximativ 36 000 de angajaţi. Pe perioada construcţiei nu a existat niciun deces – pentru prima dată la construcţia unui stadion olimpic – datorită conducerii ferme, liniilor clare de comunicare şi implicării personalului şi partenerilor în aspectele de sănătate şi securitate”, adaugă ea.
Pentru a veni în sprijinul campaniei, EU-OSHA a elaborat două ghiduri practice cu privire la aptitudinile de conducere şi de gestionare şi participarea angajaţilor în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă:
Ghidurile conţin, de asemenea, „liste de control” utile atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi şi reprezentanţii lor”. Acest material este conceput şi pentru noile mijloace de comunicare în masă, prin aplicaţia pentru iPad „Împreună – Campania Locuri de muncă sigure şi sănătoase”, care include instrumente şi resurse importante atât pentru angajaţi, cât şi pentru directori.
În România, Săptămâna Europeană a fost organizată de către Inspecţia Muncii la nivelul tuturor inspectoratelor teritoriale. ITM Bihor, ITM Caraş Severin, ITM Dâmboviţa şi ITM Tulcea au organizat seminarii cu 100 de participanţi, pentru care Managerul Punctului Focal al EU-OSHA a asigurat toate materialele campaniei. De asemenea un punct de referinţă l-a reprezentat consilierea cu inspectorii în ceea ce priveşte promovarea campaniei şi temele care ar trebui promovate în România.
Inspecţia Muncii s-a implicat în toate aceste evenimente asigurându-şi prezenţa prin reprezentanţi din conducere la toate evenimentele din teritoriu. Temele promovate au inclus: politici de prevenire a riscului la nivelul IMM-urilor; sisteme online de evaluare a riscurilor la locul de muncă; promovarea OiRA ca instrument de evaluare a riscurilor destinat IMM-urilor; riscurile psihosociale şi dinamica elementelor sistemului de muncă; prezentarea campaniei EU OSHA 2012-2013 şi a rolului Punctului Focal - România în raport cu partenerii sociali în crearea unei veritabile culturi de Prevenire a riscurilor în România. (comunicat EU-OSHA)
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.