Sisteme de canelare şi strunjire ISCAR

30.08.2012 | SCULE | Iscar Tools
Sisteme de canelare şi strunjire ISCAR

ISCAR produce o gamă extinsă de produse GRIP, menite să realizeze aplicaţii de debitare şi canelare-strunjire. Plăcuţele destinate strunjirii sunt prezente fie în configuraţiile convenţionale mono-colţ  sau cu muchie dublă, fie în soluţia unică ISCAR - geometrie torsionată şi muchie dublă, pentru adâncime de penetrare nelimitată. Familiile GRIP includ de asemenea cea mai mare varietate de lăţimi de canelare existentă în piaţă, acoperind operaţii exterioare, interioare şi frontale. De asemenea, menţionăm soluţia de plăcuţă multi-funcţională HELI-GRIP, cu mare versatilitate, capabilă să realizeze 8 aplicaţii diferite. 

În fine, plăcuţele menţionate mai sus sunt echipate cu o mare varietate de spărgătoare de aşchii şi sunt realizate din cele mai avansate carburi, în vederea realizării celor mai bune performanţe în condiţiile obţinerii unor durabilităţi de excepţie.

 

TANG-GRIP - plăcuţa de debitare ISCAR, mono-colţ, cu o soluţie unică de fixare: 

  • Prindere extrem de rigidă într-un buzunar orientat tangenţial. Durabilitatea buzunarului se măreşte de până la 3 ori, comparativ cu sistemul binecunoscut  SELF-GRIP.
  • Asigură prelucrarea cu avansuri foarte mari, asigurând planeitate şi calitate de suprafaţă excelente pe piesa debitată.
  • Rezolvă problema desprinderii plăcuţei din buzunarul în care e montată, în timpul retragerii din canalul prelucrat. Sistemul este prevăzut cu un opritor foarte solid, spre deosebire de sistemele clasice în care blocarea plăcuţei e realizată de forţe de frecare. Aspectul devine şi mai important în cazul maşinilor prevăzute cu alimentator de bară.
  • În cazul sistemelor SELF-GRIP, forţele generate în aşchiere se aplică pe un opritor foarte scurt spre deosebire de sistemul TANG-GRIP, în care forţele se aplică pe un perete posterior lung şi foarte rigid. De asemenea, uzura buzunarului care apare în timpul prelucrării şi al indexării plăcuţei în cazul sistemului SELF-GRIP duce la scăderea forţei de strângere. Această situaţie e practic eliminată în cazul noului sistem TANG-GRIP.
  • Asigură repetabilitate excelentă a operaţiei de canelare.
  • Combinaţia dintre prinderea tangenţială şi curgerea liberă a aşchiei duce la mărirea durabilităţii buzunarului.
  • După cum menţionăm, asigură eliminarea/curgerea neobstrucţionată a şpanului. Caracteristica e foarte importantă în cazul canelării adânci, având în vedere că practic nu există niciun element de fixare deasupra plăcuţei, care să se interpună în calea aşchiei.
  • În sistemele convenţionale SELF-GRIP uzura fălcii superioare reduce forţa de fixare în buzunar, pe când în cazul noului sistem acest efect e practic eliminat. Lama este protejată de plăcuţa aşchietoare însăşi.

Plăcuţele TAG sunt echipate cu familiarele spărgătoare J şi C, au fie muchia frontală aşchietoare neutră, fie muchie frontală înclinată spre dreapta sau spre stânga, sub diferite unghiuri.

Sculele sunt echipate cu un sistem de montare-demontare uşor de utilizat, foarte ergonomic. Familia include plăcuţe în gama de lăţimi 2-6.35mm, realizate din carburile SUMOTEC IC830 şi IC808. Lamele au dimensiunile standard care se potrivesc celor ale blocurilor ISCAR existente. Pe lame sunt inscripţionate instrucţiuni de folosire, indicând clar limitele permise de reglare a consolelor în care poate lucra. 

JET-CUT- plăcuţă ISCAR de debitare, făcând parte din familia DO-GRIP, prevăzută cu gaură pentru trecerea lichidului de răcire şi dirijarea lui către muchia aşchietoare. Această construcţie unică a putut fi realizată datorită unei tehnologii special dezvoltate pentru acest sistem. Plăcuţele DGNC au fost proiectate în special pentru debitarea şi canelarea oţelurilor inoxidabile şi a aliajelor rezistente la temperaturi înalte. În cazul prelucrării acestor tipuri de material, temperatura este foarte ridicată. În aceste condiţii materialul tinde să adere la muchia aşchietoare şi să formeze muchie falsă. Fenomenul poate fi redus sau chiar eliminat prin răcire eficientă a zonei aşchietoare. 

Avantaje:

  • Reduce sau chiar elimină fenomenul creării muchiei false, în special la prelucrarea oţelurilor inoxidabile şi a aliajelor rezistente la temperaturi înalte.
  • Îmbunătăţeşte calitatea suprafeţei obţinute
  • Materialele precum titan, inconel sau oţel inoxidabil austenitic tind să devină mai dure în timpul aşchierii şi în consecinţă, să formeze aşchii lungi, torsionate. 

Răcirea eficientă a zonei de aşchiere îmbunătăţeşte formarea aşchiei şi măreşte durabilitatea muchiei, prin reducerea apariţiei craterelor pe plăcuţă.

  • În general, în cazul aplicaţiilor de canelare şi debitare, aşchia împiedică  lichidul de răcire să ajungă  în zonă de aşchiere din imediata apropiere a muchiei plăcuţei, având ca rezultat reducerea durabilităţii. Astfel, plăcuţele DGNC sunt soluţia ideală, datorită orificiului care trimite lichidul de răcire direct către muchia aşchietoare. Mai mult, chiar plăcuţa în întregime beneficiază de răcire eficientă.
  • În plus, răcirea eficientă reprezintă o protecţie suplimentară a buzunarului contribuind la mărirea durabilităţii suportului în general. 

PENTACUT - este cea mai avansată soluţie ISCAR, multifuncţională, care nu numai că poate realiza operaţii de canelare precise, debitare, şanfrenare şi strunjire longitudinală, dar poate fi utilizată şi în realizarea unor profile precise sau a aplicaţiilor de filetare cu plăcuţe multi-dinte. Plăcuţele PENTA oferă clientului posibilitatea de a transfera pe diametrul exterior al piesei de realizat o gamă infinită de profile; acestea se realizează prin rectificare pe plăcuţa de bază PENTA. Astfel de profile, realizate până nu demult cu mai multe scule, pot fi obţinute acum cu una singură, mărind productivitatea într-un mod cu totul surprinzător. 

În ceea ce priveşte costurile de producţie, acestea sunt în mod substanţial reduse prin utilizarea acestei plăcuţe unice, cu 5 muchii active. În primul rând o confirmă producătorii din industriile cu producţie de serie mare şi de masă. Mai mult, plăcuţele pot fi montate pe o varietate fără egal de suporţi şi adaptoare modulare, lame în configuraţii diferite - fie pentru console mari, fie montate în turele de dimensiuni mici. În cazul maşinilor hibrid ,,strunjire-frezare”, soluţia PENTA, în multe situaţii, nu are echivalent, datorită flexibilităţii fără precedent a acestei soluţii. 

În fine, dar nu în ultimul rând, zona buzunarului, mult mai scurtă comparativ cu alte soluţii asigură consola minimă în prelucrare şi astfel stabilitate în prelucrare, tradusă în final în durabilitate mult superioară. Fiecare muchie aşchietoare de pe această ,,stea” pentagonală este prevăzută cu o geometrie unică, ce poate fi selectată dintr-o gamă extrem de variată, pentru  a fi adaptată prelucrării diferitelor familii de material. Astfel, cu o alegere adecvată, controlul formării şi eliminării aşchiei este garantat în toate tipurile de aplicaţii, fie că este vorba de canelare, debitare sau strunjire longitudinală.

Tehnologia unică, sofisticată de presare  – dezvoltată ,,în casă” - încorporând câteva presări secvenţiale, asigură realizarea acestui produs complicat în condiţii de maximă siguranţă şi repetabilitate. Tehnica asigură producerea unei game variate de lăţimi de plăcuţă, cu spărgătoare de aşchii realizate precis, presate şi ele în imediata vecinătate a muchiei aşchietoare. 

Analizând geometria acestei plăcuţe, trebuie să menţionăm că zona centrală a suprafeţei de degajare contribuie la formarea unei aşchii înguste, torsionate, asigurând astfel evacuarea aşchiei din canalul realizat fără a atinge pereţii laterali ai  acestuia. Geometria suprafeţei de degajare se comportă excelent în interacţiunea cu o gamă largă de materiale, în condiţii  foarte diferite de prelucrare, rezultatul fiind obţinerea unei calităţi de suprafaţă excelente atât pe fundul canalului prelucrat cât şi pe pereţii laterali. Mai mult, orientarea tangenţială a plăcuţei şi aşezarea ei pe două suprafeţe periferice de contact, asigură precizia mare a înălţimii colţului aşchietor, plasându-l cu exactitate ,,la centrul” semifabricatului. 

Un alt element adăugat de proiectanţii ISCAR este mecanismul de montare ingenios, care poate fi acţionat din ambele zone laterale ale suportului. Astfel, acţionarea şurubelniţei de către operator este mult uşurată, în special atunci când se lucrează pe maşini automate sau de tip ,,SWISS”; în aceste cazuri , spaţiul de acţionare a mecanismelor de montare-demontare este foarte redus şi deci extrem de incomod. De asemenea, acest mecanism oferă posibilitatea indexării numai printr-o mişcare de rotaţie, eliminând necesitatea de a demonta suportul din turela maşinii.

O altă caracteristică ingenioasă adăugată de proiectanţii ISCAR o reprezintă chiar forma unică a acesteia, care elimină orice posibilitate de poziţionare eronată în buzunar şi anulează astfel de situaţii nedorite de prelucrare în condiţii improprii şi care de multe ori chiar distrug sculele utilizate. 

Plăcuţele PENTA-CUT sunt produse în carburile  IC908  şi IC1008, bazate pe un substrat submicronic de ultimă generaţie, cu acoperire PVD constând în straturi de acoperire TiAlN şi TiN.

Suporţii PENTA-CUT sunt prevăzuţi cu acoperire dură ,,HARD TOUCH”, conferind rezistenţa crescută la acţiunea abrazivă a aşchiilor degajate.

 

CANELARE 

Pentru aplicaţii de canelare-strunjire, ISCAR pune la dispoziţie o gamă largă de plăcuţe rectificate, cu lăţime între 0.5-4.0 mm, cu toleranţa standard la lăţime de +/-0.02mm, cu diferite spărgătoare de aşchii şi raze la colţul muchiei aşchietoare.

Pentru situaţiile în care trebuie să realizăm profile speciale prin canelare, acestea pot fi transpuse prin rectificare pe plăcuţa de canelat, conform cerinţelor utilizatorului. Lungimea maximă a acestor profile este 8.25 mm. De asemenea, dacă este necesar, geometrii de aşchiere super-pozitive pot fi adaptate (pentru a putea prelucra o gamă cât mai variată de materiale).

 

DEBITARE 

Pentru aplicaţii de debitare, gama de lătimi de plăcuţe disponibilă este de 0.5-3.00 mm şi proiectată să atingă adâncimi de canelare maxime de 110mm. Aceste plăcuţe sunt soluţia cea mai economică pentru debitarea pieselor miniaturale, având un mare potenţial de reducere a timpilor de prelucrare şi deci de micşorare a costurilor de producţie.

 

FILETARE 

Linia de filetare ISCAR include practic plăcuţele si suporţii necesari prelucrării tuturor tipurilor de filete standard uzuale. Plăcuţele sunt poziţionate clasic în buzunar, sunt de formă triunghiulară şi prevăzute cu 3 muchii active. 

Linia cuprinde şi plăcuţe de tip ,,M”, cu spărgător de aşchii, cu profil precis şi eliminarea optimă a aşchiei din zona de prelucrare.

Plăcuţele de filetat clasice, rectificate, sunt produse într-o gamă extrem de variată de carburi, fie neacoperite, fie acoperite  PVD sau CVD. Pentru o uşoară recunoaştere, tipurile filetelor şi mărimile paşilor sunt clar inscripţionate pe fiecare plăcuţă în parte. De asemenea, ISCAR oferă plăcuţe de filetare GRIP, pentru prelucrări între pereţi, utilizate în special pe maşini cu alimentator de bară.

Mai mult, există plăcuţe miniaturale şi bare mono-bloc din carbora pentru filetări în diametre foarte mici (diametrul minim de 4mm). 


6455 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.