Industry 4.0, viitoarele joburi aparţin roboţilor

20.07.2017 | ROBOTI | DENISE IONESCU
Industry 4.0, viitoarele joburi aparţin roboţilor

Este normal ca job-urile să progreseze şi să se adapteze uşor timpurilor, însă considerând faptul că ne aflăm în pragul revoluţiei industriale 4.0, ne cuprind schimbări majore, iar noi, şi mai ales tinerii proaspeţi ieşiţi pe piaţa muncii, trebuie să ne adaptăm noilor cerinţe. Stephen Hawking ne spune că ,,Inteligentă este abilitatea de a te adapta la schimbări.”

Nevoia schimbării cere și reforma sistemelor de învățământ & training. Pentru a putea fi bine pregătiți pentru cerințele viitorului, trebuie să știm cum să pregătim angajații.

Vechile tehnici bazate pe multă teorie și redactare redundantă a unor principii învechite nu mai fac față. Joburile care existau în trecut, în urma acestor metode de învățământ & training, în prezent, și mai ales pe viitor, nu vor mai exista.

Se estimează că o treime din locurile de muncă pentru absolvenții de studii superioare din lume vor fi înlocuite de mașini și programe software. 41% dintre activitățile muncitorești actuale din Kuweit sunt pretabile automatizării, în alte țări din zonă, procentele fiind: 46% Bahrain și Arabia Saudită, 47% Emiratele Arabe, 49% Egipt, 50% Maroc și Turcia și 52% Qatar [1].

Îngrijorător este faptul că studii recente dezvăluie faptul că inovația aduce rate mai mari de șomaj în rândurile liderilor de afaceri.  În viitorul apropiat, domenii întregi urmează să dispară și nu este de ignorat aspectul referitor la specializările spre care oamenii s-ar putea reorienta pentru a profita de înlocuirea omului cu robotul. Pentru a începe, se poate observa că tehnologia preia controlul activităților care au caracter repetitiv și care, evident, duc la lipsă de creativitate [2]. Ingineria este afectată acolo unde reducerea bruscă a numărului de angajați e direct proporțională cu automatizarea fabricilor. Ținând cont de dominația calculatoarelor, acestea fiind capabile să construiască mașini cap-coadă, este evident de ce are loc reducerea angajaților de care am menționat. Pe de altă parte, inginerul automatist, cel care se ocupă de tot ceea ce înseamnă sisteme automate, se va afla într-un loc extrem de oportun, deținând rolul principal în industrie.

Va exista o cerere puternică pentru profesioniștii care pot combina abilitățile digitale cu obiectul tradițional de expertiză, cum ar fi inginerii digitali și mecanici; analiștii de date pri­vind operațiunile de afaceri, care îmbină profund cunoașterea industriei lor cu cele mai recente instrumente analitice pentru a-și adapta rapid strategiile de afaceri. Va fi, de asemenea mai multă cerere pentru experții în interfața cu utili­zatorii, care pot facilita o interacțiune om-mașină foarte eficientă.

Transformarea anumitor medii de lucru și limitele lor fizice - cum ar fi linii de producție mai sigure ale fabricilor avansate sau abilitatea de a lucra la distanță prin platforme de colaborare online - pot deschide, de asemenea, o gamă mai largă de cariere pentru femei. [3]

Un alt job care va avea de suferit, probabil cel mai mult, este cel de agent de turism. Conform studiilor, angajările din acest domeniu au scăzut  cu aproape 15%, totul din cauza evoluției tehno­logice.

Noile tehnologii și platforme intuitive ajută masele să își rezerve singure bilete de avion online. Este ușor, iar comisionul către agent este evitat. La fel și rezervările cazărilor, datorită platformelor precum Booking. Oamenii în ziua de astăzi își aleg singuri cazările, le pot modifica și de multe ori evită și taxele suplimentare ale anulărilor.

Cei care au de beneficiat din plin de această schimbare tehnologică sunt bineînțeles, web developerii.

Este clar că revoluția va veni și doar cei pregătiți vor supraviețui. Șansa noastră este să fim cât mai informați, pregătiți și conștienți de faptul că ni se vor cere cu totul alte abilități.

Creativitatea, flexibilitatea și orientarea spre conectare sunt aliații noștri în această eră a globalizării, iar armele cele mai puternice ne sunt chiar motivația proprie și dorința de a ne schimba conform prototipului angajatului de viitor!


 Bibliografie

1. http://www3.weforum.org/docs/WEF_EGW_FOJ_MENA.pdf

2. https://smartdreamers.ro/blog/automatizarea-ce-locuri-de-munca-vor-fi-afectate-si-care-vor-avea-de-castigat/

3. Ibidem


Denise Ionescu, BEST SMART CONSULTING


1220 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.