
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Familia roboţilor verzi colaborativi urează bun venit noilor membri de la FANUC
Deloc surprinzător, în prezent în universul automaticii cea mai urmărită evoluție este dezvoltarea noilor roboți colaborativi și integrarea lor în domenii ale producției în care automatizarea robotică a fost până acum de neimaginat. Această nișă reprezintă astăzi o piață de 2 miliarde de dolari pentru furnizorii care pot oferi unităților de producție soluții eficiente, productive și fiabile.
Provenind de la unul dintre cei mai importanți furnizori de automatizare în producție, soluțiile inovatoare ale companiei FANUC pentru industrii specifice oferă fabricilor noi perspective. Conform anunțului din luna februarie al companiei japoneze, 3 noi modele se vor alătura ofertei de roboți colaborativi, respectiv modelele CR4iA, CR7iA și CR7iA/L. Acești roboți se alătură modelului actual CR35iA, care are cea mai mare sarcină utilă din categoria sa din industrie, 35 kg. Aceste noi modele vizează segmentul de industrie ușoară, cu sarcini utile de 4-7 kg. Mulțumită dimensiunilor reduse și construcției compacte, acești roboți pot fi integrați cu ușurință în mediile de lucru existente. Modelele verzi beneficiază de o tehnologie cu senzori consacrată, care garantează că roboții pot opera în apropierea oamenilor fără un gard de siguranță, precum și oprirea lor în cazul unui impact neașteptat.
Totuși, această tehnologie oferă mai mult decât simpla eliminare a gardurilor de protecție: roboții colaborativi pot aduce mai aproape de oameni funcțiile inteligente FANUC utilizate pe scară largă în industrie, oferind opțiuni de tip plug and play pentru aplicații Vision și de detectare a forței. Acest lucru deschide o perspectivă complet nouă pentru roboți în sprijinul forței de lucru umane într-o mare varietate de aplicații de producție cu sisteme Vision, cu recunoașterea independentă a pieselor, verificarea codurilor de bare, procese de verificare a calității, oferind, de asemenea, soluții pentru asamblarea de precizie cu ajutorul senzorilor de forță. În plus, având dimensiuni mici și construcția compactă, roboții pot fi instalați cu ușurință pe perete sau pe plafon, economisind astfel spațiul de pe podeaua fabricii pentru a face loc forței de lucru umane.
Conform vicepreședintelui FANUC, Dr. Yoshiharu Inaba, utilizarea industrială a roboților colaborativi va lua amploare în 5-10 ani, și se va ajunge la o situație în care jumătate dintre roboții vânduți vor fi colaborativi. Prin introducerea noilor modele, FANUC se pregătește pentru acest scenariu de viitor.
Attila Bagdi, Fanuc Hungary Ltd.
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.