Piaţa muncii în domeniul tehnic.Ce vom cauta în 2016?

Piaţa muncii în domeniul tehnic.Ce vom cauta în 2016?

Tragem o linie pe anul 2015 și ne uităm ce s-a căutat pe piața muncii în domeniul tehnic. Privim cu încredere spre 2016 și sintetizăm tendințele și nevoile de specialiști din domeniul tehnic.

Fără doar și poate, 2015 este anul în care s-au pus bazele unor proiecte și ale unor start-up-uri ce vor avea un impact benefic asupra populației active și asupra nivelului de încadrare a specialiștilor. Fără dubii, este anul în care, poate mai mult ca niciodată, am fost atenți la potențialul pe care candidații finaliști îl au, ba mai mult, am realizat, pentru fiecare în parte, zonele care pot fi îmbunătățite astfel încât, noi ca angajatori, să beneficiem la maximum de potențialul și know-how-ul angajaților noștri. Ne-am uitat mult în zonele de valori și de principii, pentru că am realizat că performanța vine atunci când principiile și valorile salariaților se apropie sau, uneori, sunt egale cu principiile și valorile companiei angajatoare și mă refer aici la valorile reale, nu la cele declarate.

O componentă care își face loc din ce în ce mai mult este work-life-balance-ul, oameni care își apreciază din ce în ce mai mult timpul de calitate petrecut alături de familie/prieteni, lucru destul de decisiv în luarea deciziei de a-și schimba job-ul.

Dar care au fost în 2015 principalele motive pentru care oamenii şi-au schimbat job-ul?

Cu 54%, în fruntea clasamentului, se află cei care au răspuns ca primă opțiune: șeful ierarhic. Fie că vorbim de stilul de management, fie că vorbim de nivelul de presiune și de stres, procentul trecut de mai bine de jumătate este unul alarmant de mare; apoi cu un 22% vorbim de oamenii care au plecat datorită lipsei de posibilități de dezvoltare și de avansare și iată că abia pe locul 3, cu un procent de 18%, se află salariul și pachetul de beneficii. Restul de 6% și-au schimbat locul de muncă din diferite alte motive: relocarea familiei, deschiderea unui business propriu, distanța dintre casă și job, instabilitatea companiilor.

Ce îşi doresc oamenii de la noul loc de muncă în 2016?

În urma analizelor făcute, 48% au declarat că își doresc un mediu de lucru care să îi ajute să se dezvolte atât profesional, cât și personal, 29% au afirmat că își doresc să petreacă mai mult timp alături de familie/prieteni și 23% ar schimba locul de muncă doar pentru un salariu mai bun, dar nicidecum în detrimentul unei vieți profesionale sănătoase. Vedem un procent mare al oamenilor care își doresc dezvoltare, dar și un procent mare în care oamenii își doresc un work-life-balance cât mai bun.

Strategiile din partea companiilor sunt pe măsură, au dezvoltat și au importat politici, astfel încât să pună la dispoziția angajaților o paletă largă din punct de vedere motivațional.

În continuare agenda oamenilor de resurse umane se împarte între cum găsim dar și cum reținem angajații! Poate mai mult ca niciodată, angajatorii au fost deschiși și au arătat flexibilitate acolo unde s-a putut. Sunt plăcut surprins de strategiile și de politicile adoptate în zona de reținere a talentelor și de a crea un climat organizațional sănătos, ținând cont de nevoile și de observațiile angajaților.

Must have-ul anului 2016 în zona de specialişti din zona tehnică şi tehnologică?

O experiență anterioară într-un mediu de lucru ce folosește ca sisteme de calitate ISO, TS sau TUV va fi un plus pentru 67% din angajatorii anului 2016.

Sisteme de productivitate și eficacitate: superstarurile din domeniul automotivelor, dar nu numai, sunt sisteme de îmbunătățire a proceselor de producție, dar și de eficientizare a timpilor de producție. Astfel CV-urile dorite în 2016 au menționate: 5S, Poka Yoke, Kaizen, Lean Manufacturing și vor fi mai apreciate de 53% dintre cei care au anunțat deschideri de fabrici sau extinderi sau creșteri ale echipelor existente.

Au apărut, pentru nivelurile de senior, unde impactul inginerului este major în ceea ce privește business-ul, pe lângă sistemele de eficientizare a producției mai sus amintite, sistemele de „business strategy management”, iar cel mai cunoscut este Six Sigma. O limbă străină nu mai este deja o solicitare care să mai ridice probleme candidaților sau angajatorilor deopotrivă. De cele mai multe ori documentația tehnică este în limba engleză pentru 41%, în limba franceză pentru 21% din cazuri, în limba germană pentru 12%. Iată-ne ajunși la accentul grav pus pe abilitățile soft ale candidaților: în 2016 foarte importantă este orientarea către clienți (și asta pentru că impactul fiecărui membru asupra rezultatelor livrate către client este din ce în ce mai mare). De asemenea, abilitățile de leadership și de comunicare sunt des întâlnite în rândul celor care recrutează specialiști din domeniul ingineriei. În 2016 s-au anunțat destul de multe proiecte: atât stat-up-uri cât și extinderi sau creșteri de volume ale producțiilor existente; vorbim clar de strategii de atragere a unor talente care să ajute organizațiile și să pună umărul la dezvoltarea lor.

Avem o bună tradiție în ceea ce privește majoritatea ramurilor economicoindustriale și observăm că și sistemul de învățământ începe să creeze soluții pentru nevoile reale ale sistemului de business. Să ne revedem într-un an prosper, cu proiecte noi, cu strategii de resurse umane inovatoare ce vor atrage talente în organizațiile pe care le conducem


LEONARD RIZOIU este Managing Director leoHR


6401 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.