Warning: Table './tehnicas_site/cache' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache WHERE cid = 'variables' in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Table './tehnicas_site/cache' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed query: UPDATE cache SET data = 'a:1047:{s:13:\"theme_default\";s:6:\"tehnic\";s:13:\"filter_html_1\";i:1;s:18:\"node_options_forum\";a:1:{i:0;s:6:\"status\";}s:18:\"drupal_private_key\";s:64:\"69ca3a07d8cfd04e9c6638d5588f4ddb507193c18a6694e790132e7c30d7f166\";s:10:\"menu_masks\";a:32:{i:0;i:127;i:1;i:125;i:2;i:63;i:3;i:62;i:4;i:61;i:5;i:60;i:6;i:59;i:7;i:58;i:8;i:57;i:9;i:56;i:10;i:45;i:11;i:31;i:12;i:30;i:13;i:29;i:14;i:28;i:15;i:25;i:16;i:24;i:17;i:22;i:18;i:21;i:19;i:15;i:20;i:14;i:21;i:13;i:22;i:12;i:23;i:11;i:24;i:10;i:25;i:7;i:26;i:6;i:27;i:5;i:28;i:4;i:29;i:3;i:30;i:2;i:31;i:1;}s:12:\"install_task\";s:4:\"done\";s:13:\"menu_expanded\";a:2:{i:0;s:10:\"navigation\";i:1;s:13:\"primary-links\";}s:9:\"site_name\";s:8:\"TTonline\";s:9:\"site_mail\";s: in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 736

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 737

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 738

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 739
O cerere ridicată și susținută pentru ambalaje ușoare de mare funcționalitate | TTonline

O cerere ridicată și susținută pentru ambalaje ușoare de mare funcționalitate

08.10.2016 | MATERIALE PLASTICE | T&T
O cerere ridicată și susținută pentru ambalaje ușoare de mare funcționalitate

O protecție maximă a produsului cu un consum minim de materiale, cu cu un design decorativ în vederea stimulării cumpărării și o utilizare eficientă a resurselor în producție, depozitare și transport – cerințele sunt foarte variate. K 2016 va prezenta inovații în design, producție și aplicații pentru o largă varietate de materiale de ambalat și metode de producție. Acest articol examinează tendințele în domeniul ambalajelor și aruncă o privire spre atracțiile principale ale exponatelor prezentate la târg.

,,Ambalajele de mâine sunt elegante, comode și destinate grupurilor țintă specifice.” Așa s-a scris acum cinci ani în raportul din sectorul ambalajelor redactat de IG Metall și IG Bergbau, Chemie, Energie (sindicate din industriile prelucrătoare de metal, minieră, chimică și energetică). Și nici nu se va schimba nimic din acest aspect în anii ce vor veni. Căci în cel mai recent raport al său, ,,Viitorul Ambalajelor Globale până în 2020”, Smithers Pira în Leatherhead, Marea Britanie, a identificat din nou ambalajele comode cu reutilizare, cu viață lungă la raft, ambalajele cu deschidere ușoară și ambalajele pentru pachete, ca teme ale tendințelor majore într-un sector ce continuă să prezinte o creștere generală. Piața mondială va crește, spune Smithers Pira, cu 3,5%, de la 839 miliarde USD în 2015, la 998 miliarde USD, în 2020. Acest impuls al pieții de ambalaje este, în principal, generat de Asia, dar și de Europa Occidentală și cea Răsăriteană, creșterea fiind stimulată, printre altele, de creșterea gradului de urbanizare și de problema sustenabilității.

Ambalajele sunt necesare în aproape toate sectoarele. În timp ce, de regulă, protejează produsele și facilitează depozitarea și transportul, acestea pot ajuta și la diferențierea între produse la momentul vânzării, reprezentând astfel un punct de vânzare. În trecut, soluțiile de ambalare au fost strâns legat de cerințele pieții și de nevoile clienților. Exemple ale acestei situații sunt sticlele transparente distincte pentru gospodărie și produsele pentru îngrijirea corporală și a părului, flacoanele din plastic strălucitor de calitate înaltă pentru parfumuri, recipientele/casetele speciale ambutisate adânc pentru articole electronice ce asigură protecție împotriva descărcărilor electrostatice și sunt proiectate pentru introducerea produsului cu ajutorul roboților, și cutii pliabile de transport și folii extensibile pentru securizarea încărcăturilor din camioane, ca să menționăm numai câteva dintre ele.

Industria alimentară se bucură de o mare atenție și importanță de piață în cadrul sectorului de ambalaje. Doar în țările europene, aproximativ 60% dintre alimente se alterează și această cifră ar putea fi redusă semnificativ cu ajutorul ambalajelor corespunzătoare. Pe lângă aceasta, conform unei publicații editată de o echipă de cercetători din domeniul pieții ambalajelor, Gesellschaft für Verpackungsmarktforschung (GVM), protejarea produsului reprezintă de asemenea și protejarea climatului, care, la rândul său, reprezintă un subiect cu relevanță socială. Amprenta de carbon pentru producerea de hrană nouă, care să o înlocuiască pe cea pierdută din cauza protejării neadecvate a produsului, este, de obicei, mult mai mare decât cea pentru producerea de ambalaje corespunzătoare care să prevină alterarea.

  • FOTO 1. Imprimarile  individuale ce pot fi produse efectiv prinapasarea unui buton sunt printre cele mai decorative tendine în industrie (foto: Krones)
 
Un subiect menționat în mod repetat în legătură cu ambalajele din materiale plastice este sănătatea, însă și aici sunt avute în vedere multe aspecte diferite. Este de la sine înțeles că fiecare tip de ambalaj de protecție oferă clientului beneficii din punctul de vedere al sănătății, protejând alimentele de influențele externe de tot felul. În sectorul băuturilor, în special, există o tendință de a adăuga substanțe de întărire a sănătății în băuturile ce au nevoie de protecție specială. Exemple ale acestora sunt sucurile de fructe cu conținut înalt de vitamine și băuturile energizante pentru sport și fitness cu suplimente speciale de dietă. KHS Plasmax GmbH din Hamburg a dezvoltata propria tehnologie Plasmax astfel ca aceste băuturi să rămână proaspete în sticle pentru o lungă perioadă de timp. Într-un proces care utilizează plasmă la presiune mică, un strat de aproximativ 50 nm de oxid de siliciu pur, adică sticlă, se depune pe peretele interior al sticlei din PET. Astfel, băutura se păstrează vreme mai îndelungată, este protejată împotriva influențelor externe, iar vitaminele și aditivii săi nu sunt lăsați să iasă. Spre deosebire de sticla rivală cu mai multe straturi, tehnologia Plasmax este ceva mai elaborată, dar costul materialelor la aproximativ 1 cent per sticlă este semnificativ mai mic. Beneficiul principal al procesului Plasmax este acela că sticla poate fi complet reciclată.

O altă tendință în sectorul băuturilor este aceea a băuturilor sănătoase ce conțin particule, ca de exemplu apă cu bucățele de Aloe vera și lapte și iaurt cu bucățele de fructe. Aceasta nu impune doar geometrii adecvate ale sticlei, ci și tehnologii de îmbuteliere capabile să contorizeze cu precizie particulele solide. Așa cum unul dintre producătorii de utilaje de specialitate din sector, Krones AG din Neutraubling, oferă sisteme speciale de contorizare sub eticheta Dosaflex pentru produse cu bucăți mari de dimensiuni de până la 3x3x3 mm cu o precizie de contorizare de ±0.3%. Iar în ceea ce privește băuturile din lapte și iaurt, există aici o tendință distinctă ce se îndreaptă către  un spectru extins de produse. Totuși, dat fiind că băuturile pe bază de produse lactate au o durată limitată de viață la raft, Holland Colors NV din Apeldoorn, Olanda, prezintă în cadrul K 2016 noul său aditiv solid Holcomer III ce permite producția de soluții PET de ambalare mono-strat pentru lapte UHT (tratament la temperatură foarte înaltă), deoarece acesta conferă 100% protecție împotriva radiațiilor UV și o protecție de până la 99% împotriva luminii vizibile. Avantajul evident al acestei soluții este structura mono-strat ce se pretează ea-însăși mai bine la reciclare decât echivalentul său multi-strat.

Greutatea redusă, o temă eternă

Greutatea fiecărei soluții de ambalare continuă a fi importantă. Multe s-au întâmplat în această zonă în ultimii câțiva ani. Potențialele de idei și economii sunt multe și diverse: omiterea exteriorului recipientului de ambalare, ambalaje mai degrabă flexibile decât rigide sau semi-rigide, noi design-uri și reduceri ale grosimii pereților. Din 1991 până în 2013, ambalajele au devenit astfel, în general, cu 25% mai ușoare. Doar în 2013, 1 milion de tone de materiale plastice s-a economisit în lumea întreagă ca rezultat al reducerii greutății, în ciuda așteptărilor crescânde în privința funcționalității. Și, luând din nou exemplul PET, nu doar că s-a redus grosimea pereților, dar și design-ul de bază a fost optimizat. Doar noua soluție constructivă a filetului economisește 2 g de material plastic per sticlă. Pentru a optimiza baza sticlei, Creative Packaging Solutions Ltd. din Balcova-Izmir, Turcia, a dezvoltat procesul Mint-Tec, prin care, după crearea preformei, un piston se extinde în aceasta – fără a atinge gâtul - și oferă bazei forma dorită.

  • FOTO 2. Recipientele de tip ambutisare adâncă IML prezintă avantaje față de cele injectate în matriță, deoarece pot fi produse mai rapid și cu grosimi mai mici, așadar mai ieftin (foto: Illig)
 
Design reciclabil încă de la început

Tendințele citate ca exemple pentru băuturi se aplică, practic, în toate domeniile sectorului alimentar. Reducerea greutății este întotdeauna pe locul întâi pe lista de dorințe. Și aceasta desigur, deoarece reducerea greutății este asociată cu economia de materiale și cu un cost redus. Totuși, acesta nu este singurul motiv. Creșterea în importanță, așa cum cer tot mai mult legiuitorii precum și consumatorii, este conservarea resurselor. În strânsă legătură cu aceasta este posibilitatea de reciclare a ambalajelor. Azi, în Germania, aproape toate ambalajele produselor de gospodărie sunt reutilizate, mai mult de jumătate (56%) fiind reciclate și nu incinerate pentru conținutul energetic. Cu aproape 20 de ani în urmă, cifra era de numai 3%. În cazul sticlelor PET, procentul este mult mai bun, 98% fiind supus recuperării de material și apoi returnat ciclului de producție. Așadar, fiecare sticlă nouă produsă azi conține aproximativ 25% material reutilizat.

Procentele de reutilizare pentru deșeurile de ambalaje ar putea crește și mai mult dacă ambalajele ar avea o soluție constructivă reciclabilă de la început. Ca procesor de poliolefine, Dr Michael Scriba, DirectorGeneral al MTM Plastics GmbH din Niedergebra, este perfect conștient de zonele cu probleme. În opinia sa, materialele plastice cu grade mari de puritate ar trebui folosite ori de câte ori este posibil, în defavoarea materialelor  compozite hârtie-plastic și a poliolefinelor intens colorate sau combinate cu carbonat de calciu. În plus, PET ar trebui folosit de preferință în cazul sticlelor în defavoarea recipientelor ambutisate adânc, ca să enumerăm doar câteva dintre precondițiile pentru o reciclare îmbunătățită a ambalajelor.

Foliile au devenit mai subțiri și mai funcționale de ani buni

Cu peste 40%, foliile reprezintă ambalajele de plastic cel mai des întâlnite, fiind folosite cu precădere în cazul alimentelor, dar și, de exemplu, foliile cu bule de aer sau foliile elastice pentru protejarea alimentelor. În sectorul producției de folii există, de asemenea, o tendință marcantă către soluții tot  mai subțiri și mai funcționale. Funcționalitatea poate fi obținută cu ajutorul aditivilor corespunzători, deși cel mai adesea cu ajutorul stratificării multiple. Cererea pentru mai multe straturi a culminat cu aranjamentele așa-numitelor nano-straturi în număr de 33 și chiar mai multe. Azi, folii cu 3 și 5 straturi sunt produse standard, și nu în ultimul rând astfel de materiale mai puțin costisitoare pot fi folosite pentru startul de mijloc.

Foliile barieră sunt de obicei compuse din 7 și mai multe straturi. Anul acesta la K 2016, Hosokawa Alpine AG din Augsburg prezintă o linie de suflare a foliei în 11 starturi pentru foliile barieră cu funcționalitate înaltă, ce are pe deasupra și un design extra-compact. Datorită straturilor funcționale, foliile multi-strat au, de obicei, avantajul de a fi mai puțin groase decât produsele monostrat. În timp ce își păstrează funcționalitatea, grosimea foliei poate fi redusă prin întindere. Special în acest scop, Reifenhäuser Blown Film din Troisdorf va prezenta la târg unitatea Evolution Ultra Stretch ce se află instalată chiar pe turnul de suflare. Datorită unității de întindere, foliile pentru pungile de compresie pentru scutece pot fi produse la o grosime de 50 față de 70 µm și foliile elastice de înmagazinare cu o gamă neschimbată de proprietăți, la 19 față de 25 µm grosime – o reducere a grosimii cu 30%.

Eficiența, un subiect important de discuție în cazul injecției în matriță

La producția materialelor de ambalat cu injecție în matriță, reducerea grosimii și economisirea materialului sunt de asemenea puncte importante de discuție, precum și optimizarea timpului de ciclu și creșterea eficienței. Lucrul acesta va fi foarte evident la targul K din acest an, când Netstal Maschinen AG din Näfels, Elveția, de exemplu, va prezenta un utilaj de înaltă performanță de injecție în matriță, cu o unitate de sudură electrică ce generează peste 43.000 de capace rotunde pe oră cu o greutate de 7 g per articol. Etichetarea în matriță (IML) este de multă vreme una dintre cele mai cunoscute metode de decorare pentru injecția în matriță. Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery GmbH din Schwaig prezintă El-Exis SP 200 – probabil cel mai rapid utilaj pentru producția de căni decorate cu un timp de ciclu sub 2 s.

Un proces prin care se pot obține articole mai subțiri și mai ușoare de ambalaj prin injecție în matriță este turnarea prin injecție în compresie (ICM), care devine din ce în ce mai mult folosită în industrie. Acest proces diferă de injecția convențională în matriță prin contracția compensată fără injecția de material suplimentar în faza de menținere a presiunii. În schimb, procesul ICM folosește un ciclu de compresie, adică o deplasare în interiorul matriței. Astfel se atinge o economisire de material de până la 20%. La târg, Netstal va face o demonstrație de producție pentru ambalaje PP pentru margarină, ce cântăresc doar 10,7 g.

Industria demonstrează o putere inovatoare imensă

Așa cum s-a menționat deja, este imposibil de acoperit toate tendințele și noutățile într-un singur articol, dar iată totuși câteva:

  • Este important să observăm interesul sporit față de producția ambalajelor alimentare din materiale plastice biodegradabile – noi produse apar din ce în ce mai mult pe piață.
  • Imprimarea directă este un proces în care ambalajele din material  plastic, precum și capacele lor, pot fi imprimate direct fără o manșetă sau etichetă. La imprimarea digitală, imaginea imprimată poate fi modificată și aplicată direct prin apăsarea unui buton – așadar, individualizarea este o ,,scriere”obișnuită în această zonă. Fiecare articol ar putea primi propria imprimare.
  • La K 2016, câțiva fabricanți de utilaje pentru injecție în matriță vor prezenta o aplicație pentru injecția în matriță prin suflare, o tehnologie cu care o preformă de injecție în matriță este suflată direct într-o matriță cu mai multe cuiburi și, dacă se dorește, poate fi și supra-injectată. Astfel pot fi generate soluții forte atractive de ambalare.
  • Pentru articolele injectate în matrițe și cele de ambutisare adâncă, procesul ibt (international business and technology) de la Cavonic GmbH din Engen este un procedeu de aplicare a unui strat asemănător sticlei printr-o tehnologie cu plasmă la presiune mică ce îmbunătățește, astfel, durata de viață la raft a unor produse din fructe, hrană pentru nou-născuți și produse lactate în recipiente mono-strat transparente.
  • Cu ajutorul echipamentelor corespunzătoare, recipientele de tip ambutisare adâncă IML (in mold labelling – etichetare în matriță)  pot fi produse la un cost mult mai eficient decât cele de injecție în matriță. Illig Maschinenbau GmbH & Co. KG din Heilbronn construiește sisteme de termoformare capabile să producă recipiente mai ușoare mai repede, generând astfel costuri de producție de 43,80 EURO pentru 1.000 de bucăți, în comparație cu 51,60 EURO pentru aceleași recipiente fabricate prin injecție în matriță.  

 

Cei interesați de materialele de ambalare se pot aștepta la tot atât de multe idei noi în cadrul K 2016 din octombrie, ca și industria de ambalaje la interpack 2017, șase luni mai târziu. 


2268 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.