MACCHI - Tehnologii pentru sustenabilitate (K’16 standul 17C20)

MACCHI - Tehnologii pentru sustenabilitate (K’16 standul 17C20)

Într-o clipă au trecut trei ani, foarte încărcaţi, de la ultimul târg K, și MACCHI (Varese - Italia) își turează deja motoarele pentru următorul târg internaţional K’16 la Düsseldorf, unde are ca atu o dezvoltare pozitivă pentru piața de film suflat.

După cum toată lumea a observat, 2013 a fost anul tehnologiei de film suflat POD (tehnologie multistrat dedicată poliolefinelor): materialele cu 5 straturi PE și-au făcut apariția pe scena pieței mondiale și, conduse de entuziasmul industriei de film termocontractibil, au câștigat rapid un segment substanțial pe piaţa vânzărilor de echipamente. Macchi, care chiar de la început a crezut și a investit masiv în filozofia POD, a rezultat ca precursor real al acestei tehnologii și, după ce au vândut peste tot în lume mai mult de 40 de linii de producție POD, a dictat ritmul evoluției și a fost în măsură să câștige o experiență considerabilă și de neegalat, ceea ce a dus la nașterea unei game întregi de soluții POD. În același timp, gama de avantaje furnizate tehnologia POD procesatorilor mondiali, a încurajat furnizorii de rășină să dezvolte un număr de categorii de rășină noi și inovatoare pentru a aborda piețe noi și interesante, prima și cea mai importantă fiind Ambalarea Flexibilă.

În acest sens, K 2016 vine la momentul potrivit: rezultatele neașteptate ale vânzărilor obținute demajoritatea producătorilor de mașini pentru tipărirea și prelucrarea ambalajelor flexibile în timpul ultimului târg Drupa, au semnalat că piața ar trebui să fie gata pentru un alt pas uriaș înainte, sub presiunea unei populații mondiale în creștere, care cere mai multă mâncare, mai bine conservată și ambalată pentru a-și satisface o varietate mai mare de nevoi.

Sectorul dinamic al ambalajelor oferă un potențial enorm pentru furnizorii de tehnologie, prelucrătorii de ambalaje și proprietarii de mărci. Un studiu recent realizat de Smithers Pira prognozează creșterea cu o rată anuală de 3,4%, cu probabilitatea de a atinge în 2020 valoarea unui sfert de trilion de dolari SUA.

Ambalarea flexibilă reprezintă metoda cea mai economică de ambalare, conservare și distribuire de produse alimentare, băuturi, alte materiale consumabile, produse farmaceutice și produse care necesită o durată de viață extinsă la raft. Aceasta poate fi proiectată având proprietăți tip barieră adaptate pentru a se potrivi produselor ambalate și utilizării lor finale, în timp ce alte tipuri de ambalare tip barieră aplică o abordare generală de tip universal.

Trei tendinţe cheie principale dirijează piaţa pentru ambalajele flexibile:

1. Reducerea grosimii filmului, deoarece combinația între presiunile de protecție a mediului și a prețului ridicat al polimerilor determină cererea clienților pentru filme mai subțiri.

La celălalt capăt al spectrului filmelor subțiri se află creșterea importanței filmelor de înaltă performanță. Tendința în filmul folosit pentru ambalarea de produse alimentare este către structuri de film de înaltă performanță, care sunt mai puțin permeabile, în scopul de a crește durata de depozitare și de a păstra aromele. O pondere tot mai mare de produse premium - inclusiv produsele vândute în ambalaje cu atmosferă controlată (MAP) - este de asemenea favorabilă pentru ambalajele flexibile folosite pentru produsele de patiserie. Unul dintre avantajele ambalajelor flexibile reprezintă abilitatea proprietarului de brand să ,,formeze" cerințele tipului de barieră bazate pe produs și pe termenul de păstrare la raft.

2. Confortul Consumatorilor, datorită faptului că din ce în ce mai mulți consumatori au stiluri de viață din ce în ce mai ocupate, ei nu au timp pentru a prepara mese de la zero, preferând să opteze în schimb pentru soluții convenabile la ora mesei.

Aceasta pune pe primul loc mesele gata pregătite în formate noi de ambalaje flexibile pentru a profita de tendințele economice și sociale actuale.

3. Viitorul ambalajelor flexibile se va vedea de asemenea în tehnologiile aplicate pe bază bio.

În ultimii ani, au existat o serie de lansări de noi produse implicând ambalaje din plastic pe bază bio.

Mai degrabă decât să se concentreze asupra polimerilor obținuți din surse non-petroliere, interesul tinde spre dezvoltarea filmelor tip barieră cu caracteristici degradabile și compostabile, deoarece aceste materiale nu se comportă bine în curentul principal al reciclării polimerului tradițional. Proliferarea filmelor  de plastic cu bază bio, acidul polilactic (PLA) și ami­donul termoplastic (TPS) este egalată de Polimerul_G, un copolimer PVA compostabil (PVOH modificat), cu barieră ridicată, disponibil pentru achiziție de la com­pania Nippon Goshei, companie care de asemenea furnizează rășinile de legătură.

Și aceasta este exact ,,misiunea" tehnologiei POD, și global, a tehnologiilor de coextrudare oferite de Macchi: în vârful caracteristicilor sale bine cunoscute, oferă pieței ambalajelor flexibile o caracteristică care devine rapid o chemare la unire pentru o cauză comună: tehnologii pentru sustenabilitate.

Pentru a satisface cererea tot mai mare pen­tru ambalaje ecologice, Macchi, cu ocazia târgului K 2016, s-a decis să expună o tehnologie POD în 5 straturi, de mare productivitate, funcționând cu o formulă specială proiectată cu Dow Chemicals, care a dezvoltat recent o pungă tip Standup Pouch din PE dintr-o singură materie primă, polietilenă.

Una dintre cele mai promițătoare nișe de piață privind ambalajul flexibil, o pungă din PE tip Standup Pouch oferă același facilități și performanță a pungilor multi material, cu avantajul suplimentar de a fi recicla­bile, acolo unde reciclarea pungilor și a filmului PE există în mod curent.

În comparație cu alte opțiuni de ambalare, pungile din PE tip Standup Pouch sunt cel mai adesea mai ușoare în greutate ceea ce poate duce la scăderea consumului de energie în procesul de fabricație, de transport și de refrigerare. Reciclabilitatea și eficiența energetică a pungilor din PE tip Standup Pouch pot ajuta o companie să își îndeplinească obiectivele sale de sustenabilitate.

Pe toată durata expoziției, echipamentul va oferi tuturor vizitatorilor o dovadă vie a faptului că un film POD poate fi redus cu până la 30 sau 40% din grosimea inițială (economisind astfel resurse, întrucât mai subțire înseamnă mai puține materii prime și mai puțină energie), este în consecință mult mai ușor (reducând astfel amprenta de carbon în timpul etapelor de ambalare și de transport), și este ușor de reciclat (întrucât este fabricat din rășini mutual com­patibile), confirmând printr-un număr izbitor de demonstrații live ce reprezintă un material eficient (și din punct de vedere cost), extrem de prietenos cu mediul.Cu alte cuvinte reprezintă cel mai bun instrument de marketing pentru a permite industriei să recupereze o parte din marjele pierdute pe parcursul ultimilor ani, destul de dificili.


2254 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.