
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Deși pasionații de mașini nu sunt tocmai fermecați de pompele de combustibil, acestea sunt o componentă indispensabilă oricărui autovehicul. Această componentă esențială este răspunzătoare de transportul combustibilului de la rezervor la motor - chiar și atunci când nivelul de combustibil este scăzut sau când vehiculul rulează pe suprafețe în pantă sau când se angajează în viraje. Cei 900 de angajați ai unității Continental Powertrain România din Brașov produc pompe de combustibil pentru o gamă largă de mărci de automobile.
Continental a intrat pe piața din Brașov în anul 2010 într-o hală închiriată și a început să comercializeze pe piața europeană unități de alimentare cu combustibil. În anul 2013 și-a construit propria hală de producție ce se întinde pe o suprafață de 22.000 m2. În ultimii doi ani, numărul angajaților a crescut cu aproape 50%, de la 500 la 900.
Așteptările Continental de la unitatea de producție din Brașov sunt ridicate. Compania are în vedere o creștere a volumului de vânzări cu 50% în următorii 3-5 ani.
"Ne așteptam, în 2015, la o creștere a nivelului vânzarilor cu 50% fașa de anul precedent, iar pâna la sfârșitul acestui an va trebui, probabil, sa angajam înca 50 de persoane. Afacerea noastra se înscrie pe un trend ascendent, iar cererea pentru produsele noastre este în creștere."
Bogdan Centea, Director de Resurse Umane, Continental Powertrain România
În 2016, Continental va avea un portofoliu de produse semnificativ îmbunătățit și mult mai diversificat.
În prezent se construiește un nou laborator de testare și validare; se preconizează că acesta va începe să funcționeze în 2016, iar departamentul special de cercetare-dezvoltare al unității se va mări în anul 2018.
Continental Powertrain combină, în cadrul unității din Brașov, trei domeni de expertiză în producție: producție de pompe pentru motoare electrice, turnare internă, prin injecție, de componente din materiale plastice pentru unități de alimentare cu combustibil și asamblarea internă a unităților de alimentare cu combustibil. Volumul de producție în creștere constantă presupune atât personal suplimentar, cât și echipamente noi.
Începând din 2011, compania a utilizat mașinile electrice de turnare prin injecție produse de Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery GmbH la Schwaig (Germania). Fabrica din Brașov este dotată cu 16 mașini de turnare prin injecție cu forțe de strângere cuprinse între 1.000 și 3.500 kN, care produc o gamă variată de componente pentru pompele de combustibil.
Datorită rezistenței la acțiunea substanțelor chimice și la cea a solvenților, dar și datorită rezistenței la uzură și a proprietăților izolatoare, materialul preferat pentru fabricarea acestor componente este POM C GF30.
Deoarece în ultimii douăzeci de ani, varietatea modelelor fabricate de producătorii de automobile este din ce în ce mai mare, furnizorii, cum este și cazul celui de la Brașov, sunt obligați să reacționeze prin implementarea de procese de producție flexibile, care să vină în întâmpinarea tuturor cererilor producătorilor. „Pe vremuri, puteam fabrica până la trei sortimente, cu o singură linie de producție. Astăzi, o singură linie poate fabrica până la șaisprezece sortimente de produse”, explică Bogdan Centea.
Toate echipamentele operate în cadrul unității de producție (cu o suprafață de 10.000 m2) sunt noi. Cea mai recentă achiziție este echipamentul IntElect 160/520-340 Smart. Acesta are o forță de strângere de 1600 kN și un raport L/D de 20. Cu ajutorul unei matrițe cu 4 cavități, acesta fabrică statoare pentru pompe de combustibil, cu o durată a ciclurilor de 62 secunde. Din punctul de vedere al lui Bogdan Centea, noile echipamente produse de Sumitomo (SHI) Demag au fost o alegere cât se poate de ușoară:
„ Pentru fabricarea produselor noastre avem nevoie de un nivel de precizie foarte ridicat. Parametrii de proces trebuie să fie identici şi constanţi pentru fiecare ciclu, deoarece acesta este un produs complex cu toleranţe mici. IntElect este echipamentul la care apelăm, pe care l-am testat şi încercat.”
Alte cerințe includ greutăți de turnare constante, greutăți specifice constante, grosimi constante ale pereților, reproducerea impecabilă a detaliilor suprafețelor și repetabilitatea.
Pentru a realiza toate aceste operațiuni, echipamentul de turnare prin injecție IntElect este prevăzut cu o funcție suplimentară numită activeFlowBalance, care utilizează procesul de extindere a materialului plastifiat comprimat la punctul de transformare din injecție în presiune constantă pentru finalizarea procesului de umplere a cavităților care au fost umplute doar parțial. Acest lucru se întâmplă din cauza nivelului scăzut al presiunii la nivelul cavităților. În acest fel, nivelurile din cavitate sunt echilibrate rapid, fără a mări durata ciclului. Modulul activeFlowBalance asigură un nivel de precizie și mai mare pentru greutățile specifice. Continental Powertrain România este foarte mulțumit de performanțele celei mai recente achiziții:
„Am decis să achiziţionăm încă un echipament IntElect, deoarece aceste maşini sunt foarte precise, fiabile şi rapide. Nu regret deloc decizia luată: sistemul funcţionează fără probleme.”
Continental Powertrain din Brașov lucrează cu Chorus Engineering, reprezentanța din România a Sumitomo (SHI) Demag, chiar de la deschidere. Până în prezent, specialiștii de la Chorus Engineering au supravegheat toate proiectele, de la solicitarea inițială până la punerea în funcțiune - așa cum au procedat și cu noul echipament IntElect 160/520-340 Smart.
După livrarea echipamentelor, tehnicienii de la Sumitomo (SHI) Demag au colaborat cu colegul lor de la Chorus Engineering pentru a optimiza echipamentul și pentru a stabili parametrii de func-ționare în hala de producție din Brașov. Continental Powertrain România are numai cuvinte de laudă cu privire la această colaborare:
„ Lucrăm cu Chorus de foarte mult timp. Sunt întotdeauna pregătiți să ne ajute, indiferent de problema sau de solicitarea pe care le-o adresăm. Faptul că experții de la Sumitomo (SHI) Demag și de la Chorus Engineering s-au alăturat tehnicienilor noștri pentru calibrarea echipamentului în unitatea noastră a reprezentat un real avantaj pentru noi. Am putut să vedem cu ochii noștri care este adevăratul potențial al echipamentului.”
În prezent, societatea beneficiază pe deplin de acest potențial. Echipamentul consumă foarte puțină energie, ceea ce corespunde filosofiei Continental. Motto-ul societății este „Să fim eficienți din punct de vedere energetic”, toate unitățile având obligația de a se asigura că activitatea lor de producție se desfășoară în condiții de maximă eficiență energetică, ceea ce are efecte benefice atâtasupra mediului înconjurător, cât și din perspectiva cheltuielilor generale de producție. Rezumatul făcut de Bogdan Centea nu este deloc surprinzător:
„Echipamentele IntElect sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic, au o disponibilitate ridicata si respecta cu stricteșe parame trii de producșie stabiliși.”
Chorus Engineering, o societate specializată în echipamente de prelucrare a maselor plastice, și-a început activitatea în 1997 la București. Această afacere de familie oferă soluții la cheie pentru numeroase aplicații. Clienții se pot baza pe echipa de experți Chorus pentru toate secțiunile lanțului de producție, de la organizarea de proiect la punerea în funcțiune. Însă asta nu este tot: pachetul de servicii standard include operațiuni de întreținere, aprovizionarea cu piese de schimb și operațiuni de instalare, dar și asistență pentru problemele tehnice și pentru extinderea liniilor de producție existente. Chorus Engineering comercializează mașinile de turnare prin injecție fabricate de Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery GmbH în Germania din anul 2013. Relația de cooperare are drept coordonate principale responsabilitatea comună și expertiza tehnică: un parteneriat perfect, care garantează succesul proiectelor.
Continental și-a început activitatea în România în anul 1998 și a realizat investiții de circa 1 miliard de euro. În prezent, Continental are, în România, aproximativ 15.000 de angajați.
Divizia Powertrain se ocupă cu integrarea de soluții inovatoare și eficiente de sistem pentru acționarea grupului motopropulsor. Portofoliul de produse include sisteme de injecție pentru motorină și benzină, sisteme de control pentru motoare și transmisie, inclusiv senzori și elemente de acționare, sisteme de alimentare cu combustibil, precum și componente și sisteme pentru grupuri motopropulsoare electrice și hibrid.
Până în prezent, unitatea de la Brașov s-a concentrat asupra producției de sisteme de alimentare cu combustibil pentru piața europeană, însă, în prezent, unitatea se află în plin proces de expansiune. Lucrările de construcț ii vor fi finalizate în anul 2018. În prezent, un număr de 900 angajați lucrează la Brașov.
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.