
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
PLASTOR SA este astăzi una dintre cele mai importante firme producătoare de articole din materiale plastice din România, având un capital integral privat. Experiența în domeniul materialelor plastice acumulată din 1914 și calitatea, la un standard tot mai ridicat, a produselor realizate din material plastic, au permis dezvoltarea, extinderea și lărgirea domeniilor de activitate.
Începuturi şi evoluţie
Sunt puţine companii care se pot mândri cu o istorie îndelungată şi încă mai puţine, care au existat şi s-au dezvoltat continuu vreme de 100 de ani.Societatea Plastor, cu sediul în Oradea, care se ocupă cu prelucrarea materialelor plastice, este una dintre ele.
Firma a fost înfiinţată în Oradea, de un comerciant, în anul 1914, în aceeaşi locaţie în care îşi desfăşoară şi acum activitatea şi a fabricat în primii ani agrafe şi piepteni din materiale naturale. În anii ce au urmat s-au dezvoltat tehnologiile şi gama de produse, astfel încât, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, lucrau în fabrică 118 muncitori şi se fabricau, pe lângă produsele iniţiale, port ţigarete, mingi de tenis de masă, linguri de pantofi, ochelari de soare etc.
Anii următori au adus întâi naţionalizarea şi apoi multiple comasări cu mici întreprinderi locale.În anii `50, firma de atunci se numea Industria Plastică Bihoreană şi avea în portofoliu producţia de jucării, diverse articole de uz casnic din material plastic, precum şi de perii, pensule şi bidinele. Conex acestei producţii, tot în deceniul şase a demarat şi producţia de matriţe şi de ştanţe, activitate ce urma să cunoască, ulterior, o importantă dezvoltare. În deceniul următor a avut loc o amplă dezvoltare a prelucrării materialelor plastice, fapt ce a adus şi o sumă de investiţii în spaţii şi clădiri. În anii `70, societatea a primit numele de I.I.S.Viitorul, din Oradea, nume sub care a devenit deja larg cunoscută în ţară.
Anul 1989 a găsit fabrica cu mai mult de 2000 de salariaţi, în postura de cel mai mare producător de jucării din ţară, realizând, pe lângă acestea, perii, mături, bidoane, containere, folii, mono filamente, fermoare, etichete autoadezive etc.
Dezvoltări
După privatizarea din 1994, compania ce se numea deja Plastor SA, a intrat într-un amplu proces de reorganizare, transformându-se înceea ce astăzi este un grup de 11 firme, fiecare societate fiind focalizată pe un anumit segment de piaţă.
Firma mamă, Plastor SA, are ca obiect principal de activitate prelucrarea materialelor plastice prin injectare şi extrudare-suflare, precum şi proiectarea şi execuţia de matriţe pentru cele două tehnologii. Pe lângă acestea, se desfăşoară şi alte tipuri de procese, în principal, asamblarea de subansambluri şi produse finite, dar şi decorarea prin serigrafie, tampografie sau ştampilare la cald.
Continua preocupare pentru creşterea competenţelor fimei şi a nivelului său tehnologic a permis abordarea unor pieţe pretenţioase şi includerea în portofoliul de clienţi a unor nume bine cunoscute tuturor.De la Bosch, la Mahlesau Continental şi de la Flextronics şi Alstom la Salomon şi Atomic, toate aceste firme cumpără componente auto, piese pentru aparate electrice şi electronice sau echipamente pentru sporturi de iarnă, de la Plastor Oradea.
Firma orădeană nu este un exemplu doar prin existenţa sa îndelungată ci şi prin curajul cu care a înfruntat provocările apărute în permanenţă, în lunga sa istorie. Schimbarea radicală a segmentului de piaţă căruiai se adresează, făcută de mai multe ori în timp, este doar una dintre ele. Saltul de la producţia de jucării simple sau mecanizate la producţia de componente, care ajung în automobilele fabricate de Mercedes, Ford sau Volkswagen nu a fost nici simplu, nici lipsit de obstacole. A presupus în primul rând creşterea competenţelor personalului, de la cel mai simplu operator la cel mai calificat inginer, apoi, reutilarea firmei cu tehnologii de ultimă oră astfel încât să se poată concura cu firme de tradiţie din Europa Occidentală şi, poate, cel mai dificil proces, schimbarea mentalităţii salariaţilor, instruirea lor pentru respectarea rigorilor standardelor de calitate obligatorii în acest domeniu.
Felul în care Plastor a înţeles să facă afaceri, respectându-şi în aceeaşi măsură clienţii şi proprii angajaţi, face de asemenea parte din reţeta succesului său. Între valorile firmei declarate de către echipa sa de conducere, pe primul loc se situează oamenii săi, cei care fac totul posibil. Fidelizarea salariaţilor, promovarea în funcţii de conducere a persoanelor provenind din interiorul firmei, care şi-au însuşit pe deplin cultura acesteia, oferirea de condiţii bune de muncă şi salarii atractive sunt preocupări constante ale managementului şi, poate, câteva elemente care fac diferenţa dintre compania bihoreană şi alte companii similare.
Perspective şi politici
Ce planuri de viitor au aceşti orădeni ambiţioşi care s-au încăpăţânat să existe şi să se dezvolte într-un mediu economic destul de ostil, într-o economie globalizată în care competiţiaeste tot mai dură?
Ne răspunde chiar managerul general al firmei, domnul dr. ing. Ion Sereş:
Ion Sereş, Director General Plastor SA Oradea
,,Aşa cum am declarat şi în ideologia societăţii noastre, credem cu tărie în perenitatea acestei firme, aşa cum credem în oamenii noştri şi în capacitatea lor de muncă şi de mobilizare demonstrată în multe momente dificile.
Dorim să ne dezvoltăm încontinuare abilităţile, astfel încât, dacă acum participăm alături de clienţii noştri la optimizarea tehnologică a produselor lor, în viitor să putem oferi servicii complete de proiectare de produs, să putem prelua teme complexe de dezvoltare a unor subansambluri şi produse pentru toate domeniile în care activăm: industria auto, electronică, electrotehnică.
Credem că investirea permanentă în tehnologie este obligatorie pentru a putea ţine pasul cu competitorii noştri, care astăzi nu mai sunt doar firme de tradiţie din România, ci, practic, orice societate din lume cu un profil de activitate similar. Aceasta nu este deloc o sarcină simplă, pentru că noi suntem o firmă cu capital privat românesc şi suntem în competiţie cu concerne occidentale, care dispun de resurse materiale mult mai consistente.
Vom continua programele de participare la târguri şi expoziţii atât în ţară (deşi manifestările sunt destul de puţine), cât şi în străinătate. Suntem participanţi de tradiţie la Expo Plast Bucureşti, dar şi la Fakuma în Friedrichshafen sau Euromold în Frankfurt.În acest an vom participa pentru prima dată la Automechanika în Frankfurt şi la Automotive Hungary în Budapesta. Suntem statornici în credinţa că, în ciuda dezvoltării într-un ritm extraordinar a comunicaţiilor prin internet sau telefonie mobilă, întâlnirile directe dintre oameni, o strângere onestă de mână între doi parteneri de afaceri, sunt cheia unor colaborări reuşite’’. Ion Sereş, Director General Plastor SA Oradea
Sunt multe şi diverse raţiunile pentru care unele firme dăinuie, iar altele se prăbuşesc în neant. Plastor din Oradea a găsit calea de a exista şi de a se dezvolta în prima sa sută de ani. Îi urăm să sărbătorească cu acelaşi bilanţ pozitiv şi următorul centenar!
ing. Lavinia Popuş este Şef departament marketing, Plastor SA
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.