Reciclare PE la cel mai înalt (şi voluminos) nivel

Reciclare PE la cel mai înalt (şi voluminos) nivel

Pipelife Group este un producător de top de sisteme de conducte din plastic în Europa. Produsele emblematice ale companiei sunt realizate în cadrul fabricii sale din Stathelle, Norvegia, unde se produc ţevi pentru conducte din PE cu lungimi de sute de metri şi diametre de până la 2,50 metri, pentru a fi utilizate în întreaga lume. De la începutul acestui an, deşeurile de producţie acumulate sunt tocate şi reciclate cu ajutorul unui puternic tocător cu un singur arbore WEIMA WLK 30 Super Jumbo 160 kW, astfel încât să poată fi reintegrate în procesul de fabricaţie.

Ţevi furnizate la lungimea solicitată

Fabrica Pipelife din Stathelle se remarcă, de departe, în mod vizibil. Motivul este reprezentat de ţevile de culoare negru închis, cu lungimi de până la 500 metri, care plutesc în mijlocul unui fiord pitoresc din Norvegia. În primul rând, din considerente de spaţiu, ţevile sunt extrudate direct în apă. Acolo sunt depozitate până când sunt preluate, pentru livrare, de companiile de transport maritim. Acest lucru nu se întâmplă în fiecare zi.

Până acum, deşeurile ţevilor voluminoase erau tăiate cu dificultate cu fierăstraie cu lanţ de angajaţi, în bucăţi de dimensiuni conform DIN A3, apoi ambalate pe paleţi pentru a fi transportate. Munţii de deşeuri creşteau constant şi ocupau un spaţiu de depozitare valoros. Trebuia să se găsească o soluţie la această problemă cât mai repede posibil. Astfel, s-a ajuns, în cele din urmă, la specialistul cu experienţă în domeniul tocătoarelor WEIMA, din Ilsfeld, Germania, care implementase deja, cu succes, proiecte similareîn Asia.


   Figura 1.Tăierea ţevilor din plastic PE

 

Recuperarea şi procesarea deşeurilor

Modul de atingere a obiectivului era clar: mai întâi, erau tocate cu ajutorul tocătorului WEIMA WLK 30 Super Jumbo bucăţile de ţeavă care nu mai puteau fi reciclate. Apoi, materialul tocat era transferat, cu un transportor cu melc, la o moară. Maşina de extrudare utilizată după aceea, care include şi o instalaţie de uscare, transformă, în cele din urmă, reziduurile vechi de plastic PE în material regranulat reciclat, care, la rândul său, poate fi introdus în ciclul materiilor prime. Acesta este depozitat în silozuri uriaşe în incinta companiei. Cu această soluţie sustenabilă nu se pierde nimic.

 


  Figura 2.Ţeavă de PE în camera de tăiere

 

Procesul de tocare este simplu şi ingenios. Pentru ca eforturile necesare să fie cât mai scăzute, pâlnia de alimentare a fost dimensionată astfel încât chiar şi tronsoanele de conductă cu diametre de 2,50 metri să poată fi introduse în tocător într-o singură bucată, folosind un motostivuitor. De restul se ocupă inovatorul rotor în V de înaltă capacitate, dotat cu 135 de cuţite, care reduce pereţii ţevilor cu o grosime de 10 cm la bucăţi nu mai mari de 50 mm.

Colosul de oţel este antrenat de puternicul mecanism de acţionare hidraulică WEIMA de 160 kW. Oprirea, pornirea şi schimbarea sensului sunt posibile în orice moment, chiar şi în cele mai dificile condiţii şi în regim de sarcină maximă.Datorită construcţiei sale simple şi a timpului rapid de răspuns, mecanismul de acţionare hidraulică este aproape insensibil la contaminanţi. Cuplul extrem de ridicat şi viteza de rotaţie pot fi reglateîn mod flexibil, rapid, uniform şi continuu, fără a produce şocuri de curent şi fără a fi necesară utilizarea unui convertizor de frecvenţă.Datorită puterii instalate scăzute, cu capacitate de producţie egală sau chiar mai mare, necesarul de energie electrică este mai mic, ceea ce face posibilă reducerea costurilor de exploatare per ansamblu.

 


 Figura 3.Ciclul maselor plastice la Pipelife

Recondiţionarea deşeurilor de PE aduce avantaje dincolo de cele de natură financiară. Această superioritate tehnologică oferă o confirmare impresionată a viziunii companiei ce promovează îmbunătăţirea continuă a „calităţii vieţii prin soluţii inovatoare şi soluţii extrem de eficiente pentru protejarea apei şi energiei”. În opinia WEIMA, totul se potriveşte perfect.

 

Despre WEIMA

Grupul WEIMA construieşte maşini pentru tocat de aproape 30 de ani, pentru o gamă largă de aplicaţii, având clienţi din industria maselor plastice, lemnului şi reciclării din întreaga lume. Grupul WEIMA are aproximativ 170 de angajaţi la nivel mondial şi reprezentanţe de vânzări în Europa, America de Nord şi de Sud şi Asia. Gama de produse include tocătoare cu un singur arbore, tocătoare cu patru arbori, mori, prese şi sisteme pentru brichetat, inclusiv accesorii.


6275 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.