Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
În a doua jumătate a secolului al XX-lea, materialele plastice au devenit unele dintre cele mai importante materiale utilizate în întreaga economie. Astăzi, materialele plastice sunt folosite din ce în ce mai mult în diverse sectoare de activitate, fiind prezente în toate aspectele vieţii cotidiene: de la transporturi la construcţii, telecomunicaţii, bunuri de larg consum, produse alimentare şi menţinerea sănătăţii.
Cifrele referitoare la producţia mondială de materiale plastice, din perioada 1950-2012, arată că aceasta a înregistrat o rată medie anuală de creştere de 8,7%.
Datele statistice cu privire la consumul de mase plastice în Europa, pe diferite sectoare de activitate, arată că domeniul ambalajelor a reprezentat, la finalul anului 2012, cel mai important consumator de materiale plastice (39,4%), urmat de domeniul construcţiilor (20,3%).
Domeniu |
Consum |
Ambalaje |
39,4% |
Automotive |
8,2% |
Electriceși electronice |
5,5% |
Construcții |
20,3% |
Agricultură |
4,2% |
Altele |
22,4% |
Criza economico-financiară a continuat să se resimtă în România, în anul 2013 fiind înregistrate 3285 firme din domeniul maselor plastice şi al cauciucului (în scădere cu 2,2% faţă de anul 2012, când erau înregistrate 3360 firme). Dintre acestea, peste 85% din firme îşi derulează, în continuare, activitatea în acest sector.
Evoluţii
În ceea ce priveşte numărul mediu de salariaţi pentru această ramură, acesta a crescut de la 41,7 mii persoane în decembrie 2012, la 43 mii persoane în decembrie 2013 (în creştere cu 1,6 mii persoane).
Creşterea relativ modestă în 2013 şi în 2012, comparativ cu 2011, se datorează, în principal, recesiunii continue în ţările din sudul Europei, precum şi unor importante scăderi a producţiei, care conduc la o contracţie cu 0,3%, în termeni de PIB din economia Uniunii Europene.
În plus, concurenţa din industrie creşte în mod constant, industria europeană confruntându-se, tot mai mult, cu importurile masive din Asia şi, în special, din China. Această schimbare de piaţă, combinată cu cadrul de reglementări europene stricte, contribuie la provocarea industriei de mase plastice din Europa de a se menţine la un nivel de competitivitate ridicat.
Statistici
Câteva date statistice înregistrate în perioada 2011-2013 cu privire la:
- 2011: 167 kto (date definitive);
- 2012: 162 kto (date semidefinitive);
- 2013 (ian-nov): 72 kto (date provizorii).
Datele referitoare la producţia realizată (consum intern+export) cuprind următoarele categorii: tuburi, ţevi şi furtunuri rigide din polimeri de etilenă şi din polimeri de clorură de vinil; saci, pungi şi sacoşe din polimeri de etilenă; saci şi sacoşe din polipropilenă; cutii, lăzi, stelaje şi articole similare din polietilenă pentru transportul sau ambalarea mărfurilor (exclusive navete); bidoane, sticle, flacoane şi articole similare din polietilenă, pentru transportul sau ambalarea mărfurilor, cu capacitatea ≤ 2 litri şi> 2 litri; uşi, ferestre şi cadrele acestora, precum şi pragurile uşilor din policlorură de vinil; veselă şi articole de bucătărie din polimeri de propilenă.
- 2011: 188 kto (date definitive);
- 2012: 143 kto (date semi definitive);
- 2013: 144,65 kto (date provizorii).
Datele referitoare la producţia realizată (consum intern+export) se referă la: polipropilenă, polietilenă de înaltă densitate, polietilenă de joasă densitate, poliuretani spume.
În 2013, România a exportat produse din materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea învaloare totală de 2797,3 milioane euro, cu 236,7 milioane euro mai mult faţă de anul precedent (plus 9,2%). În topul ţărilor exportatoare - membre UE, se numără, pe primele 5 locuri: Germania, Ungaria, Italia, Franţa, Bulgaria.
Principalele produse exportate de România în 2013 au fost: saci, sacoşe din polimeri de propilenă; saci, sacoşe din polimeri de etilenă; bidoane, sticle, flacoane şi articole similare din polietilenă; tuburi, ţevi din polimeri de etilenă şi PVC; cutii, lăzi, stelaje şi produse similare din polietilenă; uşi, ferestreşi cadre din PVC; alte articole din materiale plastice (denumiri conform nomenclatorului cod CAEN).
Importurile de produse din materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea au depăşit, în 2013, valoarea de 4025 milioane de euro, înregistrând o creştere cu 2,9% comparativ cu valoarea înregistrată în anul 2012. În topul ţărilor importatoare - membre UE, se numără, pe primele 5 locuri: Germania, Italia, Ungaria, Franţa, Polonia.
În acest context, deficitul comercial al schimburilor României cu produse din materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea, înregistrat în anul 2013, a fost de 1052 milioane de euro, în scădere faţă de nivelul de 1351 milioane euro din anul 2012.
Comparativ cu anul precedent, în 2013 s-au obţinut venituri suplimentare la majoritatea grupelor de produse exportate. Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul cu articole din mase plastice şi cauciuc al României: livrările de produse către această destinaţie au înregistrat o valoare de 2209,7milioane euro, iar achiziţiile din statele membre UE au atins valoarea de 3303,6 milioane euro.
Exporturile de materiale plastice în forme primare au înregistrat, în perioada 1 ian. - 31 dec. 2013, o scădere cu 3,6% comparativ cu perioada similară din 2012.
În ceea cepriveşte importurile de materiale plastice sub forme primare, acestea au înregistrat o creştere cu 5,5% (în perioada 1 ian. - 31 dec. 2013 comparativ cu perioada similară din 2012).
Scăderea exportului de materiale plastice în forme primare se datorează, în principal, închiderii secţiei de PVC – materie primă din cadrul Combinatului OLTCHIM SA. Se ştie foarte bine că acest combinat exporta aproximativ 80% din totalul producţiei de PVC, atât în ţări din Europa Centrală, de Est şi de Vest, precum şi în America, Asia, Africa şi Orientul Mijlociu.
În ciuda contractărilor pieţelor la nivel global, în timpul crizei economice, firmele din sector au înţeles că, pentru a-şi menţine competitivitatea pe piaţa autohtonă, dar şi pentru a se adapta tendinţelor globale, trebuie să investească în retehnologizare, precum şi în creşterea capacităţii de producţie. Astfel, în perioada 2012-2013, au fost puse în funcţiune diverse capacităţi de producţie şi s-au realizat importante investiţii, dintre care amintim achiziţii, din fonduri proprii sau din diverse alte finanţări, de utilaje pentru prelucrarea maselor plastice cum ar fi: echipamente performante de control specifice utilajelor de prelucrare prin injecţie (CHORUS SA Bucureşti); coextruder de folii speciale, maşini, echipamente şi accesorii de imprimat, maşini de confecţionat pungi (PLASTICA SA Satu Mare); extruder pentru suflarea de corpuri cave pentru canistre (MUNPLAST SA Bucureşti); instalaţie de reciclare şi de amestecare a maselor plastice (AECTRA SRL Bucureşti); extrudere şi războaie de ţesut pentru fabricarea ţesăturilor din polipropilenă (ROMTEXTIL SA Constanţa); utilaje de sudat pentru obţinerea confecţiilor din polietilenă (PLASROM SRL Buftea). Sunt doar câteva exemple, care au drept scop îmbunătăţirea continuă a nivelului tehnologic al firmelor din sector, creşterea performanţei şi a calităţii produselor.
Promoţii şi târguri
ASPAPLAST promovează continuu firmele româneşti din sector, prin organizarea de acţiuni (misiuni economice, expoziţii şi târguri internaţionale), atât în ţară, cât şi în străinătate, în vederea dezvoltării oportunităţilor de afaceri pe diferite pieţe externe cu potenţial de import.
2014 este anul în care ASPAPLAST organizează – împreună cu Euro Expo Trade Fairs, cea de-a IV-a ediţie a târgului Expo Plast, care a devenit, deja, un eveniment de referinţă pentru specialiştii din domeniu, fiind cel mai important târg din România, specializat în produse, echipamente şi tehnologii pentru industria de prelucrare a maselor plastice.
Întreaga industrie de mase plastice - începând de la materii prime, echipamente şi utilaje, consultanţă şi service, până la o gamă diversificată de produse din materiale plastice - va fi prezentă la Expo Plast, în perioada 24-27 septembrie 2014, în Pavilionul Central al ROMEXPO, unde producători români şi străini îşi vor prezenta ofertele cu produse şi tehnologii de vârf.
Sursa: PlasticsEurope/Italia, Institutul Naţional de Statistică/România; RISCO/România
Daniela Cosmoiu este Director executiv Aspaplast, iar Raluca Nicolau este Asistent executiv Aspaplast
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.