Prognoza creşterii pieţei europene pentru 2014

21.03.2014 | MATERIALE PLASTICE | T&T
Prognoza creşterii pieţei europene pentru 2014

Creşterea cererii de polimeri în Europa, în 2013, se aşteaptă să fie staţionară în comparaţie cu 2012, conform celor publicate în raportul Applied Market Information (AMI) pentru 2013 privind industria de mase plastice din Europa. AMI a calculat că piaţa materialelor termoplastice din Europa este, în momentul de faţă, de 35,5 milioane de tone, un volum care este cu aproape 4 milioane de tone mai mică decât vârful pe care l-a atins în 2007.

 

Cu toate că, pe parcursul anului 2010 şi în 2011, industria a avut o revenire modestă după efectele devastatoare ale recesiunii mondiale din 2008 şi 2009, din ultimul trimestru al lui 2011 ieşirea din recesiune a început să avanseze rapid în comparaţie cu criza ameninţătoare din zona euro.

În timp ce diminuarea cererii în 2012 şi 2013 a fost mult mai puţin severă decât cea din perioada 2008-2009 – producătorii de polimeri, ca şi procesatorii acestora, au procedat mult mai înţelept în administrarea propriului inventar şi nu i-a prins nepregătiţi aşa cum s-a întâmplat în 2008 – diminuarea cheltuielilor guvernamentale, a încrederii producătorilor şi a consumatorilor are ca rezultat, încă, o contracţie generală a cererii de polimeri de puţin peste 1% în 2012.

Cu toate acestea, în timp ce piaţa a fost, fără îndoială, dură în ultimii cinci ani, majoritatea companiilor au trecut prin recesiune şi continuă să prospere şi să se dezvolte prin utilizarea tehnologiilor inovative, prin dezvoltarea de materiale şi prin dezvoltări de noi tehnologii. Disciplina impusă de recesiune a determinat companiile să reducă cheltuielile, să-şi păstreze lichidităţile şi să fie prudente în privinţa investiţiilor. Cele ce au supravieţuit sunt din ce în ce mai prospere. În afară de aceasta, AMI consideră că industria este acum la nivelul inferior al ciclului, cu speranţa unei creşteri, din nou, a cererii, începând din 2014.

 

Germania, motorul industriei europene de produse chimice şi de materiale plastice, a fost cea mai puternică dintre pieţele vest europene. Deşi consumul de polimeri a scăzut la limită în 2012, în prezent cererea pieţei este de aproximativ 8,2 milioane tone, ceea ce este doar o fracţie a nivelului cererii din 2007. Piaţa a fost susţinută de către rezistenţa procesatorilor de mărime mică şi mijlocie, care, adesea, au avut un rol conducător pe pieţe de nişă.

 

Europa Centrală continuă, de asemenea, să afişeze o creştere pozitivă, chiar dacă unele din ţările mai mici rămân vulnerabile la şocurile externe. Polonia este singura ţară din Europa care, tehnic vorbind, nu a intrat în recesiunea din 2007. Deşi creşterea cererii de polimeri a încetinit, ea reuşeşte să prezinte unele tendinţe pozitive în ceea ce priveşte producţia de aparate electrocasnice şi ambalaje pentru produse de larg consum, chiar dacă producţia de automobile s-a contractat substanţial în 2012. Cu toate acestea, producţia de automobile a contribuit la sprijinirea cererii în alte ţări Central şi Est Europene, în special în Slovacia şi, într-o mai mică măsură, în Ungaria.

 

La nivelul aplicaţiilor, cererea de polimeri pentru ambalaje a rămas staţionară pe parcursul anului 2012, reprezentând aproape jumătate din polimerii procesaţi în Europa, dar tendinţele de reducere a consumului de material, de diminuare a greutăţii şi de creştere a gradului de reciclare au influenţat cererea totală de răşini virgine.

 

Cu toate acestea, există, încă, oportunităţi de înlocuire a unor materiale şi de dezvoltare a unor noi produse, ca de exemplu flacoane PET pentru îmbutelierea băuturilor alcoolice, ca înlocuitoare a flacoanelor de sticlă; plăci de protecţie/îngrădire şi construcţii multistrat rigide şi flexibile, care înlocuiesc canistre de sticlă şi de staniu; recipienţi de plastic dintr-o singură piesă, care înlocuiesc recipienţi din două piese şi cu capac metalic.

 

În timp ce se aşteaptă ca pieţele să revină la creştere în anul următor, AMI recunoaşte că efectele vor fi diverse şi vor continua să existe câştigători şi perdanţi în indus­tria europeană de materiale plastice. Ţările din sud-estul Europei vor continua să constate o contracţie a cererii, deoarece economiile lor se reajustează structural, în timp ce Germania şi pieţele din nordul Europei (Benelux, GB, pieţele nordice) sunt considerate mai solide din punct de vedere economic, ceea ce va sprijini susţinerea creşterii, cel puţin la acelaşi nivel cu PIB.

 

Se aşteaptă ca ţările Central Europene să prezinte o creştere credibilă, susţinută de investiţiile în desfăşurare în producţia de automobile şi în fabricaţia  de bunuri electrice, deşi succesul industriilor lor de mase plastice va depinde de creşterea continuă din vest. Totuşi, creşterea în volum va continua să fie perturbată de tendinţele de diminuare a greutăţii şi a consumului de material, ceea ce înseamnă că este improbabilă o creştere a cererii peste ratele de creştere a PIB –ului. Ca rezultat, este posibil ca în jurul anului 2020 sau după acest an industria să constate un nivel al cererii similar celei din 2007. (www.europeanplasticsnews.com)


4191 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.