Stewo continuă extinderea capacităţilor de producţie în România

Stewo continuă extinderea capacităţilor de producţie în România

Să înfiinţezi un centru de producţie în România în calitate de întreprindere mijlocie cere mult curaj. Să conduci cu succes timp de zece ani fabrica înfiinţată, în timp ce concerne cu resurse financiare solide fac cale întoarsă după numai puţin timp, este o performanţă care vorbeşte de la sine. La finele anului 2011 şi începutul anului 2012 fabrica din România a firmei Stewo Kunststoffverarbeitung GmbH & Co. KG, Helmbrechts, a reuşit chiar să-şi mărească de câteva ori capacităţile, mutându-se într-un nou centru de producţie. Administratorul Michael Stelzer a ştiut să se descurce în circumstanţele speciale pe care le-a întâlnit în România şi să înţeleagă de unde vin şansele. Pentru întreţinerea şi mentenanţa maşinilor sale de format prin injecţie foloseşte service-ul reprezentanţei Sumitomo (SHI) Demag în România, firma Chorus Engineering SRL din Bucureşti.

Trendul apărut prin delocalizarea producţiei din industria de automobile şi industria electronică în ţări cu costuri scăzute ale forţei de muncă, direcţia est, a cuprins în anul 2003 şi firma Stewo. Prelucrătorul de materiale plastice încadrat în categoria întreprinderilor mijlocii, cu sediul în localitatea Helmbrechts din Franconia Superioară, a venit în întâmpinarea cerinţelor clienţilor săi din acest segment industrial şi a înfiinţat în Năsăud, firma Stewo Plastic Prod. S.R.L., ca societate-fiică cu participaţie 100 %. „Faptul că ne-am decis pentru România a fost mai degrabă o întâmplare. O firmă parteneră din domeniul electronic ne-a oferit posibilitatea de a ocupa împreună o clădire, o fostă fabrică de lapte“ – povesteşte Michael Stelzer despre începuturile firmei şi continuă: „Am început foarte modest, cu două maşini de matriţat la cald, o instalaţie de imprimat cu tampon şi câteva activităţi de montaj manual într-un spaţiu închiriat – fără să avem un capital iniţial mare şi fără subvenţii. Un angajat care lucrase ani de zile pentru noi, aici în Helmbrechts, a preluat sarcina de a instrui puţinii muncitori de la faţa locului, din România. La scurt timp după aceea am înfiinţat un atelier mecanic pentru a putea face mentenanţa sculelor pentru produsele formate prin injecţie, activitate pe care voiam să o desfăşurăm paralel în România. “

 

Foto deschidere: Administratorul Stewo, Michael Stelzer, a construit pas cu pas fabrica din România. Comanda de dimensiuni mari de la Audi pentru producerea acestor subansambluri pentru manete de condus a impus construirea unui nou centru de producție în România. Foto: Rahner
 

Fabrica din România sprijină fabrica-mamă din Germania

Primele maşini de format prin injecţie au fost puse în funcţiune deja în anul 2004. Michael Stelzer a îndrăznit să înceapă cu o aplicaţie 2K, la care un cadru metalic introdus manual este injectat cu material plastic. Astfel a apărut în România, prin combinarea cu o placă de circuite produsă de o firmă electronică din apropiere, un subansamblu complet de senzor de unghi de direcţie.

„Această comandă spune foarte mult despre activitatea pe care o desfăşurăm în România. Căci noi nu producem acolo piese banale, ci articole şi subansambluri high-tech care cer un procent mare de muncă manuală“ explică Stelzer profilul firmei. Să produci într-o ţară cu costuri mici ale forţei de muncă nu înseamnă neapărat să produci piese ieftine – acest lucru este foarte important pentru Stelzer.

De regulă Stewo câştigă puncte cu fabrica din România atunci când este vorba despre componente sau subansambluri care presupun activităţi manuale dificile de montaj, configurare a suprafeţelor, respectiv de injectare a pieselor integrate sau pentru produse care se comandă în loturi sau cantităţi anuale mici. Astfel, Michael Stelzer este convins că în Germania încă se pot câştiga bani cu comenzile „High-Volume“: „În Germania avem o şansă atunci când producem piese pretenţioase din punct de vedere tehnic în cea mai mare parte automatizat.“ Totuşi concurenţa şi presiunea pentru scăderea costurilor sunt mari.

„Cu fabrica din România am găsit posibilitatea de a ne diferenţia de concurenţa noastră de aici, din ţară. Faptul că producem în România a fost şi este biletul de intrare pentru multe comenzi pe care le primeşte fabrica din Germania. La târgurile Fakuma şi K, fabrica din România este magnetul care atrage noi clienţi interesaţi de produsele noastre“, declară Michael Stelzer şi afirmă: „De mai mult marketing nici nu este nevoie.“ Din acest motiv, crearea unei saltele de siguranţă şi consolidarea fabricii-mamă, care numără astăzi 100 de angajaţi, prin continuarea extinderii fabricii din România rămâne un obiectiv strategic declarat al firmei.

Iar socoteala iese. Datorită creşterii cererii de componente ieftine, fabrica din România s-a dezvoltat continuu de la înfiinţarea sa în anul 2003, până la punctul în care sediul închiriat a devenit neîncăpător pentru instalaţia de imprimare cu tampon, departamentul de montaj şi cele 20 de maşini de injecţie – în cea mai mare parte produse de firma Sumitomo (SHI) Demag.

 

 

  La sfârşitul anului 2011 şi începutul anului 2012 capacităţile de producţie au crescut de câteva ori: în noua fabrică, Stewo lucrează acum cu un total de 28 de maşini de format prin injecţie cu până la 2.000 kN forţă de strângere. Foto: Stewo

 

Comanda mare primită de la Audi impune extinderea capacităţilor

Atunci când capacităţile de producţie existente nu mai erau de ajuns pentru comanda de mari dimensiuni primită de la Audi, în anul 2010, a fost nevoie de găsirea unui nou centru de producţie. Întrucât nu era timp pentru construirea unei clădiri noi, Michael Stelzer a căutat alternative. Şi le-a găsit, într-o fostă ţesătorie aflată la numai 1 km depărtare: locaţia era goală, dar într-o stare deplorabilă şi cerea măsuri de construcţie. Timpul avut la dispoziţie pentru căutarea unui nou amplasament şi pentru transformarea lui într-un centru de producţie modern era de numai un an. Un proiect ambiţios, cu atât mai mult cu cât autorităţile din România se mişcă foarte încet şi într-o manieră care le e proprie. Michael Stelzer a decis absolut în cunoştinţă de cauză să nu solicite fonduri UE: „Am vrut să fim complet independenţi şi de aceea am finanţat din resurse proprii achiziţionarea şi modificarea imobilului. În ultimii ani am economisit toate profiturile realizate la fabrica din România şi le-am folosit pentru noul sediu.“ Michael Stelzer acordă o mare atenţie infrastructurii; de aceea, pentru instalarea sistemelor de alimentare cu curent, apă de răcire şi aer comprimat a colaborat cu firme germane şi parţial a dat el însuşi o mână de ajutor. O importanţă aparte a acordat aspectului eficienţei energetice. În acest sens a conceput împreună cu IKS Industrielle KülSysteme GmbH, Schwarzhofen o instalaţie specifică iar acum utilizează căldura evacuată de maşinile de formare prin injecţie pentru încălzirea a aproape tuturor zonelor din fabrică.

 

Chorus este un partener de service serios

Mutarea din sediul închiriat în sediul nou, aflat în proprietatea firmei a avut loc la sfârşitul anului 2011. În octombrie, Stewo şi-a mutat mai întâi linia de montaj, urmată, la finalul anului şi începutul anului următor, de maşinile de injecţie. Pentru aceasta, firma a colaborat strâns cu Chorus Engineering SRL din Bucureşti, reprezentanţa românească a firmei Sumitomo (SHI) Demag. „Aici, în România, este deosebit de important să ai un partener serios în domeniile asistenţă clienţi şi service. Trebuie să ne adaptăm la nivelul de calificare existent. În timp ce, de exemplu, la Helmbrechts ne ocupăm singuri de întreţinerea şi mentenanţa maşinilor noastre, la Năsăud această sarcină revine unui tehnician de la Chorus“, spune Michael Stelzer şi continuă „Angajatul care se ocupă de service vine la noi de aproximativ trei ori pe lună. În plus, cu ocazia mutării s-a ocupat cu competenţă de punerea în funcţiune a douăzeci de instalaţii.“

 

Noul centru de producţie a deschis numeroase şanse

În noua fabrică Stewo lucrează acum un total de 28 de maşini de injecţie produse de Sumitomo (SHI) Demag, cu până la 2.000 kN forţă de strângere, care sunt exploatate exclusiv cu versiunea de comandă NC4 şi sunt conectate la un sistem BDE. Până acum, Stewo a investit în maşini noi de formare prin injecţie pentru fabrica din Germania şi este în măsură să mute cinci instalaţii folosite de la Helmbrechts în parcul de utilaje din România. „Acest lucru prezintă avantajul că la Năsăud putem păstra versiunea de comandă NC4 în continuare. Saltul tehnologic de la sistemul de comandă NC4 la NC5 îl vom face cu angajaţii noştri din România după ce n-o să mai avem în Germania maşini NC4“, declară Michael Stelzer.

Instalarea unui nou centru de producţie a îsemnat nu numai muncă ci şi o serie de şanse. Având acum 6.000 m² suprafaţa de producţie e mai mare de două ori şi ceva faţă de cea dinainte, care avea numai 2.500 m². Spaţiul mare şi noua împărţire a acestuia a dat firmei Stewo posibilitatea de continua optimizarea fluxurilor de producţie şi de a structura în mod optim procesele.

În nou introdusa „QualityGate“ are loc un control calificat 100 %. Pe lângă o verificare optică, angajaţii realizează o evaluare haptică, de exemplu, a funcţiilor de comutare. Foto: Stewo

,,De exemplu acum avem locuri fixe de depozitare pentru fiecare produs. De asemenea am introdus de curând un post central de determinare a rebuturilor. Acesta aduce mai multă organizare în identificarea şi eliminarea erorilor“, explică Michael Stelzer, care continuă: „În fiecare schimb lucrează aproximativ zece angajaţi la aşa-zisa Quality Gate. Fiecare răspunde de un grup de produse, comunică erorile identificate de el departamentului de profil şi caută împreună cu colegii respectivi posibile soluţii. În acest fel am fost în măsură să mai reducem o dată numărul de rebuturi. Avem acum un sistem de producţie cu o ţesătură foarte fină care garantează trasabilitate absolută.“

 

Daniela Leonte, Administrator al fabricii Stewo din Năsăud și şeful de producţie Christian Schuller. Foto: Stewo

 

Set de manete de condus, ca subansamblu complet

Aproximativ jumătate din totalul producţiei din România este reprezentată de comanda de dimensiuni mari dată de Audi. Stewo produce pentru constructorul de automobile din Ingolstadt un set complet de manete de condus. Manetele pentru semnalizare, ştergătoare, Tempomat turnate sub presiune sunt finisate la faţa locului prin tipar cu tampon şi asamblate într-un subansamblu împreună cu componente furnizate de alţi producători.

Toate instrumentele de turnare sub presiune şi toate instalaţiile de presare au fost construite chiar de Stewo în acest scop. Pentru montarea parţial automatizată a manetelor se utilizează un sistem de deplasare a suporturilor pentru produse. Un robot preia sarcina injectării de lubrifiant în setul de manete de condus. Pe lângă controlul vizual, în ultima vreme subansamblurile sunt evaluate şi din punct de vedere haptic. În plus, Stewo a introdus în noua fabrică sistemul de îmbătrânire artificială cu ajutorul metodei post-curing. „În acest fel putem descoperi erori care, probabil, s-ar face simţite abia după trei sau patru ani, de exemplu sub formă de pârâituri“, declară Michael Stelzer.

Ca la orice comandă, înainte să fie aduse în România, toate procesele au fost confirmate mai întâi în fabrica mamă. „Un proces trebuie întotdeauna să-şi dovedească fiabilitatea absolută în Germania; abia apoi poate pleca de la Helmbrechts la Năsăud împreună cu un instalator care calibrează sculele de acolo şi instruieşte angajaţii la faţa locului”, spune administratorul.

 

Șeful de schimb Francisc Eles explică angajatului Ioan Ferestean un ordin de producție și fișa de ajustare. Foto: Stewo

Concentrare pe tehnologii noi de prelucrare a suprafeţelor

Ce planuri are Michael Stelzer acum, după punerea în funcţiune a noului centru de producţie din România? „Acum ne concentrăm asupra diversificării activităţii firmei, înlocuind o parte din comenzile a căror executare se apropie de sfârşit cu proiecte care nu au legătură cu industria automobilelor. A trecut deja mult timp de când suntem cel mai mare furnizor de carcase de protecţie pentru Siemens, am dezvoltat câteva sisteme inovatoare de ambalare pentru tehnică medicală, ne simţim ca acasă în domeniul tehnicii siguranţei şi al industriei de aparatură electrică. Aici, pe lângă tehnica tradiţională a imprimării cu tampon, vom investi intens în tehnici de prelucrare a suprafeţelor, ca lăcuirea, galvanizarea şi tehnica cu laser şi vom cuceri noi domenii de afaceri“, dezvăluie Michel Stelzer la finalul convorbirii.

 

Despre noi

Firma Stewo Kunststoffverarbeitung GmbH & Co. KG, Helmbrechts, fondată în anul 1967 de Wolfgang Stelzer, este condusă începând din 1999, în a doua generaţie, de Michael Stelzer. De la ştafeta de generaţie, fabrica-mamă s-a dezvoltat de la 36 de angajaţi şi 16 maşini de format prin injecţie la aproximativ 100 de angajaţi şi 45 de maşini de format prin injecţie. În plus, societatea-fiică înfiinţată în 2003 la Năsăud, în România, înregistrează o creştere continuă, culminând la finele anului 2011 şi începutul anului 2012 cu punerea în funcţiune a unui nou centru de producţie cu capacităţi de câteva ori mai mari. Dacă în anul 2008 fabrica avea 50 de angajaţi, la începutul anului 2012 numărul angajaţilor este de aproximativ 180. Cu 28 de maşini de format prin injecţie, Stewo produce în România piese de înaltă calitate din material plastic pentru industria automobilelor şi industria electronică (www.stewo.de).


 

19445 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.