Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
În mai 2013, la firma de prelucrare a materialelor plastice Plastor din România, capacitatea de producţie a fost extinsă cu o maşină complet electrică de formare prin injecţie de la Sumitomo (SHI) Demag. Cu ajutorul acestei maşini sunt fabricate piese care îndeplinesc cerinţe foarte stricte în ceea ce priveşte precizia.
Plastor SA se numără printre principalii furnizori de componente din materiale plastice din România pentru industria electronică şi a automobilelor. În afară de aceasta, Plastor fabrică şi produse finite pentru echipamente sportive şi de grădinărit. O altă ramură importantă a firmei o reprezintă construcţia şi fabricarea de matriţe pentru prelucrarea materialelor plastice. ,,Pe lângă activităţile de pe piaţa internă din România, Plastor întreţine relaţii comerciale strânse cu întreprinderi din alte state membre ale Uniunii Europene, ca Germania, Franţa, Austria, Marea Britanie şi Olanda”, declară directorul general al Plastor, dr. ing. Ion Sereş.
dr. ing. Ion Sereș, director general al Plastor SA
În domeniul construcţiilor de autovehicule, Plastor fabrică, de exemplu, carcase pentru faruri faţă şi spate, mici componente de echipare a habitaclului, articole pentru camera motorului şi piese mici pentru sistemele de închidere şi blocare. În plus, gama de produse este completată cu piese din plastic formate prin suflare, de exemplu rezervoare pentru sistemele de ştergătoare de parbrize sau conducte pentru sistemele de ventilaţie şi de răcire.
Plastor deţine o experienţă îndelungată şi în producţia de componente pentru aparatele electrocasnice. Din gama de produse fac parte butoanele de operare, mânerele, carcasele şi tastaturile. La producţia acestor piese injectate se utilizează şi procedura de injecţie cu gaz. Componentele fabricate la Plastor pot fi decorate prin serigrafiere, tampografie, ştanţare la cald sau lăcuire.
,,Extrem de pretenţioasă este fabricarea produselor finite în domeniul echipamentelor sportive şi de grădinărit”, declară dr. ing. Ion Sereş. „În această categorie intră, de exemplu, clăparii pentru firmele Salomon sau Atomic, precum şi motocositoarele de gazon pentru firmele Brill sau AL-KO. Aici, pe lângă dezvoltarea produsului, formarea prin injecţie şi decorarea suprafeţelor, Plastor asigură şi montajul, ambalarea şi livrarea produselor”.
Plastor a fost înfiinţată în anul 1914 ca producător de ace de păr şi piepteni din materiale naturale. În anii cincizeci şi şaizeci ai secolului trecut, prelucrarea materialelor plastice a câştigat o importanţă din ce în ce mai mare. Pe lângă procedeul de formare prin injecţie, Plastor foloseşte şi instalaţii de extrudare sau de formare prin suflare a produselor din materiale plastice.
Produse Plastor
În urmă cu câţiva ani, Plastor a fost restructurată sub forma unui grup de firme, format din unsprezece unităţi, având domenii de activitate specifice. Gama de produse cuprinde de la mături şi perii, produse de uz casnic, fire extrudate şi piese profilate pentru uz tehnic, până la linii de reciclare a materialelor plastice. Societatea mamă a grupului, Plastor SA, are un număr de circa 750 angajaţi.
În anul 1993 a început colaborarea dintre Plastor şi producătorul francez de articole sportive Salomon. La acea dată, capacităţile de producţie au fost relocate din Franţa în România. Printre altele, cu această ocazie a fost pusă în funcţiune la Plastor şi o maşină de formare prin injecţie fabricată de Demag, cu o putere de închidere de 4200 kN. Datorită experienţelor pozitive acumulate în urma utilizării acestei maşini, Plastor a decis achiziţionarea unui număr suplimentar de maşini de formare prin injecţie de la Sumitomo (SHI) Demag.
De la stânga la dreapta: Marco Codecà, director general al Chorus Engineering srl; dr. ing. Ion Sereş, director general al Plastor S.A. şi Cristian Anghel, director vânzări al Chorus Engineering srl
În strânsă colaborare cu Chorus Engineering srl, reprezentantul în România al Sumitomo, au putut fi găsite soluţii pentru asistenţa tehnică acordată clienţilor şi întreţinerea acestor maşini de formare prin injecţie. Primele două maşini de formare prin injecţie de la Sumitomo (SHI) Demag, cu puteri de închidere de 4200 kN, au fost achiziţionate în anul 2003. În prezent, Plastor dispune de zece maşini de la Sumitomo (SHI) Demag, cu puteri de închidere cuprinse între 1000 şi 4200 kN. Aceste maşini hidraulice de formare prin injecţie sunt utilizate la Plastor pentru producţia de piese şi componente pentru clăpari. ,,Aici este nevoie, printre altele, de mişcări simultane ale uneltelor şi extractoarelor de miez”, explică dr. ing. Ion Sereş. ,,Maşinile pot îndeplini în mod exemplar aceste cerinţe.” În afară de aceasta, Plastor profită de versatilitatea maşinilor. ,,Unităţile de plastifiere sunt adecvate pentru o paletă vastă de materiale termoplastice şi produc o topitură de o calitate superioară. Astfel, la prelucrarea materialelor TPU transparente sau translucide, colorate cu vopsea lichidă, obţinem rezultate excepţionale”, constată dr. ing. Ion Sereş. Domnia sa adaugă: ,,Maşinile se remarcă, de asemenea, printr-o precizie ridicată la repetare. Sistemul cu pârghii duble cu genunchi în cinci puncte asigură mişcări foarte precise ale matriţelor. În plus, sistemele de comandă ale maşinilor NC4 şi NC5 sunt foarte prietenoase în utilizare, deoarece parametrii pentru ajustarea fină sunt reuniţi în grupe.”
Deja zece maşini de formare prin injecţie au fost cumpărate de Plastor S.A. începând din 2003 de la Chorus Engineering srl
În mai 2013, Plastor a achiziţionat prima maşină complet electrică de formare prin injecţie, IntElect 100/470-340 Smart de la Sumitomo (SHI) Demag. ,,Această investiţie a fost determinată de cerinţele de calitate extrem de stricte impuse la fabricarea produselor complexe, realizate din mai multe componente”, explică directorul Plastor. ,,În afară de aceasta, consumul redus de energie a reprezentat un argument important în favoarea maşinii IntElect”. Maşina de formare prin injecţie complet electrică este utilizată pentru turnarea prin injecţie a micilor inserturi din TPE, care sunt suprainjectate, apoi, în utilaje mai mari de formare prin injecţie în piese cu 2 sau 3 componenţi. Aici este vorba despre componente pentru clăpari realizate din TPU transparent. În aceste piese formate sunt insertate elemente moi şi elastice din TPE, care trebuie să îndeplinească cerinţe foarte stricte în ceea ce priveşte precizia.
Producţia se realizează complet automat sau semi-automat pe utilaje cu două sau patru cavităţi. Durata unui ciclu poate măsura între 30 s şi maxim 50 s. Maşina IntElect 100/470-340 Smart este echipată cu echipament de desprăfuire încorporat şi cu o instalaţie gravimetrică de dozare, care poate doza până la patru componente diferite.
Maşina complet electrică IntElect este utilizată atât pentru piese formate, care erau produse, până acum, pe o maşină hidraulică, precum şi pentru o serie de noi produse, pe care Plastor le fabrică în cadrul unui proiect de dezvoltare. ,,Deja la primele utilizări în producţia de serie am realizat că mişcările maşinii IntElect pot fi efectuate cu un grad ridicat de precizie şi cu viteze înalte”, declară dr. ing. Ion Sereş. ,,Un alt avantaj îl reprezintă emisiile reduse de zgomot ale maşinii. Profităm, de asemenea, de posibilităţile diverse de ajustare fină, de exemplu la deschiderea şi închiderea matriţei, la mişcarea ejectorului sau la ventilarea matriţei”.
Maşina complet electrică de formare prin injecţie a convins Plastor S.A. prin gradul ridicat de precizie, vitezele înalte şi un nivel redus de zgomot
Pe termen lung, Plastor îşi propune să-şi extindă know-how-ul în domeniile în care activează şi, totodată, să crească nivelul de complexitate a produselor fabricate. Astfel, în viitor, va creşte cota de maşini de formare prin injecţie echipate cu sisteme de antrenare hibride şi complet electrice.
Harald Sambale este dr. ing.
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.