Warning: Table './tehnicas_site/cache' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache WHERE cid = 'variables' in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Table './tehnicas_site/cache' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed query: UPDATE cache SET data = 'a:1047:{s:13:\"theme_default\";s:6:\"tehnic\";s:13:\"filter_html_1\";i:1;s:18:\"node_options_forum\";a:1:{i:0;s:6:\"status\";}s:18:\"drupal_private_key\";s:64:\"69ca3a07d8cfd04e9c6638d5588f4ddb507193c18a6694e790132e7c30d7f166\";s:10:\"menu_masks\";a:32:{i:0;i:127;i:1;i:125;i:2;i:63;i:3;i:62;i:4;i:61;i:5;i:60;i:6;i:59;i:7;i:58;i:8;i:57;i:9;i:56;i:10;i:45;i:11;i:31;i:12;i:30;i:13;i:29;i:14;i:28;i:15;i:25;i:16;i:24;i:17;i:22;i:18;i:21;i:19;i:15;i:20;i:14;i:21;i:13;i:22;i:12;i:23;i:11;i:24;i:10;i:25;i:7;i:26;i:6;i:27;i:5;i:28;i:4;i:29;i:3;i:30;i:2;i:31;i:1;}s:12:\"install_task\";s:4:\"done\";s:13:\"menu_expanded\";a:2:{i:0;s:10:\"navigation\";i:1;s:13:\"primary-links\";}s:9:\"site_name\";s:8:\"TTonline\";s:9:\"site_mail\";s: in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 736

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 737

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 738

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 739
Verificarea de la distanță a bunei funcționări a mașinilor-unelte | TTonline

Verificarea de la distanță a bunei funcționări a mașinilor-unelte

Verificarea de la distanță a bunei funcționări a mașinilor-unelte

Mașinile-unelte sunt investiții scumpe, care necesită o frecventă întreținere preventivă. Cercetători finanțați din fonduri UE au dezvoltat noi metode pentru a le menține în condiții optime de funcționare prin monitorizarea de la distanță, diminuând costurile de întreținere. Perspectivele comerciale ale noii tehnologii sunt încurajatoare, datorită partenerilor industriali implicați în acest proiect.

Achiziționarea unei mașini-unelte – a unui strung, a unei mașini de rectificat sau de frezat – este o investiție importantă pentru orice companie producătoare. Considerând costul sculelor de până la 1 milion € și o durată de viață productivă de 15 ani sau mai mult, proprietarii doresc să diminueze perioadele de întrerupere în funcționare. Modul de abordare obișnuit este o schemă de întreținere preventivă, pentru a fi siguri că mașina-unealtă este menținută în bune condiții, pentru a preveni întreruperi inutile. Se aplică apoi întreținerea de corectare, atunci când se produce o avarie neașteptată.

,,Este evident faptul că întreținerea preventivă este prea conservatoare," declară Aitor Alzaga, coordonatorul programului POWER-OM, finanțat de către UE. ,,De exemplu, vi s-ar putea recomanda să schimbați uleiul de la automobilul dumneavoastră după 10000 km sau după un an, dar această recomandare nu ține cont de modul cum ați condus automobilul."

Centrul de cercetări al lui Alzaga, IK4 – Tekniker, a condus un consorțiu format din cinci parteneri industriali, care au fost sprijiniți de către Lulea University of Technology, într-o cercetare care a intenționat să găsescă modalități de optimizare a întreținerii mașinilor-unelte, luând în considerare modul în care ele sunt utilizate în realitate. Scopul a fost de a elimina întreținerea inutilă, dar și evitarea avariilor.

Monitorizarea în timp real

Este esențial să se monitorizeze performanțele unei mașini-unelte în timp real. Prin măsurarea consumului său de energie este posibilă detectarea momentului în care starea sa începe să se deterioreze și să se utilizeze această informație pentru a lua o decizie mai rațională referitoare la momentul în care este necesară întreținerea.

Partenerii programului POWER – OM au realizat stocatoarele de date (sisteme de achiziție a datelor) care au putut fi înglobate în structura noilor mașini sau a celor deja aflate în exploatare, pentru a determina starea arborilor principali cu mișcare de rotație și a ghidajelor liniare, cele mai critice componente ale majorității mașinilor-unelte.

,,Noi analizăm acest semnal și comparăm caracteristicile mașinii-unelte aflate în condiții bune de funcționare cu cele ale mașinii aflate în condiții nu atât de bune," explică Alzaga. ,,Combinăm aceste informații cu datele obținute de la senzori, precum vibrațiile și, în mod special, temperatura."

Tot așa cum utilizatorii sunt capabili să-și monitorizeze mașinile-unelte, și producătorul mașinilor poate, la rândul său, să colecteze datele în timp real prin internet pentru a monitoriza mașinile tuturor beneficiarilor și să planifice întreținerea în mod corespunzător. Costurile întreținerii ar putea fi reduse la jumătate, iar timpul productiv să fie mărit.

Cooperare postvânzare

Programul a fost finalizat în vara anului 2015, iar unul dintre parteneri, Goratu – un producător de mașini-unelte – are intenția să vândă 10 mașini în 2016, cu această tehnologie înglobată.

Alți trei parteneri industriali – Artis, Predict și Monition – explorează posibilitatea vânzării stocatoarelor de date POWER-OM împreună cu platforma de întreținere electronică/informatică (e-maintenance) a firmei Predict. Stocatorul de date este deja utilizat într-o instalație de încercări a unui producător important de automobile din Germania.

Artis, care realizează sistemele de monitorizare a mașinilor, are o bază de 20000 module instalate, care pot fi conectate cu stocatorul de date, dacă aceasta este opțiunea beneficiarului. Un alt partener, Fagor, vinde peste 5000 de echipamente de comandă pe an, oferind un potențial de piață suplimentar.

Tehnologia dezvoltată prin POWER-OM se aplică și într-un alt program finanțat de către UE, T-REX, pentru a monitoriza starea stivuitoarelor și a roboților industriali. Ambele sunt exemple ale modelului popular de afaceri în creștere, prin care mașinile sunt închiriate, în loc de a fi cumpărate, iar producătorul își asumă responsabilitatea întreținerii în continuare a mașinii, pe întreaga sa  durată de viață.

Alzaba consideră aceste dezvoltări ca parte a unei tendințe culturale mai vaste, pentru a încuraja cooperarea dintre producător și beneficiar, pentru o perioadă care depășește mult perioada de garanție tradițională, în beneficiul ambilor.

Detalii ale programului

  • Acronimul programului: POWER-OM
  • Participanți: Spania (Coordonator), Germania, Franța, Marea Britanie, Suedia
  • Referința programului: 314548
  • Costul total: 3 788 409 €
  • Contribuția UE: 2 651 294 €
  • Durata: august 2012 – iulie 2015

Sursă foto  : © Kadmy - Fotolia.com


949 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.