Simularea îndoirilor pe presele abkant CNC

Simularea îndoirilor pe presele abkant CNC

De multe ori în practică întâlnim ,,conflicte” între departamentul de proiectare şi sectorul de producţie, cauza fiind în multe cazuri dificultatea punerii în practică a unor proiecte care nu au ţinut cont de tehnologia existentă. Simularea exactă încă din faza proiectării a procesului tehnologic poate reduce mult orice problemă ulterioară.

Proiectarea unor repere de tablă poate fi de multe ori îngreunată de limitele tehnologice existente la presa abkant din dotarea companiei: sunt necesare uneori scule cu formă specială care nu sunt în dotarea firmei, deschiderile V ale prismelor existente nu corespund cu grosimea de tablă şi muchiile îndoite din design, ,,lumina” (deschiderea) prea mică a abkantului nu permite îndoirea, apar coliziuni la îndoirea cu sculele existente între piesă şi poanson sau prismă etc. În aceste condiţii este extrem de importantă simularea îndoirilor într-un software ce poate reproduce identic condiţiile de la abkantul propriu şi validarea în acest fel a proiectului dintr-o fază incipientă. Evident, pachetele complexe de software conţin de multe ori un modul de simulare a îndoirii pe abkant însă abordarea este în multe cazuri prea generală iar procesul nu poate fi simulat complet având în vedere foarte multele variabile care intervin la îndoirea pe abkant.

 

În cele ce urmează vom prezenta un software promovat de un producător de scule de abkant, software ce combină simplitatea şi ergonomia de lucru cu un mod de lucru extrem de apropiat cu cel din practică (experienţa în promovarea sculelor de abkant şi-a pus amprenta în filozofia de abordare a problemelor de către software). Modelul presei abkant cu care lucrează software-ul este complet configurabil, definindu-se toate elementele principale: lungime de îndoire, tonaj, distanţă între montanţi, deschidere, adâncime cadru ,,C”, cursă, forma şi dimensiunile opritorilor/limitatorilor de pe axa X, tipul de controler şi producătorul acestuia (informaţia este necesară pentru că software-ul, pe lângă simulare, poate genera direct şi programul CNC transferabil la maşină), forma şi tipul holderelor de sculă etc. După ce introducem toţi aceşti parametri avem în simulator o presă abkant la care procesele de îndoire vor decurge identic cu cele reale.

După ce presa abkant este complet definită în software, se stipulează modul cum se doreşte calculul desfăşuratei (conform DIN 6935 sau conform unor formule proprii precise propuse de Rolleri, pe baza unor coeficienţi de compensare K stabiliţi experimental de client etc.)

 

Software-ul vine cu baza de scule produse de Rolleri (din care se pot selecta exact sculele avute) însă, de asemenea, se poate defini în mod intuitiv orice formă de poanson/prismă fabricată de orice alt producător de scule (figura 1). Funcţie de tipul abkantului, software-ul va afişa doar sculele ce respectă standardul cerut de scule (Amada-Promecam/Eurostyle, Wila, American etc )

figura 1 - Adăugarea de scule (poansoane, prisme) în baza de date

Aplicaţia poate importa fişiere STEP, IGS sau DXF (repere generate în software-ul CAD al clientului) sau se pot defini reperele 3D în editorul propriu într-un mod extrem de intuitiv. Se poate pleca de asemenea şi de la o desfăşurată pe care se definesc liniile de îndoire.

 

Procedura de simulare propriu-zisă este foarte intuitivă, pe baza reperului 3D importat sau definit în editorul propriu şi a listei de scule disponibile, software-ul analizează şi propune secvenţa de îndoiri, semnalând orice coliziuni ale piesei cu sculele sau cu traversele maşinii şi validând posibilitatea îndorii reperului. Funcţie de sculele avute la dispoziţie, aplicaţia poate propune mai multe variante, varianta optimă urmând a fi selectată funcţie de criteriile utilizatorului (manipulare minimă, timp etc). Ca şi în orice aplicaţie 3D, se pune la dispoziţie posibilitatea vizualizării procesului de îndoire din orice unghi, cu sau fără elementele constructive ale abkantului (de exemplu doar sculele, cu sau fără limitatori etc).

figura 2 - Simularea îndoirii

Exact ca la o maşină reală se pot ajusta poziţiile opritorilor, se pot muta sculele pe traversă etc. După simulare aplicaţia poate genera un raport complet care poate fi înmânat operatorului astfel încât acesta ştie exact tipul de scule, poziţia acestora pe traversă, parametrii ce trebuiesc programaţi (cota pe X etc- dacă nu a fost furnizat direct programul generat cu aplicaţia) şi succesiunea de îndoiri.

_____________________________________________________________________________________________________________

FLORIN MORARU, Inginer - Director Sm Tech

12779 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.