Sisteme de conectare pentru producţia inteligentă

Sisteme de conectare pentru producţia inteligentă

Directiva FANUC pentru EMO Hanovra reprezintă o declarație pentru viitoarele direcții de dezvoltare. Ca răspuns general la Industrial Internet of Things (IIoT), FANUC a dezvoltat Sistemul FIELD, o platformă deschisă ce permite executarea de diverse aplicații IIoT în cadrul unei uzine, axându-se pe interconectarea unor dispozitive precum mașini-unelte, roboți, PLC-uri (automate programabile) și senzori.

Nu este de mirare faptul că astăzi dezvoltările de software și hardware se axează pe direcțiile principiilor Industry 4.0. Toate dispozitivele devin mai inteligente și mai comunicative și caută potențiale conexiuni cu alte dispozitive sau cu întreaga producție. În lumea Industrial Internet of Things (Internetul Obiectelor Industriale), ce reprezintă noțiunea cheie a progresului Industry 4.0, toate dispozitivele produc date valoroase, contribuind la obținerea unui grad mai mare de trasabilitate a proceselor și a producției. Totuși, volumul mare de date reprezintă doar resursa prin care procesele devin mai eficiente, pentru a le capitaliza fiind necesare instrumente inteligente pentru a extrage informațiile și datele din ele.

În prezent, unul dintre principalele obstacole este acela că dezvoltările ce apar în paralel sunt neproductive, deoarece sistemele și dispozitivele cooperează dificil cu soluțiile altor dezvoltatori, astfel producția fiind abordată pe secțiuni, nu ca un întreg. Acesta nu este un lucru bun pentru „Uzinele Inteligente” (Smart Factory) care lucrează în ideea Industry 4.0, dat fiind că producția lor include numeroși furnizori, diferiți, care-și folosesc propriile soluții ce produc, culeg, controlează și analizează date. Pentru a rezolva această problemă, FANUC a dezvoltat Sistemul FIELD.

  • Foto deschidere:  Mașini interconectate și colectarea unor volume mari de date vor permite uzinelor să-și optimizeze pe mai departe producția, tragând concluzii inteligente ce au ca suport inteligența artificiala

 

IIoT, Inteligenţa artificială şi FANUC

Dezvoltările ce se corelează cu principiile Industry 4.0 reprezintă direcția principală a companiei FANUC. Multe sisteme inteligente, autodidacte au fost dezvoltate pentru a face mașinile-unelte și roboții industriali mai eficienți și mai fiabili, dar evoluțiile recente chiar reprezintă o piatră de hotar a eforturilor de dezvoltare. Este o coincidență interesantă faptul că noțiunea de Industry 4.0 a apărut pentru prima dată la Târgul de la Hanovra din 2011, și acum, după 6 ani, când tema principală de la EMO Hanovra a rămas Industry 4.0, FANUC își prezintă cea mai recentă invenție, FIELD (FANUC Intelligence Edge Link & Drive System). Sistemul original oferă un instrument complex pentru interconectarea mașinilor-unelte, a roboților industriali, a PLCurilor, a senzorilor și a multor altora. Platforma deschisă mai oferă și posibilitatea de culegere, analizare și stocare a unor volume mari de date, și trage concluzii inteligente, făcând astfel procesele de producție mai inteligente.

 

Platforma deschisă oferă sisteme descentralizate, integratori de roboți, constructori de mașini-unelte, furnizori de senzori și elemente periferice pentru dezvoltarea propriilor aplicații, în vederea conectării acestora în rețeaua întregii uzine. Mai presus de toate, FIELD garantează conexiunea la Enterprise Resource Planning (Planificarea Resurselor Întreprinderii), Supply Chain Management (Managementul Lanțului de Aprovizionare) și Manufacturing Execution System (Sistemul de Execuție a Producției).

Mai mult, noua invenție capitalizează soluțiile de software anterior dezvoltate de FANUC, MT-LINKi și ZDT. Prima permite clienților să conecteze mașinile-unelte în rețele, să culeagă date, să optimizeze sarcinile de prelucrare și de mentenanță, cealaltă, ZDT (Zero Down Time – Timp de Oprire Zero), având ca țintă minimalizarea opririlor accidentale, analizarea comportamentului mașinilor și prognozarea uzării pieselor, venind astfel în sprijinul activităților de mentenanță planificată.

 

Şi acum, ce urmează?

Generarea de volume mari și variate de tipuri de date cere fabricanților să dezvolte soluții de proces, să analizeze și să implementeze schimbări pe baza rezultatelor, de o manieră eficientă și operativă. ,,Cum ne putem optimiza și mai mult soluțiile? Când va fi posibil să facem mașinile să funcționeze autonom? Să le facem să învețe, să planifice sau să gândească?”

Totul ia amploare și educarea mașinilor este o temă arzătoare. Acest domeniu explorează studiul și construcția algoritmilor care permit mașinilor să efectueze analize de previzionare și să construiască modele care să se adapteze independent atunci când sunt expuse unor situații noi. Acesta promite a fi viitorul în industrie: mașini care învață independent și care pot prelua sarcini mai eficient decât înainte.


Attila Bagdi, FANUC Automation România S.R.L.


2111 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.