Warning: Table './tehnicas_site/cache' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache WHERE cid = 'variables' in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Table './tehnicas_site/cache' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed query: UPDATE cache SET data = 'a:1047:{s:13:\"theme_default\";s:6:\"tehnic\";s:13:\"filter_html_1\";i:1;s:18:\"node_options_forum\";a:1:{i:0;s:6:\"status\";}s:18:\"drupal_private_key\";s:64:\"69ca3a07d8cfd04e9c6638d5588f4ddb507193c18a6694e790132e7c30d7f166\";s:10:\"menu_masks\";a:32:{i:0;i:127;i:1;i:125;i:2;i:63;i:3;i:62;i:4;i:61;i:5;i:60;i:6;i:59;i:7;i:58;i:8;i:57;i:9;i:56;i:10;i:45;i:11;i:31;i:12;i:30;i:13;i:29;i:14;i:28;i:15;i:25;i:16;i:24;i:17;i:22;i:18;i:21;i:19;i:15;i:20;i:14;i:21;i:13;i:22;i:12;i:23;i:11;i:24;i:10;i:25;i:7;i:26;i:6;i:27;i:5;i:28;i:4;i:29;i:3;i:30;i:2;i:31;i:1;}s:12:\"install_task\";s:4:\"done\";s:13:\"menu_expanded\";a:2:{i:0;s:10:\"navigation\";i:1;s:13:\"primary-links\";}s:9:\"site_name\";s:8:\"TTonline\";s:9:\"site_mail\";s: in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 736

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 737

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 738

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/database.mysql.inc:135) in /home/tehnicas/arhiva.ttonline.ro/includes/bootstrap.inc on line 739
Inovaţii la EUROBLECH 2016 | TTonline

Inovaţii la EUROBLECH 2016

05.12.2016 | MASINI-UNELTE | T&T
Inovaţii la EUROBLECH 2016

În acest an, temele centrale ale EuroBLECH au fost digitalizarea proceselor de producție și creșterea gradului de automatizare. Pentru a răspunde solicitărilor de individualizare a produselor, sistemele de fabricație flexibile devin din ce în ce mai importante. Simularea și sistemele inovative de control al producției reduc rebuturile și cresc eficiența costurilor. Industria auto, cu focus pe construcțiile ușoare, rămâne principalul factor de impulsionare al inovării în prelucrarea tablelor. În acest context, soluțiile de vârf pentru fabricarea și procesarea tablelor și a structurilor hibride au fost punctul central de interes al evenimentului.

La EuroBLECH 2016, au expus 1502 com­panii din 41 de ţări, România fiind reprezen­tată de companiile IMA RO si MATICOM. Peste 60 000 de vizitatori, din circa 100 de ţări au venit la Hanovra pentru a afla cele mai recente dezvoltări în domeniul procesării tablelor si pen­tru a investi în noi echipamente de producţie.

În continuare, vom prezenta doar câteva din­tre noutăţile prezentate în acest an la EuroBLECH, despre care puteţi afla mai multe detalii de la reprezentanţii companiilor în România.

Premiile 2016 de la EuroBLECH

Tema premiilor din acest an a fost ,,The New Generation of Sheet Metal Working”, câştigătorii fiind selectaţi online de către comunitatea prelucrătorilor de table. Au fost acordate cinci premii:

 • în categoria „Factory of the Future”, compania TRUMPF Werkzeugmaschinen GmbH + Co. KG a fost premiată pentru TruConect, World of Solutions for a Smart Factory.
 • în categoria „Original Design”, compania SCHULER a fost premiată pentru dezvoltarea sculelor pentru fabricaţia mone­dei de 5€ „Planet Earth”, care conţine un inel albastru din polimer.
 • în categoria ,,The Young Generation”, compania start-up WSoptics a fost premiată pentru WSweld, un sistem de debitare cu laser, care poate fi adaptat instantaneu într-un laser de sudare (şi invers).
 • în categoria ,,Clean Technology”, compania KEMPER a fost premiată pentru realizarea AirWatch, o soluţie de măsurare a parti­culelor ultrafine de praf în orice mediu industrial, utilizând o aplicaţie instalată pe un telefon inteligent sau pe o tabletă.
 • La categoria „Academic Excellence”, Fraunhofer IPA a fost premiat pentru sistemul de sortare cu asistenţă digitală.

 

TruConnect, ansamblul de soluţii inovatoare pentru implementarea conceptului Industry 4.0 în do­meniul prelucrării tablelor, a fost omniprezent la standul TRUMPF. Maşinile TRUMPF sunt echipate cu funcţii inteligente, iar soluţiile personalizate de consultanţă şi software facilitează eficientizarea procesului de producţie interconectând toate elementele acestui proces. Ca premieră, o nouă interfaţă pentru ieşire de date - Cen­tral Link, oferă, în condiţii de securitate, informaţii privind producţia şi starea maşinilor.

Câteva dintre echipamentele prezentate de TRUMPF în premieră mondială:

 • TruLaser Center 7030 - o maşină de tăiat cu laser de înaltă precizie, complet automată, cu un grad de autono­mie atât de ridicat încât poate derula întregul proces de producţie, de la programul de fabricaţie şi până la sor­tarea pieselor, fără a fi nevoie de intervenţia unui operator.
 • TruBend Center 7030 - un centru de îndoit tablă tip panou, complet automat, care asigură flexibilitate de top în ceea ce priveşte tipurile şi dimensiunile de piese pe care le prelucrează şi care oferă cea mai rapidă progra­mare offline de pe piaţă (TRUMPF TecZone Fold).
 • TruLaser Cell 8030 - celula de debitare laser 3D a com­ponentelor formate la cald este cu 20% mai productivă datorită îmbunătăţirilor aduse: tehnologia unică ,,x - blast”, care reduce coliziunile şi timpul de nefuncţio­nare a maşinii, iar axele mai dinamice reduc costul/piesă prelucrată. De asemenea, opţiunea ObserveLine Con­fort detectează defectele de tăiere, crescând fiabilitatea producţiei.
 • TruLaser Weld 5000 - o nouă celulă de sudură cu laser, care simplifică mult acest proces, atât pentru experţi, cât şi pentru începători, datorită opţiunii FusionLine, care face posibilă sudarea tolerantă cu laser. Acesta este un proces care utilizează alimentarea cu sârmă de sudare, ceea ce permite sudarea unor componente care au interstiţii de până la 1 mm.
 • TruPunch 1000 / TruMatic 1000 fiber - TruPunch 1000 este o maşină de ştanţat pentru segmentul entry-level, care se poate transforma treptat într-o maşină combinată ştanţă/laser de sine stătătoare. Rezultatul acestei evoluţii este TruMatic 1000 fiber, o maşină combinată foarte compactă, cu caracteristici inovatoare, care permite rea­lizarea de prelucrări complexe.

 

La EuroBLECH 2016, compania Bystronic a expus o soluţie complet automatizată pentru debitarea şi în­doirea produselor din tablă - Celula de Producţie. Prin această soluţie compania poate să integreze tăierea cu laser, manipularea materialului, sortarea, îndoirea, monitorizarea procesului şi conceptele MES (Man- ufacturing Execution Systems) într-un mediu de producţie interconectat. Este pentru prima oară când Bystronic adoptă o soluţie de automatizare atât de vastă. Ceea ce defineşte unicitatea Celulei de Producţie este compac- titatea şi versatilitatea. În plus, datorită conceptului său modular, Celula de Producţie poate fi uşor integrată într-o gamă largă de medii de producţie.

La standul Bystronic au putut fi văzute:

 • maşinile de tăiat cu laser ByStar Fiber 3015 6kW şi ByStar Fiber 4020 10kW,
 • sistemul de tăiere cu jet de apă ByJet Flex 2030 pen­tru aplicaţii 2D şi 3D,
 • echipamentele de îndoit, prese automatizate tip ab- kant, Xpert 40/1030 şi Xpert150
 • soluţiile software inovative BySoft.

 

Bystronic a îmbunătăţit ByStar Fiber cu o nouă sursă la­ser cu o putere de 10 kW, care accelerează extrem de mult procesul de tăiere. Maşina permite utilizatorilor să proceseze materiale cu grosimi de la 0,8 la 12 mm de aproximativ patru ori mai rapid. Chiar la grosimi mai mari ale tablei, de până la 30 de mm, maşina nu pune nicio problemă. ByStar Fiber taie inox, aluminiu, metale nefe­roase şi oţel cu o gamă variată de grosimi.

O altă inovaţie pe care o găsim la ByStar Fiber este funcţia ,,Spot Control”, integrată în capul de tăiere. Aceasta configurează raza laser, ajustând cu precizie distanţa focală a acesteia în funcţie de grosimea şi tipul materialu­lui. Astfel, maşina de tăiat cu laser cu fibră ByStar Fiber va avea întotdeauna o calitate optimă la prelucrare pe o gamă variată de grosimi şi tipuri de material, la viteze in­credibile.

KNUTH a prezentat soluţii personalizate pentru eficientizarea maximă a costurilor, performanţei şi flexibilităţii. Maşinile expuse fac parte din noul portofoliu de prelucra­re a tablei şi cuprind sisteme de tăiere cu laser, plasmă şi jet de apă, şi acoperă o gamă completă de aplicaţii.

 • Plasma-Jet DSL Compact ECO - este perfect pen­tru spaţii mici şi raportul performanţă-preţ reprezintă doar două dintre avantajele acestui utilaj.
 • Plasma-Jet DSL - Serie Premium, folosită pentru lucru în regim greu, poate fi echipată cu cap de prelucrare în 5 axe şi sistem de tăiere cu oxi-gaz, oferind posibilitatea prelucrării unor game foarte mari de grosimi de tablă.
 • Hydro-Jet Vario - Această serie tip Flying Bridge foloseşte un sistem de tăiere 2D cu jet de apă, ce poate fi uşor customizat prin adăugarea modulelor: TaperCon- trol, prelucrare ţevi, marcare, gravare şi debitare 5 axe. La EuroBlech, Knuth a prezentat modelul cu 5 axe al acestui sistem de tăiere.
 • Water-Jet 3020 - Această serie tip Portal este dedicată prelucrării pieselor de dimensiuni mari, asigurând o preci­zie ridicată pe toată cursa.
 • Laser-Jet 2512 FL 2000 - Sistem compact de tăiere cu laser pentru piese de dimensiuni medii este echipat cu o sursă laser tip fibră 2 kW IPG.
 • AHK NC T 1540 - Presă hidraulică compactă tip abkant, folosită pentru piese unicate şi producţii mici. Mo­delul prezentat la târg are o lungime de îndoire de 1500 mm şi o forţă de îndoire de 40 tone.

 

Cu noul său model din seria HBE - HBE320-523G, prezentat la EuroBLECH 2016, BEHRINGER oferă o mo­dalitate perfectă de combinare a beneficiilor unor maşini moderne de înaltă performanţă cu caracteristici durabile, verificate şi testate ale unui fierăstrău cu bandă.

Volumele mari de debitare, manipularea simplă şi tăieturile unghiulare precise sunt printre caracteristicile principale ale noului ferăstrău BEHRINGER HBE320-523G de debi­tat unghiular cu bandă.

 

Noul FGevo poate efectua diferite operaţii de găurire (cu burghie din carburi şi din oţel rapid), de frezare (găuri lungi, diametre mari), marcare şi debavurare a plăcilor un­ghiulare cu până la 1000 x 650 x 40 mm (FGEVO 1000), corespunzând celor mai uzuale cerinţe din producţie, sau chiar 2000 x 1000 x 60 mm (FGEVO 2000) pentru lucrări mai mari.

Noua serie HBE Dynamic, continuatoarea seriei lansate în 2013 - cu mare succes, atinge acum un nou nivel de performanţă, cu o serie de caracteristici oferite ca stan­dard. BEHRINGER GmbH oferă seria completă HBE cu caracteristici concepute pentru a creşte semnifi­cativ fiabilitatea procesului de debitare cu bandă ca o caracteristică standard. AFC (Auto-Feed-Control) este doar unul din exemple. Un sistem de comandă a presiunii de debitare de înaltă performanţă, comandat de calcula­tor, furnizează date pentru viteza de debitare şi avansuri mari servo-reglate. Acesta oferă o protecţie efectivă la suprasarcină, prin urmărirea părţii posterioare a benzii de debitare în timp real, în timp ce procesul de debitare este în desfăşurare.

În două standuri cu suprafaţa totală de peste 700 mp, Durma a expus 18 maşini-unelte de ultimă generaţie, multe dintre ele cu echipamente şi funcţii prezentate în premieră la Hanovra. În continuare vă prezentăm câteva detalii tehnice a cinci dintre acestea.

 • Maşina de debitat laser HD-FL 3015 P:

- sursă laser IPG 8 kW

- motoare lineare Siemens ce asigură viteze de până la 280 m/min şi precizii de ±0,02 mm

- magazie duze de tăiere cu 10 staţii şi sistem automat de schimbare duze

- mese interschimbabile echipate cu servo-motoare şi timp de schimbare de 12 sec.

- sistem automat de încărcare-descărcare şi depozitare table

 

 • Maşina de debitat laser ţevi şi profile HD-TC 60170:

- surse laser IPG cu puteri între 1 kW si 4 kW

- diametre ţevi 020^0170 mm

- profile pătrate max. 120x120 mm

- profile rectangulare max. 150x100 mm

- lungime maximă ţevi 6500 mm

- sisteme automate de încărcare şi descărcare ţevi

 

 • Abkant servo-hidraulic AD-SERVO 30135:

- acţionare cu două pompe hidraulice antrenate de servo-motoare

- noua comandă numerică Durma DT-15” Touchscreen

- sistemul de măsurare laser DAM (Durma Angle Mea- surement)

 

 • Abkant servo-electric AD-ES 2040:

- acţionare cu şuruburi cu bile antrenate de servo-motoare

- funcţionare fără ulei hidraulic

- rapiditate, fiabilitate şi costuri minime de mentenanţă

 

 • Funcţia CLOUD MONITORING pentru toate maşinile CNC Durma:

- monitorizarea şi operarea maşinii online wireless

- toate informaţiile sunt salvate în Durma Cloud Server

- salvarea tuturor informaţiilor despre funcţionarea maşinii şi a alarmelor

- compatibilitate cu PC/tabletă/smartphone

- posibilitatea conectării simultane a mai multor utilizatori

- posibilitatea monitorizării simultane a mai multor maşini

 

La standul AMADA de la EuroBLECH 2016, pe o suprafaţă de aproximativ 2000 mp, au putut fi văzute numeroase dezvoltări cu un înalt nivel inovativ pentru soluţii de tăire, îndoire şi sudare. Cu aceste tehnologii de ultimă oră in­tegrate în jurul conceptului „VPSS 3i”, AMADA asigură beneficiarilor săi soluţii de înaltă productivitate.

Au fost expuse 10 maşini, aflate în funcţiune, fiecare din­tre ele reprezentând o nouă dezvoltare a unei soluţii exis­tente sau o inovaţie complet nouă. „V - factory” a fost prezentată ca o avanpremieră a noii fabricaţii loT (Internet of Things) de la AMADA. Ca un exemplu, vizitatorii au putut asista la o demonstraţie pe viu a sistemului tehnolo­gic VPSS 3i, soluţia loT oferită de AMADA, care cuprinde întregul domeniu de procesare a tablelor metalice.

Dintre noutăţile expuse amintim:

 • Maşina combinată de ştanţare & debitare cu la­ser prin fibră, AMADA ACIES-AJ - cu servoacţionare şi cu tehnologie laser prin fibră, AMADA ACIES-AJ este caracterizată prin calitatea debitării, prin viteză şi prin eficienţă energetică.
 • Maşina de debitare cu laser prin fibră, AMADA LCG AJ - noua gamă de maşini de debitare cu laser, cu pla­tou, echipată cu oscilatoare dezvoltate de AMADA pentru lasere prin fibră, de 6 şi 9 kW. Oferă o viteză mare de debitare, costuri de funcţionare reduse şi capacitatea de a debita cupru, alamă şi titan.
 • Maşina de debitat cu laser prin fibră, ENSIS AJ de 3 kW - este construită pe baza variantei de succes de 2 kW, având vitezele de debitare şi calitatea îmbunătăţite.
 • Maşina de sudare cu laser prin fibră, FLW - EN­SIS de la AMADA - oferă un nivel superior de calitate şi capabilitate, ca şi reducerea timpului de livrare total. Încorporează un oscilator dezvoltat de AMADA pentru la­serul prin fibră de 3 kW, o tehnologie unică ENSIS, pentru a permite o sudură cu penetrare mai adâncă decât a celei existente la utilizarea oscilatorului pentru laserul prin fibră de 4 kW şi un nou sistem pentru sârma de adaos.
 • Presele abkant HFE 3i, HG ATC şi HG ARs - reprezintă soluţia perfectă pentru orice tip de îndoire, plecând de la cea manuală până la cea realizată într-o celulă de producţie complet automatizată cu robot.

 

În cadrul EuroBLECH 2016, Prima Power a lansat noul echipament Laser Next 2130, o premieră mondială în do­meniul maşinilor de debitat cu laser 3D destinate noului concept door ring.

Acest nou model păstrează performanţele şi soluţiile de succes ale modelului 1530, cu un volum de lucru mai mare, fiind considerat o bună soluţie pentru debitarea componentelor de mari dimensiuni ştanţate la cald.

Laser Next 2130 are un volum de lucru considerabil de 3050 x 2100 x 612 mm, cu o precizie ridicată şi cu o masă basculantă dinamică de 5 m. Datorită unei distribuţii bine concepute, sistemul este extrem de compact şi eficient ca spaţiu ocupat.

Laser Next se poate mândri cu cele mai dinamice performanţe de pe piaţă pentru o maşină 3D cu laser (viteza pe traiectorie de 280 m/min şi o acceleraţie de 2,1 g=cca 20m/s2), datorită utilizării unor soluţii şi mate­riale deosebit de inovative pentru cinematica şi structura maşinii, cum sunt acţionările cu arbori motorizaţi (direct motors) şi traductoarele pentru axele principale şi pen­tru focalizarea capului, structura maşinii fiind realizată din granit sintetic cu o formă optimizată.

Laser Next 2130 poate fi echipat cu un laser cu fibră de 3 kW sau 4 kW cu înaltă strălucire.

La EuroBlech 2016, Rolleri SpA a avut cel mai mare şi complet stand dintre toţi producătorii de scule de îndoit pentru abkant. Pe lângă gama completă de scule pro­duse, Rolleri a prezentat şi câteva noutăţi, dintre care amintim:

Noul sistem patentat de intermediari de fixare rapidă poansoane (cuţite) de abkant, tip ROL200. Sistemul este compatibil cu abkanturi Amada®, Bystronic®- Beyeler Euro-B, Durmazlar®, Ermaksan®, Gasparini®, Haco®, Boschert-Gizelis®, Promecam®, etc.

Sunt mai multe variante de acţionare a strângerii sculei (manuală, pneumatică sau hidraulică), toate permit in­serarea verticală foarte simplă a poansoanelor pentru re­ducerea semnificativă a timpului de setare a sculelor, la un preţ foarte competitiv.

 

Intermediarii R0L200 sunt disponibili atât pentru maşini noi, cât şi ca variantă de retrofitting pentru maşini vechi, montarea acestor intermediari de fixare în locul celor standard se face extrem de uşor (fără modificarea în niciun fel a abkantului).

Avantajele sistemului:

 • Inserare verticală ultra-rapidă pentru toate poansoanele tip Amada-Promecam (Euro-Style)
 • Scoatere verticală simplă a poansoanelor de pe traversă
 • Schimbare sigură şi rapidă a sculelor, protecţie la căderea sculelor
 • Reducere substanţială a timpilor de schimbare a scule­lor şi deci a costurilor de operare a preselor de îndoit tabla tip abkant.

 

Matriţele cu deschidere V variabilă, Rolleri VARIO.

Uzual, prismele de abkant se aleg astfel încât deschiderea (“V”) sa fie potrivită cu grosimea de tablă prelucrată. Pen­tru cei ce prelucrează majoritar table groase, schimbarea permanentă a prismelor pe maşină este însă o problemă destul de spinoasă (prismele cu deschideri V mari sunt destul de grele şi schimbarea nu este uşoară). Pen­tru aceste cazuri, Rolleri a propus la EuroBlech o soluţie ce elimină această schimbare: prismele cu deschidere variabilă, Rolleri Vario.

Avantajele acestor prisme sunt:

 • Oferă o gamă largă de deschideri V prin simpla reglare (manuală sau automată, funcţie de variantă)
 • Îndoiri până la 30 de grade, utilă pentru cei ce îndoaie materiale cu revenire elastică foarte mare (hardox etc)
 • Reduc marcările şi urmele pe piesă prin umerii cu role
 • Uzură minimă în timp a prismei, umerii tip bară rotundă sunt trataţi (şi la nevoie aceştia se pot schimba individual)
 • Forţa de îndoire necesară este mai mică cu 10% faţă de o prismă normală
 • Modificare uşoară a razei interne la îndoire prin ajustarea dechiderii prismei
 • Cost mic de mentenanţă
 • Pot fi utilizate pe orice tip de abkant
 • Design modular cu componente interschimbabile ce pot fi înlocuite uşor
 • Amortizare rapidă

 • Articol selectat în secțiunea specială Industry 4.0 
3442 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.