
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Costul asociat sculelor este unul din costurile cu o pondere mare în exploatarea unei maşini de ștanțat CNC. Din acest motiv întreţinerea sculelor este un proces care trebuie făcut cu maximă responsabilitate pentru că poate aduce economii importante prin creșterea semnificativă a duratei de viaţă a poansoanelor și matriţelor și deci o reducere a costului pieselor ștantate (consecinţa fiind în același timp și creșterea calităţii pieselor ștanțate).
În materialul de față vom încerca să acoperim câteva din aspectele importante legate de întreținerea corectă a sculelor pentru centrele de ștanțat CNC:
I. Ascuțirea corectă a sculelor
Folosirea în continuare a sculelor de ștanțat după ce muchia tăietoare începe să dezvolte o rază duce la o uzură progresiv accelerată, scurtând semnificativ durata de viață a poansoanelor/matrițelor. Recomandarea este ca ascuțirea să se facă mai des, dar cu adaosuri de ascuțire mai mici. În general, se recomandă ascuțirea atunci când raza depășește 0,1mm (simpla atingere a muchiei poansonului poate indica lipsa „muchiei ascuțite”).
FIGURA 1. Evoluția uzurii funcție de ascuțire
Ilustrarea consecințelor ascuțirii neregulate cu adaosuri mari este dată de următorul exemplu:
Dacă la un poanson, după 80.000 de lovituri efectuate fără ascuțire, există o uzură foarte mare caracterizată de o rază mare de 1,0mm pe muchiile tăietoare, atunci pentru a reface muchia poansonului trebuie ascuțit 1mm din poanson. Dacă același poanson ar fi fost ascuțit prima dată la aproximativ 40.000 lovituri (când raza era aproximativ 0,25mm), a doua oară la 80.000 lovituri (tot cu 0,25mm), a treia oară la 120.000 lovituri (încă 0,25mm) și apoi la 160.000 lovituri (din nou cu 0,25mm) atunci pentru 1 milimetru eliminat din poanson numărul de lovituri executate este aproximativ dublu, durata de viaţă fiind astfel dublată prin o ascuţire corect făcută.
Uzura progresivă în cazul ascuțirii regulate și iregulate este cel mai bine ilustrată în figura 1.
Cei 3 factori care trebuie urmăriţi pentru a stabili trimiterea poansonului/matriţei la ascuţit:
Există câteva reguli care trebuie respectate pentru o ascuţire corectă:
II . Setarea corectă a sculelor după ascuţire:
La poansoanele Trumpf® (figura 4) utilizate la mașinile ce au cursa programabilă trebuie setat obligatoriu în controlerul mașinii parametrul corespunzător noii valori a lungimii poansonului de după ascuțire, iar operatorii trebuie să mențină o situație exactă a acestor lungimi pentru toate poansoanele.
Pentru poansoanele non-rotunde se va acorda atenție setării corecte la unghi în inelul de centrare, utilizând dispozitivele dedicate (sistemele moderne de scule Trumpf® gen Wilson 241/multiuse elimină necesitatea acestui reglaj). La poansoanele pentru mașinile thick-turret, poansonul trebuie reglat astfel încât acesta să fie sub nivelul stripperului cu 0,3-0,5 mm (figura 5).
La acest tip de scule operatorul se va asigura la montaj că scula are lubrifiant între poanson și ghid. Ghidurile la sculele thick-turret necesită de asemenea o atenție specială. Ele trebuie inspectate la setup-ul sculelor (se va verifica starea canalelor de ghidaj, se vor curăța de impurități pe exterior și interior, se vor unge și se vor inspecta eventualele lovituri de suprafață).
Ascuțirea matrițelor trebuie compensată cu adaosuri de reglare („bailagare”) sau cu seturi de adaosuri, astfel încât înălțimea matriței după ascuțire să fie aceeași ca și cea inițială. Mulți utilizatori își ștanțează propriile adaosuri din tablă de oțel normal.
Acestea sunt de fapt cele mai scumpe adaosuri în final - oțelul se deformează sub acțiunea forțelor mari, diametrul crește și se blochează în portmatriță, suprafața devine neregulată și contribuie la creșterea uzurii sculei. Recomandată este achiziționarea de seturi de adaosuri din oțel special (rezistent la compresiune) de la producătorii de scule.
Acestea vin în seturi cu grosimi diferite (0,1; 0,3; 0,5 etc.), din combinația cărora se poate realiza orice grosime. Așa cum subliniam și mai sus, este important de ținut cont de ascuțirea maximă recomandată pentru fiecare sculă în parte. Cursa de pătrundere a poansonului în matriță trebuie menținută prin toate aceste reglaje în parametrii recomandați, pentru a menține astfel calitatea inițială.
III. Alegerea corectă a jocului la matriţele pentru centrele de ştanţat CNC
Jocul este un alt element extrem de important în obținerea unei calități bune a ștanțărilor și în prelungirea duratei de exploatare a sculelor.
Jocurile recomandate pentru centrele de ștanțat CNC sunt date în tabelul de mai jos (procente din grosimea de material):
Material | Grosime |
Joc
(% din grosime)
|
Aluminiu |
<2.5 mm 2.5-5.0 mm >5.0 mm |
15% 20% 25% |
Oţel OL 37-42 |
<3.0 mm 3.0-6.0 mm >6.0 mm |
20% 25% 30% |
Oţel inox |
<1.5 mm 1.5-2.8 mm 2.8-4.0 mm >4.0 mm |
20% 25% 30% 35% |
IV. Alegerea corectă a tipului de oţel şi acoperire / tratament pentru sculele folosite funcţie de aplicaţie
La prelucrarea inoxului, un rol important în creșterea duratei de viață a sculelor îl au acoperirile TiCN la poansoane (exemplu: acoperirea patentată Optima®). La ștanțarea aluminiului apare fenomenul de depunere pe tăiș („galling”) ce uzează rapid scula, soluția fiind un tratament specific de suprafață (exemplu: SLIP-MAX sau WEAR-BEATER) ce reduce mult fenomenul de aderență a aluminiului la tăiș.
La multe scule se poate alege oțelul ULTIMA® M4 (pulberi sinterizate), un oțel cu o rezistență deosebită la uzură. Reducerea uzurii sculei se poate face (acolo unde este posibil) și prin reducerea forței de ștanțare, prin folosirea de muchii înclinate la poansoane („Whisper”) sau dublu înclinate („Rooftop”), rezultatul fiind și un zgomot mai redus.
V. Factori externi ce scurtează durata de exploatare a sculelor:
Florin Moraru este ing. SM TECH SRL, distribuitor Wilson Tool
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.