Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
Cu ocazia Adunării Generale din iulie 2015 de la Bordeaux, Comitetul economic al CECIMO a confirmat: valoarea producţiei europene de maşini-unelte a crescut la 22,8 miliarde euro în 2014; se aşteptă o continuare a creşterii cererii europene de maşini-unelte în acest an.
Situaţia şi perspectivele economice
După doi ani de contracție și o evoluție constantă, economia europeană a revenit pe creștere în 2014. Climatul economic îmbunătățit are un impact pozitiv asupra industriei europene de mașini-unelte.
Producția de mașini-unelte a crescut de la 22,7 miliarde euro în 2013, la 22,9 miliarde euro în 2014. Se estimează că tendința prudent pozitivă se va menține și în acest an, iar producția europeană de mașini-unelte va crește cu încă 3%.
În 2014, țările CECIMO au exportat mașiniunelte în valoare de 18,2 miliarde euro, o valoare doar cu puțin mai mică decât în 2013. Această scădere poate fi explicată prin încetinirea creșterii economice în piețele emergente. Pe de altă parte, modificarea modelelor de consum din aceste țări și îmbunătățirea perspectivelor de creștere a piețelor dezvoltate prefigurează o intensificare a exporturilor în acest an.
Creșterea încrederii este benefică pentru reluarea investițiilor în principalele sectoare ale industriei mașinilor-unelte. Cererea europeană de mașiniunelte a crescut cu 7%, până la 13,5 miliarde euro în 2014. Având în vedere tendința pozitivă a utilizării capacității industriale, producătorii europeni vor căuta ocazii de a-și dezvolta liniile de producție. Prin urmare, se așteaptă să continue creșterea cererii de mașini-unelte în 2015.
„Pe de o parte, asistam la o încetinire a economiei piețelor emergente si la efectele sancțiunilor UE asupra exporturilor țarilor CECIMO în Rusia. Pe de alta parte, asistam la o crestere consistenta a cererii din țarile dezvoltate. Un euro slab va avea cu siguranța un efect pozitiv asupra exporturilor de masini-unelte. Prin urmare, asteptarile noastre pentru 2015 ramân pozitive!”
Frank Brinken, presedinte al Comitetului Economic CECIMO si membru al comitetului director al Starrag Holding Group
Importurile europene de mașini-unelte sunt stimulate în special de cerere. După o scădere în 2013, importurile de mașini-unelte în țările CECIMO au crescut la 8,9 miliarde euro în 2014. Scăderea euro, care scumpește produsele de import, va influența importurile și în acest an.
Provocări pentru politica industrială
Noile tendințe industriale și tehnologice transformă industria manufacturieră și regulile concurenț ei globale. Digitalizarea procesului de fabri cație și pătrunderea tehnologiilor revoluționare la baza industriei conduc la creșteri semnificative de productivitate și de eficiență. Tehnicile de producție inovatoare, precum fabricația aditivă, forțează
limitele proiectării și inovării produselor, oferind, în același timp, soluții la schimbările din societate.
În plus, tendința de personalizare a producției de masă deschide calea reindustrializării Europei. În acest context, Europa trebuie să își depășească concurenț ii pentru a exploata oportunitățile de producție avansată.
„O politica industriala europeana ambițioasa trebuie sa promoveze investiții inteligente si coordonate, în special în domeniile cercetarii si dezvoltarii, educației si formarii, al finanțarii IMM-urilor, a infrastructurii si standardizarii.”
Jean Camille Uring, presedintele CECIMO si membru al comitetului executiv al Fives Group
CECIMO îndeamnă factorii politici europeni să creeze un cadru favorabil digitalizării industriei și dezvoltării tehnologiilor de fabricație aditivă, pentru a crește competitivitatea industriei europene în ansamblu.
Standardele armonizate au fost doar una dintre poveștile de succes care au contribuit la stabilirea și dezvoltarea pieței interne europene. Acestea trebuie, de asemenea, să se aplice și companiilor europene care au vânzări pe piețele internaționale.
Politica de standardizare are un puternic impact asupra competitivității sectoarelor de producție avansate, precum cel al mașinilor-unelte. Industria europeană de mașini-unelte contribuie în mod activ la procesele de standardizare a siguranței mașinilorunelte (prin intermediul CEN TC 143) și constatăm cu satisfacție că subiectul fabricației aditive va figura, în cele din urmă, pe agenda europeană de standardizare din structurile CEN. CECIMO subli niază că standardizarea europeană trebuie să reflecte situația actuală a evoluțiilor tehnologice. Trebuie, de asemenea, să acorde toată atenția competitivității industriale prin consultări cu industria pe durata întregului proces de standardizare.
CECIMO este Asociaţia Euro peană care reprezin tă in te resele comune ale industriei de maşini-unelte, la nivel global şi la nivelul UE. Asociaţia reuneşte 15 Asociaţii Naţionale ale producătorilor de maşini-unelte, care reprezintă aproximativ 1500 companii industriale din Europa*, peste 80% fiind IMM-uri. CECIMO acoperă mai mult de 97% din totalul producţiei de maşini-unelte în Europa şi mai mult de o treime din întreaga lume. CECIMO îşi asumă un rol cheie în determinarea orientării strategice a industriei europene de maşini-unelte şi promovează dezvoltarea sectorului în domeniile: economie, tehnologie şi ştiinţă.
*Europa: EU + EFTA + Turcia.
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.