Particularităţi ale prelucrării prin aşchiere a găurilor adânci

Particularităţi ale prelucrării prin aşchiere a găurilor adânci

Se consideră alezaje lungi, numite şi găuri adânci, cele la care raportul lungime/diametru este mai mare de zece. Datorită diversificării producţiei în domeniul construcţiei de maşini, găurile adânci sunt tot mai des întâlnite. Pentru generarea alezajelor de lungime mare se apelează la tehnologii adecvate, cu scule şi maşini de găurit specializate, care asigură precizia dimensională şi calitatea suprafeţei prelucrate.

În figura 1 se prezintă o clasificare a principalelor procedee de prelucrare a găurilor adânci.

FIGURA 1. Clasificarea procedeelor de prelucrare a gaurilor adânci

Găurirea adâncă cu aşchiere întreruptă se aplică, de regulă, pentru găuri cu diametrul mai mic de 10 mm, utilizând burghie elicoidale de lungime mare, special construite. Acest procedeu se poate aplica pe mașini-unelte universale (mașini de găurit și strunguri), burghiul fiind retras după un anumit timp de prelucrare, stabilit în prealabil, pentru a evacua așchiile detașate, ceea ce mărește timpul auxiliar și reduce productivitatea.

FIGURA 2. Procedeul de prelucrare a alezajelor lungi cu burghiu monotăiș (adaptat după [2])

Procedeul de găurire cu aşchiere continuă se bazează pe utilizarea unor scule de construcție specială, cu evacuarea exterioară sau interioară a așchiilor, prezentate în cele ce urmează.

Pentru găuriri cu diametrul între 3 și 20 mm se pot utiliza burghie cu un tăiș, cu canal interior pentru accesul lichidului de răcire în zona de lucru și cu evacuarea exterioară a așchiilor, procedeu reprezentat în partea superioară a figurii 2.

Utilizarea burghiului monotăiș are dezavantajul că așchiile evacuate vin în contact cu suprafața prelucrată, înrăutățind calitatea acesteia. Burghiele cu evacuare interioară a așchiilor elimină acest dezavantaj. Se utilizează două sisteme de găurire adâncă cu evacuarea interioară a așchiilor:

  • sistemul BTA;
  • sistemul EJECTOR.

Sistemul BTA (Boring and Trepanning Association) permite generarea alezajelor lungi cu diametrul între 20 și 80 mm. Se utilizează un singur tub (țeavă), la capătul căruia este fixată scula, numită cap de găurire, ca în figura 3.

Se utilizează scule prevăzute cu plăcuțe din carburi metalice încorporate, care permit admisia din exterior a lichidului de răcire și evacuarea interioară a așchiilor.

Lichidul de răcire este trimis prin spațiul dintre tub și alezajul prelucrat și se întoarce, antrenând așchiile, prin interiorul tubului. Acest sistem impune ca suprafața frontală a piesei de găurit să fie prelucrată în prealabil, pentru a permite așezarea corectă a bucșei de ghidare și de etanșare.

Sistemul BTA necesită debite mari ale lichidului de răcire, de până la 800 l/min, cu presiunea până la 60 bar.

FIGURA 3. Procedeul de prelucrare a alezajelor lungi în sistemul BTA (adaptat dupa [2])Sistemul EJECTOR, elaborat de firma suedeză Sandvik-Coromant, permite generarea alezajelor lungi, cu diametrul între 20 și 65 mm.

 

Capul de găurire, cu plăcuțe din carburi metalice, este fixat la capătul a două tuburi (țevi), ca în figura 4.

FIGURA 4. Procedeul de prelucrare a alezajelor lungi în sistemul EJECTOR (adaptat dupa [2])

Lichidul de răcire este trimis în zona de lucru prin spațiul dintre cele două tuburi și se întoarce, antrenând așchiile, prin tubul interior.

Alezajele lungi, cu diametrul mai mare de 80 mm, se prelucrează și prin lărgire (alezare), până la 250 mm.


Bibliografie

1. Korka Z., Bazele aşchierii şi generării suprafeţelor,Editura Eftimie

Murgu, Reşiţa, 2013.

2. ***, Tiefbohr- Lexikon, disponibil pe: http://www.tiefbohr-lexikon.

de/index.html, la data de 31.08.2015.


English summary

Deep holes, defined by a length-to-diameter ratio of more than 10, which are ever more frequent in the technical field, may be processed by various methods, on universal or specialized machine tools, and by using special/specialized tools. The removal of splinters from the splinting area and the transport of the cooling agent into the splinting area differentiate both the processing procedures and the quality of the surface being processed.


ZOLTAN KORKA este dr. ing., Lector Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa


2610 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.