
Aboneaza-te la T&T
1. PATRAN - Soluţia completă de pre şi post-procesare în analiza cu elemente finite
2. GreenBau Tehnologie la TIB 2012
3. GreenBau Tehnologie continuă să se implice activ în instruirea studenţilor
În articolul din acest număr vom continua prezentarea unor soluții adoptate de mari companii producătoare pentru creșterea productivității mașinilor-unelte.
Pentru rectificarea pieselor de tip arbore (de diverse forme, lungimi etc) se oferă două tipuri de maşini de rectificat orizontale [22]:
Maşinile au o serie de caracteristici comune:
Particularităţi:
Soluţiile constructive se adaptează solicitărilor beneficiarului. Ansamblurile critice sunt proiectate şi realizate cu multă atenţie, sunt verificate cu proceduri riguroase 3D şi sunt asamblate în camere curate, cu controlul temperaturii (±10C) şi a umidităţii. Toate ansamblurile mobile sunt acţionate în centrul de greutate, eliminând vibraţiile, jocul de întoarcere. Lungimile pieselor pot ajunge până la 10m, iar rectificarea se poate face cu viteze periferice de 45/60m/s.
Concepţia modulară a maşinilor de rectificat oferă flexibilitate, asigurând termene de livrare mai mici şi costuri optime pentru o maşină livrată „la comandă” [22, 24].
Utilizarea motoarelor liniare asigură deplasări rapide şi precise, rezultând productivităţi şi precizii foarte înalte. La axele rotative se utilizează sistemul direct-drive. Utilizarea motoarelor liniare permite, utilizând software specializat, rectificarea unor profile ne-rotunde (figura 37 - poza deschidere [24]).
În seria de maşini de rectificat verticale se includ:
seria VG
seria DVG
seria IEV
Maşinile sunt oferite cu o serie de opţiuni:
În [28, 29] se prezintă experienţe şi moduri de abordare ale unei firme din SUA, care a obţinut succese atât „acasă” (pe piaţa din SUA), cât şi în Europa, chiar în condiţiile crizei economice recente.
La realizarea primului centru de prelucrare, în 1988, s-au considerat toate elementele care să permită producătorului să poată vinde maşina la un preţ sub 50000$. Evident că au fost mulţi sceptici privind succesul acestei iniţiative. Firma a avut succes şi, la ora actuală, preţul de vânzare al maşinii, capabilă de performanţe de aproape 10 ori mai mari decât a celei din 1988, se vinde tot sub 50000$ (mai exact, cu 45995$, ceea ce la cursul/preţurile de atunci ar fi de 24190$). Performanţele mărite se referă la: turaţia arborelui principal, utilizarea de servomotoare pe toate axele, viteze de deplasare duble, magazine de scule cu capacităţi mult mărite, memorie de program şi viteză de procesare mult mai mari etc. Prin utilizarea unor opţiuni, performanţele pot creşte şi mai mult. De remarcat şi evoluţia designului maşinilor: ediţia 1988 şi 2013 (figura 38 a,b).
Figura 38a
Figura 38b
Un alt element care trebuie considerat este stabilirea de către firmă a unei reţele proprii de distribuţie, service şi asistenţă tehnică în întreaga lume (peste 170 de reprezentanţe, în peste 50 de ţări).
Rezultatele bune obţinute în Europa se datorează:
Compania şi-a dezvoltat resursele şi produsele luând în considerare aceleaşi aşteptări pe care le au cumpărătorii la investiţiile într-un nou automobil de tip Audi sau BMW: preţul este cunoscut, calitatea produsului nu implică compromisuri, fiabilitatea este intrinsecă, service-ul şi asistenţa tehnică sunt deosebite, iar preţul pieselor de schimb este transparent şi este publicat. Firma consideră că acestea sunt aşteptări la care aspiră beneficiarii, atunci când investesc în afaceri, în viaţă şi în viitor. Din aceste motive se crede că maşinile firmei nu sunt doar o alegere bazată pe preţul mic, ci, mult mai important, aceasta este o alegere pentru companii care caută cea mai bună combinaţie între valoare (preţ), fiabilitate, precizie şi productivitate.
Adăugarea unei axe de prelucrare suplimentare (rotative) este o modalitate verificată de creştere a productivităţii, de reducere a numărului şi duratei reglajelor şi de creştere a preciziei la piese cu multe operaţii [29]. Asigurarea unor viteze mari ale axelor rotative constituie un pachet de caracteristici care reduc durata ciclului, permit prelucrarea completă şi a capătului opus şi asigurarea preciziei solicitate.
La strunguri, introducerea axei Y (centre de strunjire) permite prelucrarea unor suprafeţe (prin frezare, găurire, filetare) excentrice faţă de axa de rotire/simetrie a piesei [28].
Succesul firmei se datorează şi participării, timp de 30 de ani, la peste 1000 de târguri comerciale în întreaga lume.
Beneficiarii pot afla preţul de vânzare cu amănuntul vizitând site-ul firmei, ceea ce nicio altă firmă nu oferă. Firma oferă şi posibilitatea configurării online a ofertei, care include şi preţul total.
Revenind la problema maşinilor (centre de prelucrare) verticale multioperaţionale cu 5 axe, acestea oferă o serie de avantaje:
Un exemplu edificator privind avantajele unei astfel de maşini îl reprezintă prelucrarea completă a unei roţi dinţate conice cu dantură curbă (figura 39 [26]).
Figura 39
În mod normal, acest tip de piesă se realizează pe trei maşini-unelte diferite, inclusiv maşini speciale. Se reduc costurile privind echipamentul, spaţiul ocupat, termenul de livrare.
Prin prelucrarea simultană pe 5 axe s-au obţinut:
Finisarea danturii s-a făcut după tratamentul termic al acesteia (duritate 60 HRC).
Maşinile de bază sunt strunguri carusel, cu următoarele precizări:
La prelucrarea prin conturare se obţine o eroare de circularitate de 2,1 µm (material aluminiu, viteză de aşchiere 326m/min, avans 1000mm/min sau 0,03mm/dinte).
Pentru a asigura stabilitatea dimensională a pieselor prelucrate firma a introdus conceptul „thermo-friendly” (prietenos din punct de vedere termic), care asigură precizia de prelucrare prin concepţia structurală a maşinii şi prin tehnologia de control a deformaţiilor termice. Maşina nu are nevoie de compensare dimensională şi nici de perioada de încălzire. Se asigură stabilitatea dimensională foarte bună, chiar la prelucrări consecutive după perioade lungi de timp şi la variaţia temperaturii mediului în secţia de producţie.
Acest principiu are la bază următoarele soluţii:
Aceste principii sunt materializate prin:
În figura 40 [26] se prezintă modul de variaţie a dimensiunilor pe axele X şi Z, într-o perioadă de 24 de ore, la operaţii de frezare şi strunjire, prelucrarea începând „la rece” şi cu utilizarea lichidului de răcire.
Figura 40
În plus faţă de caracteristicile granitului natural prezentate în [21], acesta are şi proprietăţi deosebite de izolare a vibraţiilor [27] (figura 41.a), unde curba roşie reprezintă „răspunsul” granitului la o solicitare dinamică şi al structurilor de oţel (curba galbenă) şi de fontă (curba maro). Rezultă avantajul evident al granitului din punct de vedere dinamic (amortizare rapidă). Acest avantaj este deosebit de important în efectuarea operaţiilor de finisare. Utilizând tehnologii de prelucrare cu laser este posibil să se obţină cele mai fine structuri (calitatea suprafeţei – rugozitate), care nu pot fi obţinute prin sisteme tradiţionale de gravare. Grosimea materialului nu este un factor decisiv pentru prelucrare. Tehnologia de prelucrare cu laser nu necesită lichid de răcire, contribuind şi sub această formă la protecţia mediului. Seria de maşini PULSARIS poate prelucra structuri delicate, gravări, structuri variate ale suprafeţelor, cu aplicaţii în baterea monedelor, insignelor, în industriile medicale şi a ambalajelor, la fabricarea matriţelor, a jocurilor pentru copii etc (figura 41.b,c,d) [27].
Figura 41 a
Figura 41d
Figura 41b
Figura 41c
English summary
The basic manufacturing principles of the large machine tools producers include:
CORNELIU GORNIC este Preşedinte PROFEX,Centru de Dezvoltare Tehnologică
Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.